Отговори
# 600
И друго е учудващото – манията по комбитата!

# 601
И друго е учудващото – манията по комбитата!
Не съм забелязала такова нещо. Thinking
По-скоро по джиповете, по мои наблюдения.

# 602
По-евтини са комбитата. (първоначално)

# 603
Koмбито е много удобно нещо с този багажник. То си е като СУВ като обем, обаче иначе се кара като лека кола с нисък център на тежестта.  Съвсем нормално е за семейна кола. Е, малко са грознички и затова е измислен и хечбекът, който е почти комби, но много по-красив и аеродинамичен. То на Шкода Октавия май всичко, което не е комби, е хечбек.

# 604
Петенце, не случайно Тойота Корола е най-продавания автомобил в света за всички времена.
А аз не бих сравнявала Тойота с Дачия, несравними са.
Нямам абсолютно нищо против Дачиите обаче. Съседско семейство има вече три поредни, и са доволни.

# 605
А аз не мисля. Да, целта на колата е да те закара от точка А до точка Б, но безопасно.
Пътувам доста, пътувам често и в повечето случаи от единия край на страната до другия и то сама. Смених колата си преди година и смея да кажа че има огромна разлика. Едната беше малък автомобил, ръчни скорости, настоящият е SUV, автоматик и се усеща разликата веднага. Ако с предишния имах нужда да спирам и да почивам от пътя то сега се качвам и слизам чак в точка Б.
Няма да коментирам и колко едната се усеща по-стабилна на пътя от другата и при краш тестове какви са им рейтингите. Така че определено не съжалявам, че съм дала повече пари за нещо, което използвам абсолютно ежедневно.

(Нито едната не е от коментираните марки в темата в момента, затова и не конкретизирам)

# 606
Сравняваш два тона и половина кола с такава тон и сто? Joy
Това, че не спираш не говори добре.

# 607
  • Mediterraneo
Не говори, да. Колко да не спираш, едно е 1000 км път, друго е 100. Няма как да не спреш, ако караш повече от 2-300 км наведнъж, колкото и да ти е голяма и удобна колата. Аз и на 150 спирам по някое време, колкото да ми вземе въздух главата.

# 608
Да, сравнявам, защото коментарът е, че колата трябва да те закара от точка А до точка Б и няма смисъл от вложения в по-скъпа. Ето че има - колко тежи, размери, безопасност и тн, които идват с по-голяма и съответно по-скъпа кола.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 13:47 от С.

# 609
Ето че има - колко тежи, размери, безопасност и тн, които идват с по-голяма и съответно по-скъпа кола.
Няма никакво значение каква е колата щом можеш да се закараш от А до Б. Големината не я прави по-безопасна, дори напротив. Енергетично ако една кола тон и сто се движи с 90 за да я изравни тази от два тона и половина трябва да се движи със 60. На практика при една и съща скорост хем спира по-бавно, хем е по-трудно управляема при промяна на посоката на движение. Учи се мисля в осми или девети май клас

# 610
Не ставаше дума за големината на колата в случая, а в инвестицията в ламарини. Аз не бих купила (чисто) нова кола.
Иначе и аз си харесвам много голямата кола, но внимавам много при силен страничен вятър и завои с по-висока скорост.

# 611
Да, сравнявам, защото коментарът е, че колата трябва да те закара от точка А до точка Б и няма смисъл от вложения в по-скъпа. Ето че има - колко тежи, размери, безопасност и тн, които идват с по-голяма и съответно по-скъпа кола.

Смисъл от по-скъпа има, разбира се. Дискусията е дали има смисъл от МНОГО по-скъпа. Аз лично не бих дала 70 - 100 бона в евро за кола, пък била тя 300 коня, или по-тиха, или с кожен салон,  или нам кво.

# 612
Ето че има - колко тежи, размери, безопасност и тн, които идват с по-голяма и съответно по-скъпа кола.
Няма никакво значение каква е колата щом можеш да се закараш от А до Б. Големината не я прави по-безопасна, дори напротив. Енергетично ако една кола тон и сто се движи с 90 за да я изравни тази от два тона и половина трябва да се движи със 60. На практика при една и съща скорост хем спира по-бавно, хем е по-трудно управляема при промяна на посоката на движение. Учи се мисля в осми или девети май клас
Увеличаването на теглото на автомобил с 500 кг увеличава шансовете за оцеляване с около 15%. (Ще потърся източника и ще го цитирам) При сблъсък между Фиат 500 и Рейндж Роувър например, инерцията се разпределя така, че по-лекият автомобил получава основната енергия на удара. Отново физика.

# 613
  • Бургас
Само, че дискусията беше за съвсем друго. Да се сравнява големината на автомобилите и цените им е като да сравняваме моркови с футболни топки.
Тя Дачия бистър е доста по-голяма от порше кариера ама нали.

# 614
Увеличаването на теглото на автомобил с 500 кг увеличава шансовете за оцеляване с около 15%. (Ще потърся източника и ще го цитирам) При сблъсък между Фиат 500 и Рейндж Роувър например, инерцията се разпределя така, че по-лекият автомобил получава основната енергия на удара. Отново физика.
С крайпътно дърво? Мантинела? Тир?

Общи условия

Активация на акаунт