Препоръка от бивш работодател - трябва ли да се притеснявам?

• 1 638
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте! Предстои ми пробна работа за една седмица в престижна фирма, от която изобщо не вярвах, че ще ми се обадят.
Проблема е, че колкото и да исках с предишният работодател не се разделих в добри отношения (въпреки, че редовно бях на работа и никога не си вземах болничен).
Имам писмена препоръка, но понеже живея в малък град и всеки се познава съм почти сигурна, че ще звъннат на бившите ми шефове.
Знам, че има "неписан кодекс" бивш работодател да не плюе пред потенциален нов такъв, но върху мен се изля такава помия преди да ме уволнят, че не бих се изненадала и да ме спънат по пътя ми за нова работа.
Как мога да противодействам на нещо такова?

# 1
  • София
Никак не можеш да въздействаш, така че не го мисли изобщо, върши си работата читаво и бъри сигурна, че никой няма да разкара добре работещ служител, заради нещо, казано по телефона.
На една от работите, в която работех, след години се оказа, че шефа бил познавал един от бившите ми шефове, обадил му се, онзи ме нахлебил, че съм ги напуснала Simple Smile Обаче аз работата съм си я вършила съвестно и никога на нищо не се е отразил на онзи киселяк дрънканицата.

# 2
Ще ти отговоря от моя опит. Бях нова в Германия, бях напуснала в края на пробния период, защото не бях доволна. Бях си намерила и друга работа, но още не бях подписала договора. Бъдещият шеф се обадил на стария шеф и старият, обиден, че съм го напуснала, му казал, че не ставам. Не ме взеха.
Друг случай. Колежка напусна и шефът, където тя се е кандидатирала се обажда на шефа, докато аз бях при него. Е, така я накова този човек, че разбира се, колежката не получи мястото. Но... Има някаква справедливост, всичко се нареди при мен по- добре от планираното.

# 3
Аз за такъв неписан кодекс не съм чувала. Виждала съм само обратния ефект.

# 4
Ти не беше ли в чужбина? Първо препоръката ако е писмена не си длъжна да я даваш. За такъв кодекс не съм чувала, но има закодирани послания. Например “пожелаваме ѝ преди всичко здраве” = много болнични е вземала; “разбира се много добре с висшестоящи” = казва винаги “да” и знае как да се пласира.
Не вярвам голяма и реномирана фирма да се обади на бивш работодател да го питат освен ако не става въпрос за някаква ключова мениджърска позиция.
Имаш възможност ако те попита защо си напуснала да обясниш на кратко така, че да стане ясно, че не сте се разделили с добро, но да им кажеш да не се обаждат няма как. Единствено в кандидатстването може да се включи текст, че изискваш поверително разглеждане на кандидатурата ти, но това важи в случай, че още се намираш в непрекратено трудово правоотношение и това също изрични се посочва.

# 5
Длъжен си да я даваш, при много позиции дори при кандидатстването.

# 6
Успех ти желая.
И дано не плюят онези.
Не ги разбирам такива.
Нали са те махнали, какъв е смисъла да те плюят и да ти пречат да работиш.

# 7
Длъжен си да я даваш, при много позиции дори при кандидатстването.
Винаги може да каже, че няма и не може да изиска поради прекъснати отношения.

# 8
Няма такова нещо да не можеш да поискаш. Всеки работодател има задължението да ти даде Arbeitszeugnis при напускането без да го искаш изрично, а също и без да напускаш при поискване. Това за Германия, където е и авторката на темата.

# 9
Това не е ли просто някакъв сертификат, удостоверяващ, че си работил там?

# 10
Няма такова нещо да не можеш да поискаш. Всеки работодател има задължението да ти даде Arbeitszeugnis при напускането без да го искаш изрично, а също и без да напускаш при поискване. Това за Германия, където е и авторката на темата.
Казвам, че не е длъжна да представя негативна характеристика и има право да каже, че няма характеристика и отношенията са прекратени и за това не желае да поиска характеристика. Не можеш да си искаш характеристики когато ти хрумне, повод трябва да имаш като смяна на пряк ръководител или смяна на отдела. Кандидатстването за друга работа също е причина и човек трябва внимателно да подхожда.
При напускане работодателят не е длъжен да издаде освен ако работника не поиска, т.е. работника има право да поиска и тогава работодателя е длъжен. Ако не поиска не е длъжен.
Това не е ли просто някакъв сертификат, удостоверяващ, че си работил там?
Зависи от вида и времето, когато е съставен. Единия вид описва какви дейности си извършвал, вторият ти прави и характеристика.

# 11
Не съм длъжна да представям нищо, ако не ми е изрично изискано.
Как ли пък не ще представям лоша препоръка?!

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 01:25 от Arielle

# 12
Че има ли лоши препоръки?

# 13
Че има ли лоши препоръки?

Има закодирани изрази. Достатъчно е да прочетеш в интернет какво означават.
Опитах се да "разчета" написаното но не намерих нищо негативно.
И все пак отказвам да я дам на последващи работодатели защото както казах се разделихме с лошо.

# 14
Не съм длъжна да представям нищо, ако не ми е изрично изискано.
Как ли пък не ще представям лоша препоръка?!
По принцип ако е откровено несправедлива може да се изисква корекция, но не знам кой ще се занимава. Направи си пробната седмица и не дълбай на там. Ако те попитат дай ясно да се разбере, че работодателят не е бил от най-справедливите и не може да се очаква точна оценка от него. Ако наистина е малко мястото и се познават може да попипат, но пак не го вярвам. И те гонят някакъв престиж, та …
Всичко да мине добре за теб ти пожелавам! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт