Милано и Северна Италия - тема 18

• 29 873
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Незнам защо на български е преведена, като "Тайната вечеря"
Аз мисля, че е от тайнство, не от тайна. Тайнството на причастието с хляб и вино започва от тайната вечеря.

# 391
  • Milano
Имах предвид, че е интерпретация а не превод.

Барба, сещам се за Sgarbi🤣.

# 392
Разликата в интерпретацията сигурно идва от това че италианците са католици, а българите- православни. Ако всичко беше еднакво, нямаше да има разделение между различните църкви, нали?

# 393
Има ОГРОМНА нужда от история на изкуството в училище.Аз съм отрицателен пример за това .Нищо не знам,съответно не мога да оценя картина,музика,скулптура.А искам да имам общи познания.Сега чета де,попивам и от вас,и от приятели,и от книги.
   Пътувайки към Кремона с влака,минахме покрай градчето Караваджо.Едната приятелка се интересува адски много от изкуство.Разкяза ни за Микеланджело до Караваджо,гугълнахме картини,каза как да ги разпознаем,с какво са характерни.
   После пред катедралата в Кремона каза,че вижда някакви особености в статуите на Девата/Мадоната.Имало различни течения в изобразяването й.Слушах зяпнала.

# 394
  • Milano
Марулета, не си само ти.
Не сме имали тези предмети в училище, не сме ходили по музеи навремето, не е насадена културата.
И продължава да е така.
Повсеместно се пише във форума, че "на децата няма да им е интересно в музеите".
Това е "извинение" на родителите.
Водя детето винаги с мен, от новородена.
Няма как да знае дали нещо й харесва преди да го е видяла.

Никога не е късно да започнеш нещо.

Повтаря напоследък защо трябва да учим 5 години "История на изкуството" в училище?!

За да не ми задава, като горният въпрос й отговорих сутринта.

Между другото, Караваджо е роден в Милано. Родителите му са от там.
Кръстен е в църквата до пейката на Пенчо Славейков.

# 395
  • София
Скрит текст:
Марулета, не си само ти.
Не сме имали тези предмети в училище, не сме ходили по музеи навремето, не е насадена културата.
И продължава да е така.
Повсеместно се пише във форума, че "на децата няма да им е интересно в музеите".

Повтаря напоследък защо трябва да учим 5 години "История на изкуството" в училище?!

Коя е тази църква?

# 396
  • София
Здравейте! Дойде и нашият звезден миг за посещение в Милано с повод мача Милан Фиорентина на 5и:))
Билети за него вече имаме, сега умувам нощувките и програмата (грубо казано).

Идеята е да направим ден и нещо в Бергамо, 2,5 - 3 в Милано (имаме 4 пълни дни). Та се опитвам да измисля кое да е първо и кое второ, и стигнах до извода, че може да е добре да го съобразя с полета за връщане, който е рано сутринта (към 6 може би е добре да сме на летището). За шатълите от Милано ми стана ясно вече, че са чести, около час като път, не очаквам задръствания толкова рано, звучи ми достатъчно предвидимо. В Бергамо оставам с впечатление, че транспортът е с градси автобус N1 (или има други?), той върви ли толкова рано, колко време пътува, ако приемем хипотезата, че сме близо до център/спирка? Вариант 1 е да пристигнем и един ден в Бергамо, вариант 2 е от летището към Милано и после една или две нощувки в Бергамо.

Това едното, иначе:
В единият от дните ми се иска да излезем “извънградско”, но тотално се ошашашвих с вашите разкази:)) Вариант 1 е Монца, та първият ми въпрос е, там има ли какво как да се види, не паркът, а пистата или нещо като музей с болиди? Детето обича да гледа коли (пък и ние). С какво друго по посоката или в близост може да се съчетае?

Вторият се върти около Гарда и околности, или пък към Барша и Кремона, покрай разказите на Марулка:) За градски туризъм става въпрос, езеро ако има - бонус, Комо нещо не ме влече в момента, може би заради мненията, че е твърде туристическо, навалица и, аз го разбирам като леко кич. Това е май най-разумната опция от трите и даже нямам въпрос (или все още), но приемам препоръки, като за пръв път.

