С какво ви дразнят свекървите? – 160

• 26 192
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
Зависи, ако при прехвърлянето е казано, че е формално, няма да го считам. Но ако ми кажат, твой е, плащай ти данъците, прави ти ремонти, плащай сметки, прави каквото искаш, ще си го считам за мой. Какъв човек ще бъда, ами нормален човек, който се грижи за собствеността си.

# 526
Зависи, ако при прехвърлянето е казано, че е формално, няма да го считам. Но ако ми кажат, твой е, плащай ти данъците, прави ти ремонти, плащай сметки, прави каквото искаш, ще си го считам за мой. Какъв човек ще бъда, ами нормален човек, който се грижи за собствеността си.

Е хайде сега, знаеш, че не е така. Ако майката  прехвърли жилището, но остане да живее там, никой нормален човек няма да сметне, че това значи, че вече е никой. Остава си стопанката на дома, както е била. То не е човешко да постъпиш другояче с родител, който на всичкото отгоре ти е осигурил дом.

# 527
Ох бре, Опусум, ти някога плащала ли си данъци?! Аз плащам, но смятам имота за собственост на майка ми докато е жива. То може и аз да умра преди това.

# 528
  • Най-красивата страна
Ако свекървата не иска да се пипат нейните неща-може да каже ,,Моля не пипайте нещата ми,, ,,Не влизайте в моята стая,аз сама ще си я почистя..,,,
Вместо това,тя казва ,,Прави каквото искаш,,

# 529
И след тези думи снахата е в правото си да изхвърли всичко ли? Тя даже пари нямала да купи подправки и препарати, чакала да й преведат болничен. Е, на какво отгоре бре?

# 530
Моите неща са си мои, даже с изтекъл срок на годност. И не си ги давам.
По принцип е така, но не винаги.
Нали знаеш, че моите права свършват там, където почват правата на другите.

Има тежки случаи на лоша хигиена, в които институциите те карат да изчистиш или губиш права, например:
1.  При отглеждане на деца в кочина, ако не се хигиенизира, децата се вземат. Да, имам право да ми е мръсно, но не мога да гледам децата СИ в кочина, пример: https://offnews.bg/obshtestvo/eto-koga-sotcialnite-izvezhdat-det … tvata-711802.html;

2. (Знам за случай на) изгонен наемател от общински имот, защото е превърнал боксониерата в сметище. Възрастен човек, живеел си с години  нормално, но в един момент нещо му станало и започнал да носи кашони, буклуци, каквото му падне. Виждала съм снимки - препълнено до горе, входната врата изкъртена и подпряна на кашони. Бивша колежка живееше на етажа и казваше, че е нетърпима смрад. Вярно беше отнело 2-3 години собственикът (общината) да води дело за изгонване, но накрая стана. Съседите пишеха жалби и ходеха като свидетели.

Докато защитавате препаратите с изтекла годност на свекървата, пропускате проблемите на самата свекърва.
Аз виждам тъжна и депресирана жена, загубила наскоро съпруга си. Снахата казва, че в един момент "спряла да чисти и готви". Това са симптоми. Но синът й трябва да потърси лекарско мнение. Защото са важни близките ни, а не предметите.

От друга страна, освен че губи съпруг, в този момент синът създава семейство. Свекървата едва ли искала да остане и без мъж, и без син между 4 стени. Затова е прехвърлила жилището и е поискала да живее заедно с младите. После си е дала сметка, че е лошо решение. И избира между 2 злини - да живее сама и да си трупа вещите или да живее със син с снаха, но да загуби вещите си.

Но независимо от всичко написано - снаха и свекърва не трябва да живеят под общ покрив - с обща, кухня и баня. Ако са в къща, съм виждала добър вариант за построяване на малко жилище за свекървата, както писа Боряна "лятна кухня" - санитарен възел и 1 голяма (тип боксониера) или 2 по-малки стаи.

# 531
  • Другата България
Скрит текст:
Моите неща са си мои, даже с изтекъл срок на годност. И не си ги давам.
По принцип е така, но не винаги.
Нали знаеш, че моите права свършват там, където почват правата на другите.

Има тежки случаи на лоша хигиена, в които институциите те карат да изчистиш или губиш права, например:
1.  При отглеждане на деца в кочина, ако не се хигиенизира, децата се вземат. Да, имам право да ми е мръсно, но не мога да гледам децата СИ в кочина, пример: https://offnews.bg/obshtestvo/eto-koga-sotcialnite-izvezhdat-det … tvata-711802.html;

2. (Знам за случай на) изгонен наемател от общински имот, защото е превърнал боксониерата в сметище. Възрастен човек, живеел си с години  нормално, но в един момент нещо му станало и започнал да носи кашони, буклуци, каквото му падне. Виждала съм снимки - препълнено до горе, входната врата изкъртена и подпряна на кашони. Бивша колежка живееше на етажа и казваше, че е нетърпима смрад. Вярно беше отнело 2-3 години собственикът (общината) да води дело за изгонване, но накрая стана. Съседите пишеха жалби и ходеха като свидетели.

