Пудендална невралгия?

• 2 337
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,
направих грандиозен тур при всякакви специалисти + една папка изследвания за мистериозния ми проблем, а именно - много силна болка, парене, сърбеж, чувство за "рана" в областта на гениталии/анус/ректум и съм в абсолютно задънена улица.

Въпросът ми е - има ли сред вас диагностицирани с пудендална невралгия?
Как ви поставиха диагнозата, какво лечение сте предприели, какви са симптомите и изобщо - как преживявате ежедневните болки?

Благодаря на всеки, който се включи, знам, че темата е доста особена.

# 1
Черно на бяло не са ми я слагали диагнозата, но аз си я знам, че е такава. То трудно се поставя. Дадох хиляди за диагностика в Истанбул, защото тук са като ударени с мокър парцал като чуят за пудендален нерв. Но и там ми сложиха “възможна пудендална невралгия” като диагноза. Иначе си ми изписаха лечение - Лирика и Симбалта (Дулоксетин). Което е стандартно лечение на всякакви неврологични болки с хроничен характер (защото аз имам и други невралгии, не е само това чудо).
Освен това ходя на мануална терапия и иглотерапия, поне лекарят е невролог, който е запознат с тази диагноза и успешно ме оправя при обострена фаза.
Другото е - промени в начина на живот. Ако работата ти е 40-часова работна седмица седнала… Аз издържах няколко ужасни години и категорично не мога повече. Когато ми се налага да седя продължително - задължително на възглавница, за да не притискам нерва, че после боли ужасно.

# 2
Благодаря много!
Колко време след като започнахте медикаментите усетихте разлика? И имате ли силни странични ефекти от тях?

Притеснявам се, защото не съм съвсем убедена, че причината за симптомите е тя и някак си искам “доказателство”, а не “предположение”.

# 3
В БГ могат да ти направят ЯМР с контраст на малък таз, за да се види дали евентуално е прищипан нерва. Виж къде има 3 ТЕСЛА, но ти трябва документ от лекар. Спектър, Токуда, Св. Иван Рилски имат такъв ЯМР, доколко знам. При мен не беше прищипан, но това не значи, че не се възпалява.
Затова се прави и ЕМГ, това вече не се прави в БГ, в Истанбул ми го правиха. Там имах отклонения.
Другото - пудендален блок. Знам, че го правят тук на някои места. В Истанбул също, но аз не стигнах до там.
Лекарствата почват да действат след около 2-3 седмици, с натрупване е. Странични ефекти - замаяност и сънливост, но с времето намаляват. Аз пия Лирика от 6 години, вече нито ми се спи, нито ме замайва. Симбалта не пия, след бременността и раждането (тогава спрях всякакви лекарства) не ми понася.
А да, всъщност бременността ме пооправи, преди нея беше цялата ужасна драма, след нея е търпимо и поносимо, не е всеки ден. Явно нещо по конструкцията на тялото ми се е преместило и не притиска толкова, колкото преди.

# 4
Това някакво специално ЕМГ ли е?
В България се прави на много места такова изследване, и с електроди, и с игли.

# 5
В БГ могат да ти направят ЯМР с контраст на малък таз, за да се види дали евентуално е прищипан нерва. Виж къде има 3 ТЕСЛА, но ти трябва документ от лекар. Спектър, Токуда, Св. Иван Рилски имат такъв ЯМР, доколко знам. При мен не беше прищипан, но това не значи, че не се възпалява.
Затова се прави и ЕМГ, това вече не се прави в БГ, в Истанбул ми го правиха. Там имах отклонения.
Другото - пудендален блок. Знам, че го правят тук на някои места. В Истанбул също, но аз не стигнах до там.
Лекарствата почват да действат след около 2-3 седмици, с натрупване е. Странични ефекти - замаяност и сънливост, но с времето намаляват. Аз пия Лирика от 6 години, вече нито ми се спи, нито ме замайва. Симбалта не пия, след бременността и раждането (тогава спрях всякакви лекарства) не ми понася.
А да, всъщност бременността ме пооправи, преди нея беше цялата ужасна драма, след нея е търпимо и поносимо, не е всеки ден. Явно нещо по конструкцията на тялото ми се е преместило и не притиска толкова, колкото преди.
Много благодаря отново. А освен болката/паренето изпитвали ли сте и сърбеж? Защото вече не знам колко микробиологии, изследвания и специалиста посетих, а този симптом рядко го срещам.