А третата е… да вземем да се метнем до Торино, което ще си подлежи на съвсем отделна екскурзия някой ден, но ей така, да предвкусим и попием малко, струва ли си според вас? Дава ми го като +/- час път и цени от сорта на 10 евро (ще взимаме Аз пътувам в Ломбардия, но тя няма да важи или ще важи до граничната гара?)

Такива размисли и страсти ми се развихриха с последната седмица четене на теми:) Аз си мислех, че 4 дни може да са ни много, а те се оказват мнооого недостатъчни Smile

П.С. А, да, Марулка, неделната литургия в Дуомо по кое време е? Нещо не се ориентирах на сайта

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 20:44 от phil

# 397
Здравейте!
Видях,че в една от галериите входа за учители е безплатен. Има ли други подобни места,като музеи,галерии....забележителности  с безплатен вход ? Къде мога да проверя?

# 398
  • София
Може ли да ми кажете къде се намира безплатния паркинг във Венеция

# 399
  • Milano
Скрит текст:
Марулета, не си само ти.
И продължава да е така.

Коя е тази църква?

Санто Стефано.

# 400
Ооо,влизахме и в нея,Реджи. Там имаше някаква линейка,която обслужваше бездомници.
Четохме,че е роден в Милано ,но по името на градчето нашата приятелка се сети да ни поразкаже.
    Phil, ние случайно хванахме литургията.Бяхме там към 11-11 и нещо.
    За Бреша и Кремона,имай предвид,че ние бяхме без деца, пет 50 годишни момичета,които не се вълнуват от коли и писти.
   За автобусът в Бергамо , номер едно до летището,мисля,че започваше от 4.30 да работи.Има няколко линии 1,с букви след тях,за различни места.По спирките има карти на маршрута,ние се ориентирахме по тях и през Гугъл.
    Бях чела,че между Милано и Бергамо има някакъв тематичен увеселителен парк,но местните да кажат.

# 401
  • Milano
Има, да в Каприате.
Казва се Леоландия. Преди се казваше Миниталия, понеже има в миниатюра основните забележителности на страната.
Аз съм била един път много отдавна - 2000-2001г някъде.
Тогава имаше не много атракции тип лунапарк. С годините е обновен, като че ли има повече атракции, но нямам актуално мнение.

Като заговорихме за църквата Санто Стефано се сещам един вероятно любопитен факт.
Срещу нея на ок. 300м се намира църквата Сант'Антонио (via Sant'Antonio, 5).
Отвън нищо особено, отвътре е хубава.
https://maps.app.goo.gl/SjXKqaYWtopRjyY56
П.п. има кратко видео, след като зареди местоположението.

Не съм влизала, защото има странно работно време - от понеделник до сряда от 10ч до 14ч. Наскоро ми попадна информация, че е удължено до 18ч в периода март-юни и септември-октомври.

А любопитният факт, е че там се помещава и българската църква. Отворена само в неделя 9.30-13ч (според сайта) със служба от 10.30 до 12ч.

# 402
Еееее,ако знаехме,щяхме да посетим и нея.
   В Кремона катедралата имаше работни време.Един доста сърдит господин лекичко ни изгони,а дружката , любителка на изкуството даже не беше чула .Заключи я вътре,но след малко я пусна.Видя ми се странно ,катедрала да има работно време ,но явно не е изключение.Факт,който не я прави по-малко красива и величествена.

# 403
  • In transit
Аз пък катедралата в Кремона я свързвам с една братчедка. Joy
Излизаме от катедралата и тъкмо се обръщам назад към фасадата и се наслаждам, чувам една циганка да казва: "Миче, дай някой лев.".   Тихичко така, ама се стреснах и учудих, защото не сме си говорили за да знае, че сме българи. Явно просто си просеше на български. Joy
Но е много красива и величествена катедрала.

# 404
  • Milano
Мики, ама е уличила и името на ника ти.🤣🤣🤣
Аз от много години виждам в метрото на Дуомо един сляп мъж, добре облечен, не ми изглежда циганин.
Оцъклих се наскоро като видях една циганка с дете да му говори на български и да си го прибира вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт