Препоръка от бивш работодател - трябва ли да се притеснявам?

• 1 636
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Можеш да се оплачиш в Главна инспекция по труда от бившия работодател.

# 16
Ако помня добре, при бившия ти работодател имаше голямо текучество, а в малък град такива неща се знаят. Може и да не звъннат, ако бившият ти работодател и/или отделът, където си била, е известен с летящите си врати.

# 17
Не съм работодател и не наемам хора, но препоръките  за мен са най-безсмисленото нещо, на което да базираш избора си. С изключения, може би, отсреща ще получиш или натруфени хвалебствия  или оплюване И в двата случая това може да е много подвеждащо. И да е честно мнение, пак като не познаваш даващия го, как да знаеш върши ли ти работа.

# 18
Понеже водя интервюта - хич не я обичам тази част. Обикновено като видиш от къде идва човека, често е ясно защо се маха от там (не е задължително да е за лошо). Та препоръки чета малко между редовете и наблягам повече на това какво представя на интервюто (като познание, но и като поведение). Ти ако демонстрираш отношение към работата която вършиш никой себеуважаващ се работодател няма да те махне.

# 19
" никой себеуважаващ се работодател няма да те махне." ако си свестен, ама дали ще те назначи въобще с лоши отзиви. И аз имам такъв провал преди много години, стигнах до финала на един конкурс и накрая - контакт с бившия работодател...

# 20
  • София

При напускане работодателят не е длъжен да издаде освен ако работника не поиска, т.е. работника има право да поиска и тогава работодателя е длъжен. Ако не поиска не е длъжен.
Именно. Това е вярното. Другите не заблуждавайте аудиторията.

# 21
В Германия принципно го дават този Arbeitszeugnis без да се молиш да ти го дават, върви си с документите за напускане при нормалните работодатели, дори и да си назначен в посредническа фирма, личен опит.

Малко съм изненадана нов работодател, да се обади на предходния в Германия, защото закона за защита на личните данни е доста на ниво, при това за абсурдни неща. Аз напуснах фирма в която един от настоящите ми шефове е работел, това го разбрах доста след, като бях назначена, сигурна съм, че не си е позволил да падне толкова ниско и да звъни на когото и да било. Освен това още докато сте на работа може да изискате т.нар. Zwischenzeugnis и сте в правото си да го изискате и да получите такъв, причината е търсене на нова работа естествено, експерт по човешки ресурси, съветва ако някой се позволи да попита за какво ви е този Zeugnis,  да каже, че се интересувате от моментното ви състояние и представяне във фирмата. А ако все пак издадат Arbeitszeugnis, който е негативен, се свържете с адвокат, той ще се свърже с работодателя и съответно ще ви бъде издаден друг веднага. Честно казано въобще не съм замисляла, та камоли да се притеснявам от някой си, какво ще каже. Моя позната работи в една фирма и я страх да си търси работа, защото всички се познават и кой, какво ще каже, ще я злепоставят...за мен това е несериозно и ограничаващо вярване, с такива разсъждения до никъде, в същата фирма изкарах няколко дни, точно като дойдох и направо си тръгнах, после смених доста работни места и никой нито ме е проучвал, питал, нито съм имала притеснения.

Сега погледнах,  работодателя в Германия е задължен да издаде Arbeitszeugnis, без значение от вида работа, практикант и т.н. , ако не го направи доброволно може да се предприемат дори съдебни действия.

Jeder Arbeitnehmer – auch der Praktikant, die Aushilfe oder der Angestellte im Minijob – hat Anspruch auf ein Arbeitszeugnis. Wie lange und in welchem Umfang er beschäftigt war, spielt keine Rolle. Wenn das Arbeitsverhältnis endet, ist der Arbeitgeber verpflichtet, ein schriftliches Arbeitszeugnis auszuhändigen.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 17:25 от Sephora ❤

# 22
В Германия всеки работодател дава Arbeitszeugnis без да му го искаш, знае, че има това задължение.

# 23
В Германия всеки работодател дава Arbeitszeugnis без да му го искаш, знае, че има това задължение.

Нагоре в темата се твърди обратното, затова си позволих да го напиша.

