Милано и Северна Италия - тема 18

• 27 720
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Milano
Къща-музей Bagatti Valsecchi - прекрасна и тя - мебели, орнаменти, тавани и т.н.

Още една елха: на Сан Бабила

Утре започват намаленията, шопинг🥳🥳🥳.

# 46
Привет и За много години!
В средата на февруари планираме 3 дневно посещение на Милано. Целта е просто разходка, разглеждаве на нящои забележитености и евентуално ако попаднем на намаления, може и лек пазар.
Въпросът ми е къде е най-добре да се отседне. Мисля за някакъв апартамент на комуникативно място и оттам да си обикаляме. Ако имате някакви предложения от личен опит ще ги разгледам с удоволствие.
Ние се върнахме от тук преди три дни:
https://www.airbnb.com/rooms/1095344030618260579?viralityEntryPoint=1&s=76
Локацията е перфектна. Тесничко е и малко мрачно, ала за 4 нощувки ни свърши чудесна работа. Чистичко и топло.

# 47
Привет и За много години!
В средата на февруари планираме 3 дневно посещение на Милано. Целта е просто разходка, разглеждаве на нящои забележитености и евентуално ако попаднем на намаления, може и лек пазар.
Въпросът ми е къде е най-добре да се отседне. Мисля за някакъв апартамент на комуникативно място и оттам да си обикаляме. Ако имате някакви предложения от личен опит ще ги разгледам с удоволствие.
Ние се върнахме от тук преди три дни:
https://www.airbnb.com/rooms/1095344030618260579?viralityEntryPoint=1&s=76
Локацията е перфектна. Тесничко е и малко мрачно, ала за 4 нощувки ни свърши чудесна работа. Чистичко и топло.
[/quote

Изглежда приятно, но ще ни е мъничко. Ние сме 4 човека и търсим нещо с 2 спални.
Или пък 2 стаи в приличен хотел.

# 48
  • Русе
Здравейте и за много години! Живи, здрави и щастливи!
Купих билети за 28.02-03.03 да отидем с двете ми дъщери по женски и започнах да организирам. Blush
Първата нощувка мисля да е в Бергамо, тъй като кацането е в 19ч местно време. Останалите две са за Милано.
Това, което видях е, че до апартамента трябва да вземем автобус номер 1 до Porta Nuova Chiesa Grazie.

Сутринта ще се отправим към Cita Alta отново със същия автобус.

И по някое време ще се отправим към Милано ( по обяд- ранен следобед).
До колкото виждам гарата е на пешеходно разстояние от апартамента:

Добре ли се ориентирам до тук?
Има ли нещо специфично, което трябва да имам предвид?

# 49
  • София
Добре се ориентираш, това е автобуса. От летището зоната за билетните цени е различна и трябва да го имаш предвид купувайки билет.
Има машина за билети на спирката на летището - лесно ще се ориентираш.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 10:56 от RebelHeart

# 50
  • In transit
lubito, добре се ориентираш. Аз бих ти препоръчала да се разходите пеша от апартамента до фуникуляра за читта Алта. Съвсем близко е като разстояние, около 1.2км.

# 51
  • Русе
Благодаря за отговорите. Надявам се да не е много студено само, да е подходящо за разходки. До сега не сме пътували в първото тримесечие.
Иначе за Милано съм предвидила Дуомо, Кралския дворец, Ла Скала, Castelo Sforzesco, Basilica di Santa Maria delle Grazie и каналите. Това за двата дни. Всъщност се пада ден и половина.
Апартаментът, който съм запазила е в този район:

# 52
Времето е относително.Аз бях мин.година в края на януари,беше топло.

# 53
  • Пловдив
Здравейте,

Започнах да следя темите ви преди 2-3 месеца, когато дъщеря ми - тийн на 15 год. пожела да посетим Милано. Blush
Мъжа ми даваше назад, но успяхме да го убедим и обещах, че ще направя план, проуча и организирам всичко. Надявам се с ваша помощ да успея! И така, билетите до Милано вече са факт Grinning
Няма да крия, че и аз се притеснявам, но и се вълнувам-аз и децата ще летим със самолет за първи път Blush

Ще бъдем за три нощувки. Живот и здраве ще кацнем на 10.03 в 15,30ч. От прочетеното и научено от вас ще напиша как смятам да процедираме. Ако греша, моля да ме поправите и за съвет. Мисля, да вземем aз пътувам със семейството в Ломбардия. Сина ми е на 9 г и ще попълня декларацията. А за дъщеря ми, която е на 15 г отделен билет ли трябва? И ако взема за 3 дни-до кога ще важи? До 12.03 или до 13.03? Ние реално ще отлетим за България на 13 в 8,40ч. И ако правилно съм разбрала с този билет ще можем с влака да се придвижим до Милано и там да ползвам метро и друг градски транспорт. А за автобус Бергамо-Милано важи ли? И друг важен въпрос-като кацнем от къде се закупува и валидира, че това малко ме притеснява. Също така един път се валидира и това е.

