Как се оформят източниците в една курсова работа

• 680
  • 15
  •   1
Отговори
Привет!

Никъде в интернет не успях да намеря читаво ръководство как се оформят източниците в края на една курсова работа. Знам че има доста формати, но кои е най предпочитан. Най ме затрудяват бюлетините, списанията и брошурите. Примерно как да оформя това - Статистически справочник 2024 година на Национален статистически институт.

# 1
Ръководителят ви би трябвало да ви покаже.
В университета се учат тези неща. Има си и ръководства на уърд.
Имам спомен, че моите източници си бяха на края на дипломните и курсовите работи.
Бая функции научих. Но тъй като не съм ги ползвала и нещата се забравят. Какви неща владеех ей.

# 2
Основното правило е че е първо се посочват източниците на български, след това на друг език. Накрая са източниците от интернет като линкове към сайтове. Това е . Аз искам подробна информация

# 3
Подробна информация на кое.
Точно как да го направиш с уърд ли?
Има доста уроци из нета.

# 4
Погледнете тук

https://prilivi.eu/2011/06/citation/

или

"Нов български университет
Департамент ‘Когнитивна наука и психология’
БП ‘Психология’

Правила за използване и цитиране
на литературни източници

1. Когато представяте или използвате чужди идеи/експерименти/теории, трябвада цитирате източника.
a. Ако цитирате през друг източник, трябва да посочите и двата източника.
2. Не може да копирате каквато и да е част от литературен източник без изрично да посочите това (виж т.3).
a. Това правило важи независимо на какъв език е оригиналният източник (т.е. не може да превеждате и да копирате)
b. Не може да копирате/превеждате и да смените няколко думи или да размените местата им.
3. Ако използвате директно чужд текст (дори и това да е фраза)
a. Трябва да е сложен в кавички
b. Трябва да цитирате точната страница.
c. Ако цитатът е над 40 думи, трябва да е отделен в отделен текстов блок
d. Не можете да имате повече от 3-4 директни цитирания на 10 страници.
4. В списъка с използвана литература трябва да представите пълните библиографски данни за всички източници, посочени в работата. Обратното също е в сила – не може да има литературен източник, който не е посочен в текста.
5. Нарушаването на точки 1, 2 и 3 се счита за плагиатство и опит за измама. В такива случаи
a. Работата получава оценка слаб 2
b. В зависимостта от степента на нарушението се прилагат различни административни наказания.

Правила за цитиране
· Книгите се цитират по следния начин: Автори (година). Заглавие на книгата.
Издателство
· Статии се цитират по следния начин: Автори (година). Заглавие на статията.
Списание, Брой на списанието, страници.
· Интернет страници се цитират: Автор (дата на публикуване). Заглавие на
материала. Извлечено на дата от http://точен_адрес
· Онлайн енциклопедия: Заглавие на статията (дата на създаване). Eнциклопедията. Извлечено на дата от http://точен_адрес

Примери за цитиране в списъка с използвана литература
· Книга: Palmer, S. (1999). Vision science: Photons to phenomenology. Cambridge, MA: Bradford Books/MIT Press.
· статия в списание: Just, M., & Carpenter, P. (1976). Eye fixations and cognitive processes. Cognitive Psychology, 8, 441-449.
· Уеб-страница: Deming, D., & Dynarski, S. (2008). The lengthening of childhood (NBER Working Paper 14124). Cambridge, MA: National Bureau of Economic Research. Извлечено на 21 юли 2008, от http://www.nber.org/papers/w14124
· Статия в Уикипедия: Plagiarism. (2010, Юни 9). В Wikipedia, The Free Encyclopedia. Извлечено на June 12, 2010, от
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Plagiarism&oldid=366971967

Примери за цитиране в текста
· Според Palmer (1999) зрението е ….
· Just & Carpenter (1976) в своето изследване …
· Рецепторите са два вида – колбички и пръчици (Palmer, 1999).
· Очните движения ни позволяват да получим информация за протичащите когнитивни процеси (Palmer, 1999; Just & Carpenter, 1976).
· Когнитивното развитие преминава през няколко етапа (Виготски, 1930, цит. по Кенрик & Сиймън, 2001).
-

# 5
Word има функция за добавяне на източници по различни системи. Най често ползваната е APA. Добавят се всички данни и после самият Word ги организира както се изисква.

