Отговори
# 300
  • София
Всичко си трябва като системи, особено тези които са задължителни, има защо да са такива.
Стабилизиращата система, мъртвата точка, глезотиите като круиз контрол, лейн асистент, задната камера, шофирането става много пъти по-лесно и приятно ако ги имаш.
Аз ги имам само на едната кола (с изключение на VSA естествено) и определено мога да направя разликата. Още свиквам без тях, определено отнема повече време и усилия, отколкото ми трябваха да се науча да ги ползвам.

# 301
Само за круиз контрола не съм съгласна. Така и не мога да свикна с него, хем имам от по-добрите. Това нещо е измислено за магистралите в Тексас, а у нас с това непрекъснато престрояване, забавяне, ускоряване и прочее на мен поне не ми върши работа.

# 302
Да, у нас непрекъснато променят скоростта, не помага с нищо.
Пискалото за разстояние ми е най-полезно, както и пискалото за хлъзгане и онова, което се включва за близки предмети, вкл идващи на скорост зад теб. И разбира се, системите на спирачките, макар, че като се счупят е ..без никакви спирачки.

# 303
Адаптивният круиз контрол не намаля ли сам, когато пред теб се намести кола и съответно да възстановява зададената скорост, когато колата се отмести?

# 304
Адаптивният круиз контрол не намаля ли сам, когато пред теб се намести кола и съответно да възстановява зададената скорост, когато колата се отмести?

Да, нещо такова. Затова казах, че имам от по-хубавите, но пак не се чувствам комфортно. Предпочитам аз да преценявам и контролирам нещата.

# 305
Вече те разбрах какво имаш предвид, Черна станция.

# 306
Така прави. Но силно се надявам, да не разчиташ на него.

# 307
Моят не е адаптивен, така че няма как. Joy

# 308
Joy
Аз пък нямам

# 309
Колата може да не е ОК, но на мен името Фаворит много ми харесва. Напомня ми на едни бисквити, които бяха много известни преди.

# 310
  • София
Точно така работи, да.
Не може да се разчита изцяло, да, но си е полезен, поне на мен ми върши работа. Като застигна кола на магистралата, започне ли да намалява скоростта, аз започвам да се оглеждам да изпреваря. За градски условия не става обаче, и най-малката дистанция която може да се зададе, е предпоставка за рискови завирания и засичания от "оптимизатори".

# 311
  • Mediterraneo
Моят круиз контрол не е адаптивен, но чудесно си карам с него по тукашните магистрали. Скоро карах по толкова прекрасна магистрала, че и пазна на всичкото отгоре, че сигурно 1 час не ми се наложи да променя скоростта под 120.

# 312
  • Out of the Mix
Да, нещо такова. Затова казах, че имам от по-хубавите, но пак не се чувствам комфортно. Предпочитам аз да преценявам и контролирам нещата.

И аз съм така, искам да разчитам на себе си, не на електрониката, да усещам колата, двигателя, пътя, сцеплението, превключването.
След години, ако взема автоматик (сега съм с ръчка все още), ще гледам да има пера, за да си превключвам сам. Иначе ми се губи удоволствието.

Не е адаптивен моят cruise control, но ми е най - полезната и важна екстра.
Ще се учудиш, но дори и в София си го ползвам от време на време в слаб трафик.
Много е удобен, в дясната част на волна ми е, и с нагоре/надолу си увеличавам и намалям скоростта с пръст.
Разбира се, имам готовност с крака за спирачка, която при леко докосване го изключва, но имам възможност десният крак да почива малко, като преценя, и да не го държа на педала на газта постоянно.

Не съм от хората имащи нужда и ползващи всяка глезотия в една кола.
Дори колкото повече датчици, дисплеи, светлини, толкова повече те разсейват.
Дори не си прибирам огледалата, като паркирам, мързи ме (не се прибират и отварят сами при отключване, заключване).

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 22:56 от Revoker

# 313

И аз съм така, искам да разчитам на себе си, не на електрониката, да усещам колата, двигателя, пътя, сцеплението, превключването.
След години, ако взема автоматик (сега съм с ръчка все още), ще гледам да има пера, за да си превключвам сам. Иначе ми се губи удоволствието.

Пич, карам кола с автоматични скорости и с пера на волана, с тях не можеш да докараш кефа от ръчката. Лично аз си карам колата на автомат.

# 314
А, то въобще има ли кеф?! Grinning
Аз съм им свикнала и си карам такава, но всички мои познати, които са се качили един път на автоматик, после не се връщат на ръчна.

Общи условия

Активация на акаунт