Милано и Северна Италия - тема 18

• 30 460
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Два пъти сме ползвали Centauro и сме доволни. Вземат те с шатъл, и те водят до офиса, който и на 15-тина минути от летището някъде на Виа Кремаска. Предпочитам да взема с пълна застраховка.

# 481

Миналата година бяхме с кола под наем, но тази твърдо съм решила с транспорт.

А защо? Ние сме се насочили точно към кола под наем.

# 482
  • Milano
Тази седмица се провежда мебелният панаир (Salone del Mobile), наречена Design Week.
Има най-различни инициативи, инсталации и т.н. из града (Fuorisalone) . Отварят някои сгради, които са затворени за посещения по принцип.

Моят мерак отдавна се казва Palazzo Serbelloni, в който има изложба на мебели на Louis Vuitton.

И другият - Palazzo Durini - мебели на Едра.

Напълниха ми се очите с красота.😍

В типичен милански стил - с нищо неизпъкващи отвън, прекрасни вътре, даже повече от прекрасни.
В комбинация с много интересни маркови мебели вътре, посещението си заслужава.

Това към Барба, която оценява и двете неща.

Малко снимки:

Допълвам Palazzo Visconti:

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 13:03 от regina di cuori

# 483
Много хубаво, Реджи! Heart Eyes С моите колежки архитектки искахме да идем, но сме прекалено натоварени в момента и не се получава организацията. Догодина сме решили да се организираме по-сериозно.

# 484
Ех,това Милано!
Благодаря,Реджи!

# 485
  • Milano
И от днес, Милано отвисоко - от 16-ят етаж на Torre Velasca.
Небостъргач от средата на 50-те години, наричан още "кулата с тирантите" във формата на гъба, завършваща с кула.
Построена така, за да разделя офисите от резиденциалната част (най-отгоре) в стил брутализъм, неолиберти.

Колко е прекрасен!😍❤️

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 13:53 от regina di cuori

# 486
И от днес, Милано отвисоко - от 16-ят етаж на Torre Velasca.
Небостъргач от средата на 50-те години, наричан още "кулата с тирантите" във формата на гъба, завършваща с кула.
Построена така, за да разделя офисите от резиденциалната част (най-отгоре) в стил брутализъм, неолиберти.

За него съм чела, че дизайнът му е вдъхновен от Torre di Bona на Castello Sforzesco.

# 487
  • Milano
Винаги ми е харесвал, явно имам слабост към такава архитектура, щом и Сан Сиро е.
🤣

# 488
И Сан Сиро ли е вдъхновен от архитектурата на замъка? Това не съм го чувала, но може да се намери нещо в изнесените кръгли "кули" отстрани.

# 489
  • Milano
Имах предвид, че бил architettura brutalista, поне така четох.
За мен е най-прекрасният стадион на света.

# 490
А, сега те разбрах. Най-много съм се възхищавала на брутализъм в Швейцария. Там са истински майстори естети в това да съчетаят суровия бетон със заобикалящата среда или с архитектура от други периоди.
Ако някога идеш в Белинцона, виж на живо асансьора в подножието на скалата на Кастелгранде.

https://www.architectural-review.com/essays/revisit/revisit-cast … -aurelio-galfetti

# 491
  • Sofia
Извинете за тъпия въпрос, но защо Castello Sforzesco има толкова много малки отвори по фасадата? Разгледахме го само отвън и така и не разбрах защо.

# 492
Не е глупав въпрос, даже е интересен. Наричат се buche pontaie (дупки за мост/скеле) и в тях са се пъхали дървени греди, на които се е закрепвало скелето за строежа на стените. Ще ги видите и на други средновековни стени.

След края на стоежа не са ги запълвали, за да могат да се ползват отново, ако се наложи поддръжка, а също така имат и други положителни ефекти. Вентилация и регулация на влагата; също така в тях гнездят птици и прилепи, които пък ядат насекоми и чистят въздуха от комари Wink)) В Милано в дупките на замъка гнезди голяма колония от бързолети.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 21:16 от Barbabeau

# 493
  • In transit
Барба, ако не се лъжа, това с дупките съм го виждала и в много стари жилищни сгради... помня, че бях питала баща ми и той ми беше обяснил същото, но бяха между етажите, не толкова много. Права ли съм?

Много красиви сгради показа по-горе Реджи. Heart Eyes Отвън изглеждат толкова обикновени, но вътре са уау. Мен лично винаги ме впечатляват 3D рисунките, много се възхищавам на уменията на средновековните творци, какви неща са нарисували.
Благодаря ви от сърце за красотите и знанията, които споделяте в темата. Мисля, че много я обогатяват! Hug

# 494
Благодаря!Няма друга такава тема за пътуване,благодарение на вас,момичета!
  Честит празник!Бъдете здрави,благословени,имайте много цветни емоции!

Общи условия

Активация на акаунт