С какво ви дразнят свекървите? – 160

• 26 182
  • 757
  •   1
Отговори
# 15
Моята баба ми разказваше навремето, че по нейно време детето се кръщавало или на свекъра, или на кръстника. Тя обаче много си харесвала за майка ми като я родила, име, което не било на никого. И ми разказваше как ама много й се искало това име... Тогава мъжът отивал да записва името на бебето. Баба казала на дядо два варианта - единият име, подобно на свекъра, другият вариант нейното любимо. И тръпнела, докато се върне кое ще е записал. Той записал нейното, угодил й. Много се гордея с тях, че още в ония години са разчупили традициите. После и майка така е искала аз да не съм на никого, аз също. Та, в моето сем-во такава е "традицията" Grinning

# 16
  • София
Не е лошо толкова, че иска да стопли отношенията. Лошото е, че се оплаква как шетала и слугувала. Ами не шетай и не слугувай. Аз съм с тийнейджърка на 15г, имам време, но знаеш ли как точно ще се юрна да слугувам на този или онзи. Да, за начало може да приготвя нещо, да ми е приятно да отрупам масата, ама пък те да не мръднат от стола си, а а аз да им шетам? При това с новородено! Бъзикате ли се?
Нямало да имам право да пипна дистанционното в собствения си дом?!? Ъ? Стой, та гледай!

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 10:39 от Светулчица

# 17
  • France
Тъжно е да не може да кръстиш детето си, както искаш. Мисля, че това е едно от най-тъжните неща. Веднъж прочетох във форума как една бъдеща майка не харесва името Румен - на свекъра, но свекървата много настоявала. Нито НМ, нито дори самия свекър, но бъдещата баба била във вихъра си. Вече предвиждала как ще му викат Румбата като на дядо си. И майката не смееше "да си разваля отношенията". Ей това като го прочета и ме хващат карастанчовите.

# 18
Напълно съм съгласна! Майката най-добре усеща за детето си, или пък може да му предаде своето отношение. Аз например виждам как дъщеря ми се идентифицира с името си, толкова си го обича и харесва и толкова й отива, че сякаш така се е казвала отпреди да я нарека аз. Просто си имах едно име, което ми блесна като се каза със сигурност, че е момиче, и никое друго нямаше. Чувствах, че сякаш си се казва така. И сега като виждам как тя самата с такова удоволствие си се нарича с името и си го обича, виждам, че е било добро решение. Разбира се, не всеки има само едно точно определено име, но е важно майката да си е в мир със себе си, като го дава на детето, защото тя ще му предаде после собственото си негативно усещане и детето ще мрази името си (някои съфорумки са споделяли това), а това е част от твоята идентификация, доживот е и е много тъжно да не чувстваш името като свое. Аз също (както казах, майка си е искала това име и на никого не съм), страшно много си го харесвам и съм й благодарна, че толкова хубаво име ми е избрала. Така че, бъдещи майки, не се поддавайте за такова важно нещо, което важи доживот, да угаждате на тоз и оня. Те свекърите сега може да са уж доволни, а утре от друго да не са доволни и пак да си развалите отношенията. Ама името не се връща назад.
П.П.
Интересен факт е, че и в Библията известните истории за раждане на някоя важна личност Господ е известявал именно майката, че ще роди дете и то ще се казва еди как си.

# 19
Че то и сега го има това, ако снахата е по-умна, а свекърите – религиозни или просто суеверни. „Сънувах Дева Мария, каза ми, че ще родя живо и здраво дете и ми поръча да го кръстим...(името, което майката иска).“ Само да внимава да не е някое изкилиферчено име или мюсюлманско, че никой няма да повярва Богородица да е поръчала точно такова. Simple Smile

# 20
Или да не каже пък таткото, че той сънувал друго, че тогава свекърите неговото ще зачетат Grinning

# 21
Напълно е излишно да се играе цирк за името на детето. Решават родителите и толкова.
В началото на лятото станах баба. Първият ми въпрос беше дали бебето е добре. Вторият ми въпрос беше дали майката е добре.
Третият ми въпрос беше как ще се казва бебето. За протокола - първата буквичка на дядото, любимото име на снаха ми и име, което харесва на сина ми.

# 22
И после, защо жената предпочита майка си Simple Smile. Майката винаги ще попита първо за своето дете и после за внучето.

# 23
Или да не каже пък таткото, че той сънувал друго, че тогава свекърите неговото ще зачетат Grinning
Преди доста години на семейно събиране малко преди да се роди дъщеря ни, двете баби любопитници подпитват ММ за името. Деликатно питат на кой дядо или баба сме решили да го кръстим Simple Smile ММ се изпъчи и каза, че когато той роди, с удоволствие ще ги уведоми. Но понеже аз съм щяла да доведа новия човек в нашия свят, то само аз ще трябва да имам удоволствието да го представя с неговото име. Разбира се той знаеше, че имам любимо име от детските ми години, на героиня от приказка, което той одобри веднага. Така парира всякакви опити за вмешателство от баби и дядовци.

# 24
  • France
И после, защо жената предпочита майка си Simple Smile. Майката винаги ще попита първо за своето дете и после за внучето.
Така е Simple Smile и това е нормално. Имаме само един чифт родители. Другите не са ни никакви. Те си имат връзката с нашия съпруг и нашите деца, и покрай тях и ние общуваме с тях, но де факто не са ни никакви. И в момента, в който и двете страни осъзнаят това, напрежението изчезва. Simple Smile

# 25
Само ще кажа, че е много приятно внучето да ти носи името. Внукът е на свата, внучката на мен, тъщата. Значи добре сме ги възпитали тези млади хора.Blush

# 26
Приятно е , със сигурност, но е важно да е кръстено без натиск, по желание на самите родители. Тук се критикуват случаите, когато е насила.

# 27
  • София
В рода на мъжа ми имат традиция момчетата да бъдат кръщавани на дядовците, а в моя род имената се измислят от кума. Името на свекъра ми е... зле и беше абсурд да го избера, а кумът ни да решава за името на детето ми ми звучи още по-абсурдно. Добре че никой не ми е и намеквал за някоя от двете традиции.

# 28
Само ще кажа, че е много приятно внучето да ти носи името. Внукът е на свата, внучката на мен, тъщата. Значи добре сме ги възпитали тези млади хора.Blush

Възпитанието няма нищо общо...

# 29
  • Варна
Пак ли опряхме до кръщаването и имената?

Общи условия

Активация на акаунт