Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 499
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Аз ползвам биоидентичния прогестерон и съм доволна, въпреки че го ползвам от скоро. Оправи ми се сухотата, понареди ми се и главата. Дори имах една неприятна сухота в носа, премина и тя. Мажа го на различни части всеки път, на сгъвките на ръцете, краката, на дупето, на корема, за да не се получи натрупване на едно място. Ползвах го две седмици, сега съм спряла, но понеже не ми дойде цикъл ще го продължа по схема за менопауза. 21 дни ползване, седем дни почивка. Нямам вълни, по-спокойна съм. Пия сутрин по 1000 мг вечерна иглика за естроген и вечер мажа с прогестерон. Дано не се омотам нещо, но засега е добре.

# 481
  • Пловдив
Аз ще повишавам дозата на прогестерона. Пуснах си хормоните на 21 ден (този месец май ще ми дойде както си е реда) и естрогена е още повече нагоре. Ползвам вагинален прог и ще включа и за мазане. От един сайт американски биоидентичен съм набелязала.

# 482
Аз ще повишавам дозата на прогестерона. Пуснах си хормоните на 21 ден (този месец май ще ми дойде както си е реда) и естрогена е още повече нагоре. Ползвам вагинален прог и ще включа и за мазане. От един сайт американски биоидентичен съм набелязала.
За Ona ли става въпрос, че най-го хвалят, а тук само на Биовеа май има.
Аmaru2, може ли да разкажеш твоя опит с прогестерона, колко, какъв, къде мажеш, колко време, кога забеляза резултата, аз тепърва ще се осмелявам да експериментирам, че вече съм на предела.
La farina, ти каква доза мажеш и този на Биовеа ли? И още след първия месец ли усети подобрение?

# 483
  • Пловдив
Мама Вики , започнах го преди 4, 5, вагинално от турския Прогестан, 10 дни от овулация по 200 мг. всяка вечер. Само позитиви мога да кажа, мигрената ми се сведе до минимум, нямам болки в гърдите,спря зацапването седмица преди цикъл щ, нямам нервност , спя като бебе, кожата ми стана по-хубава, от пъпките преди цикъл няма и следа, сигурно и още има, но не се сещам. Пробвайте, едва ли ше ви навреди. Пускали ли сте хормони, естроген и прогестерон?

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 15:10 от amaru2

# 484
За Ona ли става въпрос, че най-го хвалят, а тук само на Биовеа май има.
Аmaru2, може ли да разкажеш твоя опит с прогестерона, колко, какъв, къде мажеш, колко време, кога забеляза резултата, аз тепърва ще се осмелявам да експериментирам, че вече съм на предела.
La farina, ти каква доза мажеш и този на Биовеа ли? И още след първия месец ли усети подобрение?
Да, на Биовеа ползвам, по една помпичка. Чувствам се по-добре от около 2 седмици маззане. Сега, всичко може да е и в главата, но аз също спя добре, а преди беше едно въртене, един ад. Коремът ми не се подува, не съм така нервна, нямам засилен апетит, чувтнвам се нормално...

# 485
Jade, благодаря, че ми напомни за твоите постове по темата. Имам няколко питания. Изследвала ли си вит. Д, посетила ли си ревматолог, правила ли си някакви изследвания и какви?

# 486
  • Стара Загора
Jade, благодаря, че ми напомни за твоите постове по темата. Имам няколко питания. Изследвала ли си вит. Д, посетила ли си ревматолог, правила ли си някакви изследвания и какви?
Не съм го изследвала, но пия вит. Д от 3 години по 4000 UI. Спирам го само през топлото време, когато работя навън и смятам, че достатъчно слънчеви лъчи поемам.
На ревматолог не съм ходила. На невролози и последно на ортопед,  който ми постави диагнозата и ми изписа Псиакледин да пия по 2 месеца 2 пъти годишно.

# 487
Моля, някоя дама, която има болки в тазобедрена става да сподели опит, специалисти, изследвания, че почвам да се сблъсквам с такива проблеми.
За съжаление освен циклични болки няма какво да споделя - ортопедичен хирург каза, че няма никакви индикации за проблем, ендокриноложка каза, че съм в норма.

Това, което направих аз (с благословията на хирурга, чието мнение съвпадна с моето, че ако не помогне то няма и да навреди) е да правя 2/год курсове със joint support supplements (Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM) и спрях да правя прекалено обемни тренировки на гребната машина - т.е. вместо една 60++ мин правя две по 30-40 мин и разнообразявам типа тренировки също.

PS Важно е да отбележа, че лайфстайлът ми е седящ/шофиращ, та едно 50% от тренировките ми са предназначени да запълнят естествената нужда от движение, т.е. далеч не са екстремни, та да отдам болките в тазобедрените стави на тях.

# 488
И аз имам болки в тазобедрените стави. Отминават от самосебе си. Чувството е все едно имам захапан нерв.

# 489
И аз в групата с болки в тазобедрената става и нагоре сякаш около хълбока.
Имам остеопения, почти не се движа. Вече не знам коя е първопричината за всичко.

# 490
Аз пак драма с моя цикъл. След като ми мажеше около овулацията, може би седмица с леко прекъсване и после пак за ден два... Сега около дата на М се опитва от 3-4 дни да ми дойде, цапне-спре, цапне-спре и ме побърква така вече... Ходих на док, каза всичко ок... Чакам да мине М, че да ида пак. Ама то не идва, как да мине🙄
Тазобедрена ме боли, ако съм спала цяла нощ на нея, което се случва често, защото не се въртя докато спя..
Оф, бях и в командировка 10тина дни и не мога да оправя часовите разлики сега, че там съвсем друг ритъм... Има да се караконджа няколко дни....

# 491
И аз от 6 съм станала. Кукумицинът ме пере...

# 492
  • София
За тазобедрените стави - тъкмо миналата седмица и аз имах проблеми с тях. Започнах да усещам остри пронизващи и в двете, а при клекове внезапно едната става ме заболя и тръгна болка по нервите по крака надолу. Постепенно през следващите дни поотмина, но вчера примерно още имах изтръпване (в другия крак обаче). Добре, че споделихте в темата, някак съвпадна обострянето и при мен. Като за начало смятам да запиша час за DEXA - рентгеновото изследване на прешлени и тазобедрена става. Диагностицираха ме с остеопороза (не остеопения), когато бях на 37 и е добре да се проследявам редовно. После ще видим, вероятно ще говоря с личната лекарка към какъв лекар да се насоча.
Последно преди няколко години бях ходила на 2 ревматоложки за конкретно оплакване - успяха 3 диагнози да ми поставят Yum и пак не улучиха! Laughing Обаче едната от тях ми беше предписала Пиаскледин да пия за някакъв период, познато ми е името.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 08:16 от julie.k

# 493
Тазобедрена ме боли, ако съм спала цяла нощ на нея, което се случва често, защото не се въртя докато спя..
Дали не ти е прекалено твърд матрака...? То и да е много мек пак не е много хубаво, че страда гърба...

Аз пък май имам проблеми с ноктите на ръцете. Хем са меки и пак нещо се се чупят... Sad

# 494
Аз пък май имам проблеми с ноктите на ръцете. Хем са меки и пак нещо се се чупят... Sad
Виж да не е липсва на някакви витамини и минерали. Биотинът помага и за нокти!

Общи условия

Активация на акаунт