# 24
  • София
Не, работникът има Anspruch, но ако не го предяви, работодателят не носи административна или наказателна отговорност.
Законово инициативата не лежи при работодателя, а трябва да бъде изискано от работника писмено за предпочитане и със срок. Вече при неспазване, работодателят носи отговорност, а свидетелството можеш да изискаш от съда. И няма правен механизъм, по който да искаш да ти го напишат красиво и приятно. Има си ключови думи, с които могат да се загатнат проблеми в комуникация, проблеми със спазване на срокове, никой няма да впише "тая простакеса не става на две магарета сламата да раздели".
 Може и в по- късен етап да се изиска. Давността е 3г. по спомен, ако не е променено.

Това, че големите фирми издават и самоинициативно, също е факт.

# 25
Никой няма да пиши директно и обидно, но вместо много добре, ще бъде написано добре и т.н. Иначе знам за реален случай с Arbeitszeugnis от работодател, след съд в решението на съда беше наложено издаване на нов такъв и съответно препоръки за това.

# 26
В Германия принципно го дават този Arbeitszeugnis без да се молиш да ти го дават, върви си с документите за напускане при нормалните работодатели, дори и да си назначен в посредническа фирма, личен опит.

Малко съм изненадана нов работодател, да се обади на предходния в Германия, защото закона за защита на личните данни е доста на ниво, при това за абсурдни неща. Аз напуснах фирма в която един от настоящите ми шефове е работел, това го разбрах доста след, като бях назначена, сигурна съм, че не си е позволил да падне толкова ниско и да звъни на когото и да било. Освен това още докато сте на работа може да изискате т.нар. Zwischenzeugnis и сте в правото си да го изискате и да получите такъв, причината е търсене на нова работа естествено, експерт по човешки ресурси, съветва ако някой се позволи да попита за какво ви е този Zeugnis,  да каже, че се интересувате от моментното ви състояние и представяне във фирмата. А ако все пак издадат Arbeitszeugnis, който е негативен, се свържете с адвокат, той ще се свърже с работодателя и съответно ще ви бъде издаден друг веднага. Честно казано въобще не съм замисляла, та камоли да се притеснявам от някой си, какво ще каже. Моя позната работи в една фирма и я страх да си търси работа, защото всички се познават и кой, какво ще каже, ще я злепоставят...за мен това е несериозно и ограничаващо вярване, с такива разсъждения до никъде, в същата фирма изкарах няколко дни, точно като дойдох и направо си тръгнах, после смених доста работни места и никой нито ме е проучвал, питал, нито съм имала притеснения.

Сега погледнах,  работодателя в Германия е задължен да издаде Arbeitszeugnis, без значение от вида работа, практикант и т.н. , ако не го направи доброволно може да се предприемат дори съдебни действия.

Jeder Arbeitnehmer – auch der Praktikant, die Aushilfe oder der Angestellte im Minijob – hat Anspruch auf ein Arbeitszeugnis. Wie lange und in welchem Umfang er beschäftigt war, spielt keine Rolle. Wenn das Arbeitsverhältnis endet, ist der Arbeitgeber verpflichtet, ein schriftliches Arbeitszeugnis auszuhändigen.
Именно, че има право на Anspruch и точно за това във всяка форма на Kündigung има и текста за издаване на Arbeitszeugnis. Ако не предявиш не са длъжни да издават.

Der Arbeitgeber ist zur Ausstellung eines Arbeitszeugnisses gesetzlich verpflichtet, insbesondere nach Beendigung der Beschäftigung. Aber auch Zwischenzeugnisse, ohne dass dem Arbeitnehmer gekündigt wurde, sind möglich.
Beachtet werden sollte, dass der Arbeitnehmer das Zeugnis ausdrücklich vom Arbeitgeber verlangen muss. Von sich aus muss dieser nicht tätig werden.

Des Weiteren muss der Arbeitgeber dem Arbeitnehmer das Arbeitszeugnis nicht zusenden, er muss es lediglich ausstellen und zur Abholung bereithalten. Denn der Arbeitnehmer hat im Gegenteil eine “Holschuld” (BAG BB 1995, 1355), die lediglich dann erlischt, wenn der damit verbundene Aufwand zu große wäre oder der Arbeitgeber mit der Ausstellung in Verzug ist.

Общи условия

Активация на акаунт