Отговори
# 510
Моята има автоматично успоредно паркиране, но още не съм го пробвала, страх ме е да не забърша няколко коли Grinning. Parking assistant. Изкушавам се да опитам, но нямам подходящо място. Някой има ли опит с това, ползва ли го?
Имам и двата вида паркиране. Не е съвсем автоматично при мен. При мен избираш вид паркиране, караш с до 30 км в час и колата търси подходящо място. Когато го намери, на таблото се появява съобщение да спреш. След което колата ти казва дали да избереш "D" или "R", натискаш газта или спирачката, според съобщенията, тя върти геврека. Като я купих преди 4 години, го пробвах няколко пъти. Паркира на достатъчно разстояние от другите коли. Добре се справя, но не ползвам функцията.

# 511
  • София
Извинявам се, ако въпроса не е за тук, но не искам да пускам отделна тема за това. Аз съм отскоро шофьор и доста неща още не са ми ясни. Sweat Smile Купих си зимна течност за чистачки, W5 от лидл, готова за употреба, 5л., пише че е с етанол. Налях някакво количество в резервоара, а останалото го сложих в багажника, както си беше в найлоновата торба от лидл. Там си стои от няколко седмици. Днес отворих багажника и видях, че е паднала тубичката, а явно не е била затворена добре, защото имаше малко разляна течност в торбата. Пипнах постелката в багажника, не беше мокра, но лепнеше - предполагам и тя е била намокрена, но е изсъхнала. Сега се чудя, трябва ли да чистя багажника, или да се опитам да извадя постелката и да я изпера... колко е опасно това, имайки предвид, че в съдържанието не пише да има метанол, който знам, че е токсичен, а само етанол. Достатъчно ли е да се проветри? Не знам колко време съм карала с разлята течност в багажника, честно казано. Някой да има опит с подобна ситуация?

# 512
Аз. Joy Друга беше течността, но пак в такава тубичка. Три литра течност се беше изсипала в багажника ми и на задните седалки. Извадих всичко под кората, защото беше мокро, забърсах, каквото мокро имаше и я закарах да ми изперат салона и кората.

# 513
Метанолът е токсичен при поглъщане.

# 514
Споко,производителите на течност за чистачки са наясно,че тя може да се разлее по колата и със сигурност са я проектирали така,че да не и навреди.

# 515
  • София
Аз. Joy Друга беше течността, но пак в такава тубичка. Три литра течност се беше изсипала в багажника ми и на задните седалки. Извадих всичко под кората, защото беше мокро, забърсах, каквото мокро имаше и я закарах да ми изперат салона и кората.
А, при мен не мисля, че е стигнало до салона. Тубата е на около 1/3 пълна, след като почти догоре напълних резервоара, така че не се е разляло много. Даже по-скоро се е попило в кората. Ще я повдигна да видя дали е мокро отдолу.

Метанолът е токсичен при поглъщане.
За метанола четох, че може да е токсичен и при вдишване, но предполагам ако е в по-големи количества. Така или иначе, на тубата пише етанол, уж няма метанол (дано да е вярно Laughing) така че се надявам да не е проблем.

Споко,производителите на течност за чистачки са наясно,че тя може да се разлее по колата и със сигурност са я проектирали така,че да не и навреди.
Ами и аз на това се надявам, но преди време бях чела някакви ужасии и леко се притесних.
Все пак ще огледам да видя дали мога да преценя колко е намокрено и може да ида да ми измият само багажника. За собствено успокоение.
Благодаря за коментарите!

# 516
Нищо опасно няма. Алкохолът, колкото е имало, вече се е изпарил. Единственият проблем е, че ще лепне и мирише.

# 517
  • София
От известно време ми се върти идеята за нова кола на лизинг, но досега с всички представители на различни марки, с които съм говорила, ме съветват да изтегля потребителски и да придобия колата, вместо да ползвам техния лизинг с обяснението,че някой ден като я изплатя, трябва да плащам прехвърляне. Ама колко пък да струва това прехвърляне? Един потребителски с под 7% годишна лихва няма. В Тойота са с 3,9% лихва. Е.плаваща е, но пак разликата е голяма.

# 518
Лизинг - по-ниска себестойност, колата е обезпечението, остатъчната се плаща наведнъж в края на срока. Колата не е твоя.
Кредит - по-висока себестойност, банково  одобрение, т.е. доказан доход, високи месечни вноски. Но е твоя от ден едно. Може да я продадеш по всяко време

# 519
  • на Мелмак
Прехвърлянето е % от стойността на автомобила. Имаш и остатъчна стойност. Колкото избереш. Зависи колко струва и колата. Ние от 6-7 г сме с лизингови коли, продаваме, връщаме. Сега чакаме поредната. Доста приятели /познати също са с нови, лизингови. Досега никой не ни е съветвал за подобно нещо. Не сме и чули за такъв съвет. Но все пак вземете и сметнете. Също зависи от оценката на колата в края на лизинга. Това също намалява прехвърлянето.

# 520
Петенце, във форума на Тойота има дълга тема по този въпрос. Аз след като я прочетох изтеглих малък кредит за сумата която не ми достигаше, и си платих колата. Кредитът го изплатих бързо, предварително. Това си е лично решение, не твърдя че е по-правилното, преценяваш кое е по-изгодно за теб. Моя приятелка си я взе на лизинг, в този момент за нея това беше най-доброто решение.

# 521
  • София
Ще прочета и там, благодаря.

Добре де, с риск да ми се смеете на следващия въпрос, но явно аз не разбирам как работи лизинга. Да предположим, че искам да взема кола на лизинг, която струва 50хил. лв и платя 35% първоначална вноска - ако остатъчната стойност е 45% и се плаща накуп след изтичането на гаранцията, каква част от сумата тогава се разсрочва на месечни вноски за периода на лизинга? Аз мислех, че плащаш първоначална вноска и останалата сума се разсрочва на лизинг.

Съответно, същите условия на лизинг ли важат, ако взема върнат автомобил?

# 522
Лизинг е с остатъчна стойност. Приеми го, че караш кола на месечен наем. Грубо казано. И в края на договора може да я придобиеш

# 523
  • София
Разбрах. Реално, например плащаш 35% първоначална вноска, остатъчната стойност е да кажем 45% и лизингът се разсрочва върху тези 20%, които остават като разлика. А ако не желая да придобия автомобила, мога да го продам или да го върна и да започна нов лизинг за нова кола.

# 524
Не знам дали няма разлика и в условията за сервиз през периода на гаранцията.

Общи условия

Активация на акаунт