Търся малко помощ в света на авиацията!

• 394
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!

Аз съм на 17 години и мечтата ми е да стана пилот. Знам, че обучението за пилот е много скъпо (около 70-80 хиляди евро), затова реших първо да започна като стюардеса. Така ще мога да се потопя в света на авиацията и да разбера дали тази професия наистина е за мен, без да влагам толкова много средства от самото начало.

Преди съм имала интерес и към правото – мислех да стана съдия или адвокат, но след като поразмислих, реших да опитам с авиацията, защото чувствам, че това ми е по-близко. Четох, че авиокомпаниите предлагат безплатно обучение за стюардеси, при което единственото условие е да подпишеш договор за определен период.

Интересувам се дали някой от вас е минал по този път и какво е било преживяването. Също така, бих искала да знам дали работата като стюардеса може да се съчетава с университет и дали има възможност да работя от Бургас, или ще трябва да се преместя в София.

Ще се радвам да чуя вашите съвети и опит!

Поздрави,
Една 17-годишна, която мечтае за небето.

# 1
Хубава мечта, но ми звучи в момента повече като мечта, отколкото като цел. Професията на стюардесата има твърде малко пресечни точки, които да Ви бъдат от полза за пилот. Разгледайте 1во изискванията за пилоти, например тук:
http://aero.tu-sofia.bg/bg/shkola.htm

Можете ли да покриете изискваното медицинско ниво за пилот? Това е 1ва и решаваща крачка. След това - разгледайте програмите на обученията за стюардеси, има поне начална информация в нета. Доколко се припокриват изискваните сертификати за стюардеса и пилот? Къде са центровете за подготовка? Какви са им изискванията и можете ли да ги покриете?
В съвременния свят никоя фирма няма да Ви обучи и на милиметър повече от това, което покрива нейните минимални нужди, хеле пък за своя сметка - т.е не разчитайте на преход от едната в другата професия просто така. Ако изобщо е възможен, ще трябва Вие да си го планирате как да стане и то много, много внимателно.

Т.е - седнете се запознайте сериозно със стъпките към едната и другата професия, вижте имат ли припокриване и къде, можете ли изобщо да покриете всяка от тези стъпки (времево, като място, финанси, медицински и др. изисквания). Стъпка по стъпка.

А дали самата професия е за Вас и как се съчетава с учене.. За гражданска авиация мисля имаше отделна специалност в някои университети. Летенето, без да съм го работила някога, трудно се съчетава с друго, чисто физически. На кратки полети (вътрешни или европейски) залащането съм чувала, че не е никак високо, а и позициите са несигурни дори за пилотите (справка - ковид времената). Натоварването, физически и психически, не е за подценяване. И прочие подобни.

Та, ако наистина го искате, започнете внимателно да изучавате и планирате пътя към целта (не мечта. Цел.). Ще си отговорите и на много въпроси, ще срещнете и съмишленици... Успех! Simple Smile

# 2
Стюардеса и пилот нямат общо. Стюардесата е сервитьорка ... И не живее в Бургас, а където я изпрати авиокомпанията, за която лети... Имам приятелки, които изкараха по 5-6 г. и с радост приключиха това начинание. .
Малка си и то звучи интересно.
За пилот изобщо не се занимавай с тези разсъждения, това е доста сериозна професия.

# 3
Не ги слушай въобще! Според мен е добра идея, защото като стюардеса ще имаш някакъв поглед върху работата на пилота. Все пак ще сте в един екип.

# 4
Не ги слушай въобще! Според мен е добра идея, защото като стюардеса ще имаш някакъв поглед върху работата на пилота. Все пак ще сте в един екип.

То и санитарите са в един екип със лекарите, ама ...

Общи условия

Активация на акаунт