Мислих да останем две нощувки в Милано и на 12.03 да се върнем в Бергамо, да го разгледаме и него и да нощуваме някъде близо до летището, за да е удобно на сутринта за полета. Вие какво бихте ме посъветвали?

За билетите за катедралата-отиваме сутринта и си купуваме там от някаква машина ли? Трябва да е семеен билет или?
Това се сещам за сега. Със сигурност ще задавам още въпроси и ще продължавам да следя темата. Благодаря ви!
Хубав ден!

# 54
Здравейте, ninand
Препоръчвам да отворите линковете от първа страница. Там има изключително подробни разяснения на повечето ви въпроси, благодарение на безценната помощ на живеещите в региона дами. Относно нощувката в Бергамо, мисля че не е лоша идея. Другият вариант е първата нощувка да ви е там, за да имате повече време за Милано. Около час път е от Милано Чентрале до летище Бергамо с шатъла(за който не важи картата), ако това може да ви даде ориентир. Ще си изкарате чудесно

# 55
  • Sofia
Здравейте,

Благодаря за много полезния първи пост!

И аз организирам пътуване до Милано за 2 дни, като мисля да се ограничим само в града, тъй като след това потегляме с влака за Рим.
От вашите съвети си набелязах за посещение:
1. Cenacolo Vinciano - „Тайната Вечеря” на Леонардо да Винчи, вече купих билети, понеже разбрах, че много бързо свършват. Посещението ни е през април, но вече няма индивидуални билети, затова взех такива с екскурзовод, надявам се да не е грешка. Купух ги от този сайт, по 24 евро за възрастен и по 9 евро за тинейджърите.
https://www.lastsupper.shop/en/are-you-a-single-visitor-or-a-family-group/

2. Дуомо - за там очаквам да пуснат билетите за Skip-the-line, все още не виждам за нашите дати.

3. Galleria Vittorio Emanuele II - за разходка

4. Piazza della Scala - за съжаление няма опера в нашите дни, но се чудя дали Ла Скала може да се посети поне за разглеждане. Не успявам да намеря вариант на сайта им, освен за тур с екскурзовод, струващ 30 евро. Може ли на място да се посети?

5. В колебание съм какво интересно да добавя за тинейджърите, може би споменатият Музей на науката и технологията "Леонардо да Винчи"? Интересен ли е? Пътувам с един изключителен фен на историята, пропускам ли някое важно историческо място?

# 56
  • София
Картата "Аз пътувам... " вече е налична и онлайн. Сами избирате откога да е валидна.
От летището на Бергамо до Милано ползвате градски автобус 1 до гарата на Бергамо и оттам влак. Няма директен автобус до Милано, който са е покрит от нея.
Не съм убеден, че ще си избиете парите за нея. Но пък е по-лесно, факт!

# 57
NBM, оказва се, че освен музей има и World of Leonardo da Vinci. Бяха ни посъветвали да отидем там, но не сме разбрали, и отидохме в музея. Като гледам снимките, до известна степен се припокриват, но музея май е по-голям.
За любители на историята мисля, че е подходяща крепостта Castello Sforzesco.

# 58
В World of Leonardo da Vinci сме ходили ние, сигурна съм, че на тийновете ще им хареса, пък и като локация е удобно.

# 59
  • Milano
Музеят на Науката и технологиите е страхотен и доста голям.

Ла Скала - има билети за музея по 12 евро с фиксирана дата, по 15 евро с отворена дата.
Може да се надникне в залата, ако няма репетиции или спектакъл - това се вижда, като кликнете на best view и изберете деня, който ви интересува.

https://www.museoscala.org/it/visita/museo-e-teatro/orari-e-biglietti.html

Билети  - бутона най-отдолу на линка.

Има каса и на място.

"Аз пътувам", съкратено IVOL - детето на 15г плаща цял билет.
Важи 3 календарни дни (във вашият случай), т.е. до 12.03 до края на работният ден, който може и да е след 23.59ч, напр. в Милано.

Важи и за автобус  Z301 от автогарата в Бергамо до автогарата в Милано, която е на спирка Лампуняно.
Ако хотела/апартамента ви е в зоната е удобен, проверявайки часовете.
В противен случай - влака.

Валидира се при качване на първото превозно средство, освен ако не е купена онлайн.
В метрото в Милано се валидира на влизане и излизане, за да ти отвори вратите/турникетите.

Билети за Дуомо на касите на Музея на Дуомо - p.zza Duomo, 12 или в Duomo shop - Sala delle Colonne, p.zza Duomo 14/A.

На първото освен физическа каса има и машини, на второто незнам дали има машини.
Семеен билет спестява доста.

Общи условия

Активация на акаунт