Отговори
# 480
  • София
Ами не знам, имам задна камера само, но толкова съм свикнала да паркирам на огледала, че рядко поглеждам камерата. Предимно в случаите на много малко място за паркиране. Независимо от колата, просто огледалата са ми достатъчни. А камера с изглед отгоре направо ме изправя на нокти, губя всякаква ориентация.

Това щях да кажа по-рано, че аз например не съм имала камера и не мога да знам как ще се справя, но ми се вижда някакси супер неориентиращо. Наскоро се возих в кола с камера отгоре, отзад, отстрани - като паркираш само не ти казва накъде да навиеш волана. Видя ми се супер омотано.

# 481
Скоро четох тук, една съфорумка споделяше, че кара джип и качвайки се в колата, поглежда странични и задни огледала, за да потегли. Няма никого около и зад колата, според огледалата. В момента, в който включва назаден, на задната камера, на нивото на бронята вижда, че непосредствено зад колата, на нивото на бронята има малко дете. А ако нямаше камера?
Родителката на детето била някъде встрани и блеела по телефона. И пак питам - ако нямаше камера?

# 482
  • на Мелмак
Аз си ползвам камерите с кеф. Много са удобни точно за тесни пространства, когато трябва да излезеш настрани. Не че не можеш и без тях, но си е удобство.

# 483
  • София
Примерът с детето е малко…. Не казвам, че не е възможно, ама на вас колко пъти ви се случи да има малко дете зад бронята на колата?

До ден днешен има стотици хиляди автомобила, които се движат без удобствата на парктроници и камери.

Тук идва момента, че и родителите, и шофьорите трябва да бъдат отговорни. А в конкретния случай блеели в телефона.. така стават белите.

# 484
  • София
Нито веднъж не искам да ми се случва, но не е като да не се е случвало. За секунда може да стане беля и ми е по-спокойно когато имам поглед какво става отзад.
Деца, кучета, блеещи възрастни, всичко умира да се промуши точно зад маневриращ автомобил. Моите ги уча да не го правят, но е масово всъщност.

# 485
Естествено, че е по-добре с камера. И въобще, екстрите са за улеснение и удобство. Платили сте ги, за да ги ползвате.

Единствено, за недостатък може би е това, че притъпяват сетивата. Моя приятелка караше автоматик и сега, като й се счупи, тя не може да кара кола с ръчни.

Но пък модернизацията толкова напредва, че не знам дали въобще има нови модели автомобили с ръчна скоростна кутия и без екстри, и дали занапред ще се продават такива.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 09:10 от aDream

# 486
  • Бургас
За примера с детето просто си оглеждайте колата преди да се качите, отнема секунда. Случвало се е гума да ми падне (винтила изтървал),  няколко пъти да ме осуркат че паркирам в едни тесни улички в  центъра. Или "собственици" на сградите и местата пред тях, които считат за лични да правят мизерии - вдигнати чистачки, камъни и стъкла до гумите и т.н.  Като се качвам в колата след работа просто хвърлям един бърз поглед от всички страни.

# 487
Служат за много работи и помагат, но не предлагат стереоскопично виждане за фино преценяване на дистанцията.
Стереоскопичното виждане е способност на мозъка и той винаги директно обработва дълбочината като използва паралакса на отразените в огледалото  лъчи, докато при генерираното изображение информацията за паралакса се губи. Ако ми коментираш някакви системи които струват €4500+ просто няма смисъл да продължаваме да обсъждаме гъзарии със съмнителни предимства.
А и когато колата е под ъгъл понякога задната не се вижда.
Пространствената ориентация Sunglasses включва и възприемане на обекти само на база предишно наблюдение които не виждаш в даден момент.

П.с. Ставаше дума за парктроници

# 488
  • на Мелмак
На паркинга на НДК преди 100 г, който тогава беше почти празен, една дама ме подпря, докато оправях количката с бебето. Караше назад, и въпреки 3-те си огледала не ме видя. Та си предпочитам камери, парктроници, автоматични спирачки, там каквото има Wink

# 489
Един приятел дава назад. Някакви деца притичват на паркинга, по-ниски от видимостта през задното стъкло. Не знам как изобщо ги видя и не ги удари. Дядката, който ги беше пуснал, се нахвърли на нас, видиш ли.
Мисълта ми е, че да, стават рядко такива бели, но последствията за нормален човек биха били до живот.

# 490
Примерът с детето е малко…. Не казвам, че не е възможно, ама на вас колко пъти ви се случи да има малко дете зад бронята на колата?

Точно заради този пример в сащ задължиха производителите да оборудват автомобилите си с камера за заден ход. Годишно загивали към 200 деца при такива инциденти. И по нашите новини съм чел за такива случаи. Едва ли струва повече от $20 долара на производителя на автомобили, добре че и наште европейци се сетиха да ги задължат.

# 491
  • 1st floor
Това огледалото да се ползва и за задна камера ми звучи добре. Може ли да препоръчате читави такива?

# 492
  • Mediterraneo
Това огледалото да се ползва и за задна камера ми звучи добре. Може ли да препоръчате читави такива?

А на мен ми звучи страшно и не смятам, че трябва да са позволени такива неща. Санди е дал някои от причините.

# 493
Нямам никакво намерение да продължавам този спор и да те оборвам. Все ми е тая, аз съм си ОК с камерата, която си има начин да показва колко ти остава до другата кола, особено пък с изгледа отгоре.

# 494
Дори професионален шофьор би се затруднил да паркира кола с големи габарити. Наскоро на паркинга на Фантастико видях Кадилак "Линкълн". Размерите му бяха гигантски! Разбирате ли какво значи гигантски! Плюс това седалките са ниско разположени и не се виждат краищата на колата. Впрочем и на спортните коли седалките са ниско.

Общи условия

Активация на акаунт