ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 2

• 37 349
  • 729
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не е добре да се вадят крайни заключения на база личен опит...
Животът е шарен, всеки човек е отделна вселена и няма тук правилно и грешно.

Определям моята като не особено отговорна, суетна полукифла, без никакви академични амбиции, която поради неопитност и лек живот е доста необосновано самоуверена. Обичам я безкрайно, но нямам намерение да я галя с перце завинаги. Това не е добре за нея. Искам тя да може да се справя без нас. А това няма как да стане, ако си живее у дома и нито работи, нито учи.

Несъпоставимо е да се дават примери с ученолюбиви и амбициозни деца, защото това е цял отделен свят, който за съжаление е далеч (засега) от моето момиче. Разбира се, че бихме плащали и образование, и квартири, и издръжка, каквото и колкото можем повече, ако тя беше кандидатствала в чужбина, ако имаше мечта, ако целеустремено вървеше в тая посока. Уви, случаят е друг. Тъжно ми е да го кажа, но според мен най-после поиска да учи нещо висше, само защото така ще продължи да си кара по лесния път, на който е свикнала. Добро дете е като цяло. Но се носи по течението и не виждам у нея стремеж да промени това у себе си. Това ме тревожи. Защото няма винаги да сме до нея. Искам да свикне да се справя сама.
Разбира се, че никой няма да я гони от вкъщи, но и не бихме се лишили от доход от наем, само за да може тя да живее в самостоятелен апартамент ей така, поучвайки там, "нещо вишо", защото цитирам "е лесно", а не примерно "Счетоводство" или "Икономика", които са трудни.

И това с работата не е абсолютно. Не виждам как учейки примерно Медицина, можеш да работиш и да се издържаш. За сметка на това, учейки да речем Моден дизайн (дано някой не се обиди) можеш спокойно да си работиш и да завършиш ей така, между другото.
Скрит текст:
Казвам го като човек, завършил Право, редовно, докато работи. Просто имах подкрепата на родителите ми да работя за тях и те ме заместваха за сесиите. През останалото време обаче, се връщах от лекции и застъпвах на смяна. С по един почивен ден в седмицата само. Когато се налагаше да закъснявам за работа или да отсъствам, компенсирах с работа в събота цял ден. Работата беше нископлатена и не би ми позволила да се издържам сама изцяло, но пък се научих на дисциплина, планиране на времето и имах нелоши пари за харчене.

Та всеки си знае "стоката" и се опитва да взима най-правилното решение за своето дете.

Ще опитаме да ѝ помогнем да си намери работа. Ама свързана с образованието, а не в Старбъкс или Минимарт. Макар че, ако сама кандидатства и започне работа в нещо такова, ще съм горда, че е поела инициативата и е направила крачката! Ще натрупа опит, пък работа се сменя, няма да се пенсионира там.

# 466
Абсолютно съм съгласна с Илит.
Моят син си е избрал специалност, която мисля, че ще му позволи да поработва нещо допълнително. Разбира се не на пълен работен ден, но нещо почасово или в определени дни. Самият той не иска да остава само на наша издръжка, защото знае, че парите, които ще му отпуснем няма да му стигат за допълнителни харчове. Няма обаче само за него да отпусна сума, с която живеем месечно останалите трима от семейството. Сигурна съм и че постепенно ще започне да си намира работа и по специалността.

# 467
  • София
Децата са шарени и различни.
Тепърва има пред тях цял един живот, в който да падат, да стават, да се учат от грешките си, но и - понякога (а може би винаги по някакъв начин) изстрадано  - да успяват.
Не всичко в този живот се случва както ни се иска и както си го представяме.

# 468
  • Бургас
Извинявам се за нахлуването в темата, но имам бърз и тъп въпрос - "успешно издържан ДЗИ по английски/немски или кандидатстудентски изпит" ще рече да не е двойка ли? Чета балообразуването за СУ. Или има някакъв минимум?

# 469
  • София
И аз мисля, че няма как студентът да си плаща сам квартирата, затова и питах. Понеже нямам намерение и аз да му плащам, за да живее отделно, просто ще си живее вкъщи. Понеже живеем само двамата от много години и не мисля, че е бил някога като на хотел. Умее да готви, чисти, пазарува. Реално ми е от помощ, пък и не се бутаме в една стая, та може и да не се видим с дни, ако сме на различен график. Но понеже масово се говори кой как трябва да живее сам и разсъждавам нещо да не сбъркам. Иначе работи той от 13 годишен, лятото дава уроци по уиндсърф и помага на сърф училището, не се тревожа, че като студент няма да поработва.