# 6
Специално е, да. В БГ се прави ЕМГ, но не и на пудендалния нерв.
На мен тук са мл правили на тригеминален нерв, на нервите на ръцете и на краката, но пудендален - само в Истанбул.

И да, аман от тия мистериозни сърбежи. Като почне да ме сърби, никога не знам гъби ли са, някакви бактерии (че си ми е слабо място и правя инфекции в тази област) или е побъркания ми пудендален нерв. Но в поне 90% от случаите е нерва.
Освен сърбежът, имам и проблем с пишкането - циститоподобни симтоми. Пак същото - правя изследвания като побъркана, за да изключа бактериална инфекция.
Тази година имах месец, в който имах нетърпим сърбеж и парене около ануса… Пак тъпия нерв.
Но мен освен сърбежа и паренето ме и боли. Гадна, вътрешна болка някак дълбоко, все едно по костите на таза (който  при мен е супер крив, защото имам сколиоза).
Много неприятна и досадна работа.

# 7
Специално е, да. В БГ се прави ЕМГ, но не и на пудендалния нерв.
На мен тук са мл правили на тригеминален нерв, на нервите на ръцете и на краката, но пудендален - само в Истанбул.

И да, аман от тия мистериозни сърбежи. Като почне да ме сърби, никога не знам гъби ли са, някакви бактерии (че си ми е слабо място и правя инфекции в тази област) или е побъркания ми пудендален нерв. Но в поне 90% от случаите е нерва.
Освен сърбежът, имам и проблем с пишкането - циститоподобни симтоми. Пак същото - правя изследвания като побъркана, за да изключа бактериална инфекция.
Тази година имах месец, в който имах нетърпим сърбеж и парене около ануса… Пак тъпия нерв.
Но мен освен сърбежа и паренето ме и боли. Гадна, вътрешна болка някак дълбоко, все едно по костите на таза (който  при мен е супер крив, защото имам сколиоза).
Много неприятна и досадна работа.
С абсолютно същите симптоми съм. Болката в анус/ректум е непоносима, влошава се при седеж, но не се изключва и в легнало/право положение. Сърбежът не е постоянен, но е нетърпим в някои моменти.
Симптомите на цистит и паренето в гениталиите от години ги имам на приливи и отливи, не знам колко пъти съм спонсорирала лабораториите за урина и микробиологии за бактерии/гъби.
Всичко отрицателно, дерматолозите не искаха да ме виждат по едно време. Просто от тази година се премести и отзад и вече стана критично болезнено/дискомфортно. Много ми беше полезен споделения опит!

# 8
Разбирам те…
При мен разликата е, че аз си имам хроничен цистит, редовно правя и гъбички и там разни дисбактериози, та съвсем оплескано става положението. Винаги е голямата чуденка има ли ми нещо или е проклетия нерв.
Иначе и при мен сякаш предните 2 дяла на нерва са по-засегнати (уретра и влагалище). Задният по-рядко се обажда. Но като е възпалено, то е и в изправено, и в легнало положение, за седналото - ясно.
Не знам дали ти се е случвало, но на маменти ме боли все едно съм обула железни гащи…
За голямо съжаление повредите по нервната система са изключително гадни и на моменти влудяващи. Аз писах как имам и други невралгии - понякога ми се възпаляват някакви нерви по-нагоре, които инервират подмишниците и там започват ужасни сърбежи и парене също.
Изобщо - манджа с грозде.
Предполагам, че си се консултирала с невролог… Не че те много помагат винаги… Ако си от София, мога да ти дам координати на моя иглотерапевт, той е и невролог.
Честно казано, на мен в последните години ми се обостря тази невралгия главно след секс и като стане така, ходя да ме оправя. Обикновено ми се разместват сакроилиачните стави, той ме намества и после ми слага игли. Не се притеснявай, иглите се бодат в долната част на гърба, не отдолу. Това е най-ефективния начин за решаване на моя проблем поне. Иначе Лирика пия, защото буквално всичко ме боли, но аз имам и 5 дискови хернии, тъй че  си ми трябва, за да функционирам някак що-годе прилично.