# 6
  • В центъра на моретата
В  Word - References - Insert Citation, Add New Source.  Излиза  прозорец Create source, в който се попълват данните за източник (научен, литературен,......). В прозореца горе има падащо поле с вида на източник: книга, статия и др.
Отново в  References се избира  стил на визуализация от Style (напр. APA, IEEE или друг). След това се позиционира на  място, където трябва да излезе билиографската справка (обикновено е краят на документа - файл, презентация, курсова или дипломна работа) и се кликва Bibliography ( раздел References). По този начин се визуализира списъка с библиографична справка.

Все пак проверете дали по този начин отговаря на изискванията на този, който ще го гледа или оценява.

# 7
това правилно цитиране ли е накрая -

Якимова, И., Владимиров, В., Мавров, Х., Гаргов, В., Колев, К., Тодоров, В. (2015). Макроикономика: Електронен учебник. Варна: Издателство "Наука и икономика", Икономически университет – Варна. ISBN: 978-954-21-0821-

Златинов, Д. (2022). Макроикономическа теория и политика. София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. ISBN 978-954-07-5594-6.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 19:51 от GroupMania

# 8
След два дни някъде ще мога да потърся дали не пазя нещата от университета.
Ако да , ще направя скрийншот.

# 9
След два дни някъде ще мога да потърся дали не пазя нещата от университета.
Ако да , ще направя скрийншот.

благодаря много. За мен е важно да се предтавя добре. То не е само учебници, има помагала, статии, лекции, бюлетини. За всичко това си има правила при цитиране.

# 10
О, предполагам питате за формата на източниците в литературата/References.
Аз зная за 12 формата, но кой точно ще използвате зависи от изискването.
В дипломна или курсова работа трябва да Ви насочи преподавателя или научния ръководител.
При научните публикации, всяко списание има свои конкретни изисквания и те са упоменати в раздела за изискванията към авторите. Винаги има примери как приемат да се опишат статии в списания, книги, доклади в конференции, он-лайн източници, дори информация получена в личен разговор и непубликувана (където позволяват).
Моят съвет е следвия: вижте кое списание издава вашето учебно заведение и използвайта формата изискуем от него. Обикновено преподавателите и научните работници предпочитат формата на собственото си списание и са свикнали с него.

Статистически справочник 2024 година на Национален статистически институт аз бих оформила така:

НСИ. 2024. Статистически справочник, София

# 11
В дипломна или курсова работа трябва да Ви насочи преподавателя или научния ръководител.
При научните публикации, всяко списание има свои конкретни изисквания и те са упоменати в раздела за изискванията към авторите. Винаги има примери как приемат да се опишат статии в списания, книги, доклади в конференции, он-лайн източници, дори информация получена в личен разговор и непубликувана (където позволяват).
Моят съвет е следвия: вижте кое списание издава вашето учебно заведение и използвайта формата изискуем от него. Обикновено преподавателите и научните работници предпочитат формата на собственото си списание и са свикнали с него.

Статистически справочник 2024 година на Национален статистически институт аз бих оформила така:

аз го правя така, но не знам дали е вярно.

8. Национален статистически институт, Статистически справочник 2024г. София, 2024г.
9. Национален статистически институт, Статистически справочник  2019г., София 2019г.
10. Национален статистически институт,Статистически справочник 2014г., София 2014г.
11. Национален статистически институт, Градове и техните функционални градски райони в Република България 2010-2020г.  София 2022г.
12. Национален статистически институт, Престъпления и осъдени лица 2023. София, 2024г.

# 12

аз го правя така, но не знам дали е вярно.

8. Национален статистически институт, Статистически справочник 2024г. София, 2024г.
9. Национален статистически институт, Статистически справочник  2019г., София 2019г.
10. Национален статистически институт,Статистически справочник 2014г., София 2014г.
11. Национален статистически институт, Градове и техните функционални градски райони в Република България 2010-2020г.  София 2022г.
12. Национален статистически институт, Престъпления и осъдени лица 2023. София, 2024г.

Няма вярно/невярно. Има по изискуем формат. Щом никой не ви казва какъв формат да ползвате, оформяте както на вас ви харесва.

# 13
а ПРИЛОЖЕНИЯТА в края на курсовата работа. Те как се оформят в самият текст. В текста в скоби ли трябва да са

# 14
а ПРИЛОЖЕНИЯТА в края на курсовата работа. Те как се оформят в самият текст. В текста в скоби ли трябва да са

Видно от Приложение 1 при изследваните условия А е по-голямо от Б.
При проведеното изследване се установи, че А е по-голямо от Б (Приложение 1).

Общи условия

Активация на акаунт