# 470
  • Някъде в Европа...
За ученето и работата, си имам и аз виждания, но никой не ме пита 😀...Човекът си работи и сега, и то не защото му е трудно финансово, а точно, за да не изпада в ситуации да иска средства, които аз смятам за ненужен разход или изгъзици, а за него са "свобода в решенията" (само споменавам, че вече има почти 10 хил км навъртени с колата му - без да работи с нея, защото си поръча масло за смяна; аз пари за гориво не съм давала, освен ако не ме вози на дълго разстояние; поддържа и гадже 😀 на принципа "аз съм момче, как ще я оставям винаги тя да си плаща?!")... Общежитие, квартира - последната дума е негова, аз съм му казала каква сума ще получава от мен на месец, той твърдо е решил, че ще работи (услади му се финансовата свобода), оттам нататък - да мисли какво ще избира като битови условия и да си определя за какво ще си харчи средствата....
МамаБлонд, имай впредвид, че ВТ е доста скъп град, не само за квартири...

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 14:18 от AIR

# 471
Добър ден!
Идвам да се посъветвам за някоя екзотична и не толкова екзотична филология в СУ или нещо друго с ДЗИ БЕЛ.
Синът ми си е наумил Журналистика и нищо друго не го интересува, а трябва някакви алтернативи да имаме в запас все пак.
Направо се чувствам провален родител, не знам към какво да го насоча. Аз лично не съм много ОК с тази журналистика, с колкото хора говорих е загубена работа, но не го спирам.

# 472
Връзки с обществеността, Комуникационен мениджмънт също не са лоши в тази катедра

# 473
  • гр.София
Как ще е загубена работа?! Имаме нужда от качествена журналистика.
Violeta, така изглежда,че няма значение,стига да е различно от 2.  Дори не уточняват и излиза,че може с всички степени на ДЗИ по АЕ- и B 1 ,и B 2.
Приела съм,че ще й признаят ДЗИ-то, и се надявам поне за 4 да се е изучила.
В събота Стопанския има отворени врати от 12 до 18. И  ако госпожицата се престраши да иде сама ,ще я накарам да пита.

# 474
  • София
Синът ми си е наумил Журналистика и нищо друго не го интересува, а трябва някакви алтернативи да имаме в запас все пак.
Направо се чувствам провален родител, не знам към какво да го насоча. Аз лично не съм много ОК с тази журналистика, с колкото хора говорих е загубена работа, но не го спирам.
Журналистика, особено пък в СУ, е безсмислено и вредно. Естествено, щом си е решил, не можете да го спрете, но по-добре филилогия или каквато и да е хуманитарна специалност от философия до културология, ако щете, поне ще има понятие от някакъв ресор. Междувременно да си списва блог, влог, да работи към някой новинарски сайт, ще научи занаята, защото е занаят това. Ако иска електронни медии НБУ са най-добри, от достъпните. Иначе единственото място в страната, на което наистина има смисъл да се учи журналистика професионално и като занаят е Американския в Благоевград. Казвам го като работила и водила стаж на студенти от всички налични учебни заведения.

# 475

В събота Стопанския има отворени врати от 12 до 18. И  ако госпожицата се престраши да иде сама ,ще я накарам да пита.

Ще очаквам с удоволствие и аз подробности за този факултет

# 476
Загубена е, защото няма адекватно заплащане. Той и сега го вижда, ходи и работи от няколко месеца без никакво възнаграждение, утре е дежурен по сайт, сам! Преценили са, че може да им свърши работата, а и без заплащане, идеално им се получава.

# 477
  • София
Загубена е, защото няма адекватно заплащане. Той и сега го вижда, ходи и работи от няколко месеца без никакво възнаграждение, утре е дежурен по сайт, сам! Преценили са, че може да им свърши работата, а и без заплащане, идеално им се получава.
Всички навремето започвахме така и е истина, че и като си по-напреднал не ти плащат кой знае какво. Пък ненормирано работиш, все нещо има нощем, уикендите, празници, в един момент на повечето ни писва и правим нещо друго. Особено като имаш семейство вече не върви за смешни пари да си зает през повечето време.

# 478
  • софия
Без да съм в средите, не мисля, че основният проблем да е загубена работа е само адекватното заплащане. Адекватно заплащане има в много малко сфери в България.
Да не би медиците да са адекватно заплатени?
Да не би шофьорите в ГТ да са? Да, да, трудът им не е тясноспециализиран, но имат отговорност към живота и здравето на много хора.

Страничното ми впечатление като читател и зрител е, че нивото на обучение е ниско. Не мога да кажа по каква причина, не познавам начина на обучение, но дори езиковата култура и елементарен правопис са потресаващо ниски. Не може да си завършил "Журналистика" и да правиш елементарни езикови и правописни грешки. Много са малко журналистите, които държат ниво (знаеш наша съфорумка, но тя е старата школа, а и има висока индивидуална култура и натрупвания).

# 479
Което ме подсеща да отговоря пак на Аманда.
Преди 2 нощи нещо не спах и четох закона за тия валидирания. Та никъде не е описано да не може да се явиш на нещо, което не си изучавал в гимназиален етап. Писах на съфорумка, която също се интересува и тя днес е звъняла в мон и са й потвърдили, че може да се яви на валидиране по предмет, който не е учен в гимназиален етап.

Общи условия

Активация на акаунт