Докато защитавате препаратите с изтекла годност на свекървата, пропускате проблемите на самата свекърва.
Аз виждам тъжна и депресирана жена, загубила наскоро съпруга си. Снахата казва, че в един момент "спряла да чисти и готви". Това са симптоми. Но синът й трябва да потърси лекарско мнение. Защото са важни близките ни, а не предметите.
От друга страна, освен че губи съпруг, в този момент синът създава семейство. Свекървата едва ли искала да остане и без мъж, и без син между 4 стени. Затова е прехвърлила жилището и е поискала да живее заедно с младите. После си е дала сметка, че е лошо решение. И избира между 2 злини - да живее сама и да си трупа вещите или да живее със син с снаха, но да загуби вещите си.

Скрит текст:
Но независимо от всичко написано - снаха и свекърва не трябва да живеят под общ покрив - с обща, кухня и баня. Ако са в къща, съм виждала добър вариант за построяване на малко жилище за свекървата, както писа Боряна "лятна кухня" - санитарен възел и 1 голяма (тип боксониера) или 2 по-малки стаи.
За разлика от други аз няма да кажа, че това са измислици, но с нищо не се различават от моите предположения, че авторката е трол и историята е измислена.
Казано директно - това са си направо твои предположения на база прочетени 6 поста на някакъв потребител.
Аз не виждам нищо такова, напротив, но всеки е свободен да “вижда“ каквото прецени с оглед лични и субективни...виждания.

Иначе, за пробития леген си е чиста измислица - никъде не е написано такова нещо, но се повтаря отново, и отново.

Много вярно и важно нещо си казала, с което съм съгласна - важни са близките ни, а не предметите.

# 532
Значи на теория е така, Iris04, но на практика в един момент като поемеш сметки, отговорности и поддръжка, няма как стопаните на дома да останат същите.
Може и да е жестоко, не знам, но няма начин човек хем да е натоварен с отговорността, хем друг да му диктува решенията.
Затова и правя разлика дали ще е формално или реално. Ако е реално, ако човек стовари на плещите на децата си отговорността да се грижат за него и за къщата, то за тях също е тежко и трябва да им се даде правото да бъдат стопани.
Най-добре е, ако човек може да се справя сам, но за съжаление, колкото и да се заричаме, че няма да зависим от никого, животът е непредвидим.
Динчо, когато бях на 24 години, майка ми се оказа с рак, четвърти стадий. Освен за нея, трябваше да се грижа за къща, един декар двор, дядо на 80 години и брат студент. Та от тогава аз плащам данъците на къщата. И да, като поех всички грижи, започвах аз да се считам за стопанка.
Ако бях слушала дядо ми  и уважавала като стопанин, щеше да стои мръсен, гладен и с течащ покрив. Не е било опция да ни изгони или да отидем на квартира, в провинцията болногледачи не се намираха лесно. И така, той се цупи, аз си действам... даже на кмета се е обаждал да се оплаква от нас. Веднъж бях наела майстори да оправят покрива, той ме издебнал да ида до магазина и се качил на стълбата при тях. Как го е направил акъла ми не го побира, при положение, че едвам стигаше до улицата с бастун. Навикал ги и ги изгонил. Едвам го свалихме, ама и майсторите се обидиха и си тръгнаха. Айде после молби да се върнат, че и майстори за покрив трудно се намираха.
Та така, не може винаги да се съобразяваш.

# 533
  • София
Свекърва ми живее в къща, която е на наше име с мъжа ми, плащаме данъци, сметки, помагаме за каквато по-тежка работа е нужно и не може сама.
И през ум не ние минавало да й ровим в нещата, да изхвърляме и преподреждаме.
Толкоз.

# 534
Само си представям, какъв вой ще нададат всички защитнички на снахата, ако у тях по някаква причина се нанесе свекърва им и вземе да чисти, подрежда и изхвърля, щото и се струва мръсно и не я кефят вещите им. Критериите за мръсно-чисто са доста разтегливи, та при добро желание, все ще има какво да преподреди и изхвърли.

пп. Снахата не е у тях си, защото жилището е на мъжът ѝ, с доживотно ползване от майка му. За снахата няма такава клауза, само да кажа.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 21:30 от alex_jp

# 535
Алекс, сега и теб ще те нарекат свекърва. Явно това е върховната обида в темата. Аз няколко пъти писах същото, попитах и защо се нанасяш в такива условия, какво очакваш да се промени в такъв дом с такива порядки. Но само ме заплашиха с бан, била съм обиждала.

# 536
Тук е разликата, Опусум. Аз не изпитвам.потребност да се изживявам като господарка..

# 537
Пак ще кажа, че винаги съм на страната на снахата, с много малки изключения като това тук.

# 538
Динчо, и аз не съм изпитвала потребност на 24 години да ставам господарка, вместо да си гледам живота, но така се стекоха обстоятелствата.
Може би трябваше да си взема квартира или да да си купя жилище с ипотека, и да ходя от време на време да помагам с по нещо, както съветвате тук в темата, а не да тормозя родителите ми с чистене и ремонти.

# 539
Опосум, родителите ти са твоите родители, нали правиш разлика. Не си им чужд човек, най-малкото. Не е сериозно.

Абе ти как си представяш, свекърва ти да дойде у вас и да вземе да ти изхвърли гащите, щото ги намира за не особено симпатични да речем.

Общи условия

Активация на акаунт