# 9
Консултирах се с различни специалисти, но те освен Лирика и производните не препоръчват друго.
Чудя се и търся отзиви на хора, които са правили блокаж на нерва, но не мога да открия.
 Знам, че не е панацея, но аз също имам друго хронично заболяване свързано с болка + други специфични здравни проблеми и хич не ми се иска да се налага да приемам лекарства за дълъг период.
Не съм от София, но би ми било полезно. Досега другите симптоми се преживяваха, но откакто се разпространи към седалището болката вече тотално ми отне нормалния начин на живот/почивка и всичко останало, та търся всякакви варианти за по-дългосрочно облекчение. Цяла година ме мъчи, но отминаваше за по няколко седмици, сега не се отказва и май ще трябва да си мина на тежката артилерия, докато влезе в час. Неприятно е меко казано, досега бях свикнала с високи нива на болка покрай другите ми проблеми, но това е просто ужасно мъчение. Сякаш са те изгорили/проболи с нож и са ти пуснали ток едновременно, докато те лазят мравки.

# 10
https://drbuzhov.com/

Преглежда и в Бургас.

Иначе Лирика реално може да се пие при абсолютно всяко друго заболяване. Аз имам и други хронични, главно със стомашно-чревният тракт - не пречи.
За мен по-добре лекарства, отколкото тези болки, то не се издържа на моменти наистина.

# 11
Здравейте! Аз имам подобен проблем и въпреки многото изследвания, диагнозата не е потвърдена на 100%.
Минала съм ЯМР на лумбална област, обиколила съм много проктолози, 2 колоноскопии и т.н.
Работя седнала, но проблема ми се обостри преди 4-5 години като преди това съм имала спорадични оплаквания. По време на второто раждане имах чувството, че буквално вадят бебето от ануса ми.
Пробвала съм да пия Лирика, но се чувствах ужасно замаяна и неадекватна.
Търся алтернативни решения - физиотерапия, иглотерапия или каквото може?! Sad
Чувала съм, че в Турция могат да помогнат за проблема, но все още не съм се решила да отида. Аз живея в София, бихте ли споделили контактите на вашия иглотерапевт-невролог?
Какво да кажа, хич не е хубаво, но поне чувайки, че някой друг има подобен проблем си мисля, че не съм тотално изключение!
Весели празници!

# 12
Ето го моя иглотерапевт:

https://drbuzhov.com/

Носи си резултатите от всички изследвания, които са правени по въпроса.

Иначе, ако решиш за Турция, мога да дам координати на моя лекар. Ако не знаеш английски, ще те свържа и с жена в Истанбул, която е преводач и се занимава с всякакви услуги, свързани с престоя и т.н.
Но за там се приготви с поне едно 5-6 хил. лв. само за изследвания. Цените са меко казано брутални. Бях тази година по друг повод за изследвания, похарчих 4 хил. евро  за 4 изследвания…

# 13
Здравейте,
и аз съм с подобни симптоми - болка, парене, чувство за пробождане и разпъване, понякога като "рана",  в областта на анус и ректум основно, генитали понякога. Тежест в таза ниско, и болка и в опашната кост - то тя е "набедена" от "тура" по лекари. ЯМР-та, гинеколози, проктолози, неврохирурзи - на въртележка съм. И засега решение не се е намерило, нито точна диагноза. Имам правен блок. Не бих казала че има резултат.

# 14
Здравейте,
и аз съм с подобни симптоми - болка, парене, чувство за пробождане и разпъване, понякога като "рана",  в областта на анус и ректум основно, генитали понякога. Тежест в таза ниско, и болка и в опашната кост - то тя е "набедена" от "тура" по лекари. ЯМР-та, гинеколози, проктолози, неврохирурзи - на въртележка съм. И засега решение не се е намерило, нито точна диагноза. Имам правен блок. Не бих казала че има резултат.

Съжалявам много, симптомите са ужасни, а зоната е супер проблемна, защото може да са изключително много неща. Та, човек обикаля като луд от лекар на лекар.... напълно ви разбирам.
Щом имате правен блок, няма ли все пак диагноза за пудендална невралгия? Кой нерв са блокирали?
При кого го правихте, ако мога да попитам, защото на мен също ми казаха, че този блок е едва ли не тото.

Общи условия

Активация на акаунт