Отношенията с майка ми

• 7 899
  • 239
  •   1
Отговори
Здравейте, как поставяте граници на отношенията с майка ви? Майка ми не се интересува от внучето си. До сега винаги аз съм била тази която върши услуги, която веднага щом й се обадят хуква, която й угажда за всичко и всъщност до преди да родя не съм я търсила за нищо. Помолих я да ме придружи като раждам (секцио), но тя почна да овърта с оправдания и дойде свекърва ми. След това и не искаше да остава вкъщи за повече от един-два часа. Напусна работа и беше свободна цяла една година, но не пожела да дойде при нас да си правим компания, идваше само по празниците когато щеше да бъде сама у тях. Тук е момента да уточня че когато идва аз си готвя, шетам си и си гледам детето. Не ни се обажда със седмици, или ако се обади то е за някаква работа да свърша без да пита за внучето си. Като идва вкъщи стои на телефона постоянно, не обръща изобщо внимание на детето, не си говори с нас. Когато й казах че дреме само на телефона тя ми отговори че това й е разнообразието. Толкова вече се е вманиачила в този телефон , че дори и на вечеря я чакаме по половин час да си сърфира из нета. Мъжа ми се прибира изморен от работа и почва да приготвя вечерята, аз гледам детето, а тя просто си стои на двора и си пие кафето и това е винаги. Ако с детето си легнем по рано, майка ми и мъжа ми остават и после той разчиства и измива съдовете. Това го вмятам за да не помислите че я караме да ни слугува. И така мога да продължавам да пиша до утре но няма смисъл, надявам се ме разбрахте какво имам предвид. Става ми тъпо че когато дойде няма желание да си говори с нас, не се интересува от нас и чисто и просто не й се занимава с нас. Честно казано очаквах от майка ми да е човека номер едно до мен във всичко и моята опора, но не е. Няма как и да не забележа момичетата около мен и техните майки, които са като орлици над тях. Споделят си всичко, чуват се по няколко пъти на ден, постоянно искат да виждат внучетата си и да си играят с тях, отделят цялото се свободно време да са в помощ на децата си и изпитвам смесени чувства. Аз ли очаквам много от моята майка и не е правилно да искам част от свободно й време за нас или пък тя е станала студена към нас. Не мога да изразя емоциите си защото и аз съм объркана какво чувствам - ядосана ли съм, разочарована ли съм…

# 1
А тя по принцип от типа грижовни майки, отдадени на семейството си, ли е била като родител? С осезаемо промени държане и реакции ли е?

# 2
Майка ти не е длъжна да ти помага, да чисти и готви у вас, съвсем правилно ви е разпределението с мъжа ти. У вас майка ти е просто гост и това е окей.

Дотук добре. Но това, че не чувстваш нейната обич и интерес към теб и детето ти  е неприятно, но какво да се прави, не всички майки  са любящи. То се радвай, че не е зла и не те тормози,  че какви има. И аз мога да разправям и съм писала тук, и още по тежки случаи са споделяли.

Моят съвет е да не очакваш нищо от нея, ако дойде, да я третираш като гост, да не търсиш вниманието и и да се съсредоточиш върху мъжа си, който явно е свестен и детето си,  като избягваш като майка нещата, които те карат да се чувстваш зле у твоята.

# 3
А тя по принцип от типа грижовни майки, отдадени на семейството си, ли е била като родител? С осезаемо промени държане и реакции ли е?

Винаги си е била такава, напоследък обаче тотално се отдалечи от нас. Все е преследвала “кариерата”, която всъщност никога не е имала.

# 4
Недей да имаш големи очаквания. Като усетиш, че присъствието ѝ повече те натоварва, отколкото да ти е в помощ, намаляваш срещите с нея. Хубавото е, че мъжът ти се включва активно. Бабите не са от първа необходимост като помощници, когато бащата си е на мястото.

# 5
  • Melmak
Майка ти е супер. Ти си голяма жена, за какво е да се чувсш с майка си по три пъти дневно?
Майка ти е на гости у вас. Представи си другата крайност. Да се меси във всичко, да се интересува всеки момент от вас и да звъни по 20 пъти да пита детето спа ли, яде ли, ака ли?
Представи си да хуква да готви в твоята кухня, да се пъне да шета и да те дразни, че ти се меси в домакинството.

# 6
  • София
  И какво й е суперското?  Дошла на гости на дъщеря си и внучето и цял ден  си гледа телефона. Дъщерята може да иска мама да сготви любимото й ядене. Да види как баба и внуче прекарват време, опознават се и се сближават.
На мен не би ми било приятно такова поведение и нямаше изобщо да я каня. Щом телефона е важен да си седи у тях и да си го гледа.

# 7
  • Paris, France
Нормална е майка ти. Явно не примира да си играе с малки деца и не са и интересни. Повечето ми женски роднини и аз самата сме такива. След като никога не е била майка-орлица, няма как с магическа пръчка да се превърне в такава с раждането на внучето.

Първото ми раждане беше секцио. Второто беше нормално. И двата пъти майка ми не прояви желание да присъства, но и не бих и го причинила. Получих предложения от много приятелки, но избрах да присъства само мъжа ми, като имах две резерви ако по някаква причина не може да дойде. Аз самата не се виждам да присъствам на секцио на дъщеря ми. Вероятно ще припадна.

Проблемът ти е, че не комуникираш. Майка ти вероятно би направила повече ако я помолиш. Оставане с бебе може да и е трудно и да я е страх да остане сама, но ако я помолиш да наготови, вероятно ще се съгласи.

Кажи и това, което пишеш на нас! Ясно е, че е пасивна и незаинтересована, но мисля, че би ти помогнала ако поискаш.

С телефона няма оправия. Чакам цялото семейство с часове да се нацъкат. Вече взех да цъкам и аз.

Купете си една миялна и така въпросът с миенето на чинии е на 70% решен.

И аз сигурно ще съм като майка ти един ден. 🤣

# 8
  • Melmak
  И какво й е суперското?  Дошла на гости на дъщеря си и внучето и цял ден  си гледа телефона. Дъщерята може да иска мама да сготви любимото й ядене. Да види как баба и внуче прекарват време, опознават се и се сближават.
На мен не би ми било приятно такова поведение и нямаше изобщо да я каня. Щом телефона е важен да си седи у тях и да си го гледа.

Не й се гледа внуче, не припада по бебета. Толкова.
Ако се месеше, щеше да е по-зле.

# 9
  • Далечният изток
Приемаш, че не всички майки са любящи и грижовни и че си изтеглила късата клечка твоята да е от този тип. Търси опора в мъжа си, в приятелки, защо не в свекървата. Аз бих намалила до минимум комуникацията с нея. И най-вече не бих имала никакви очаквания. Не сравнявай вашите отношения с други майки и дъщери,  няма смисъл. Гледай там да се разбирате някак и до там.

# 10
Кой инициира гостуванията? Ако си ти, приеми я каквато е и ги намали, защото явно не получаваш каквото ти се иска като отношение.

# 11
Кой инициира гостуванията? Ако си ти, приеми я каквато е и ги намали, защото явно не получаваш каквото ти се иска като отношение.

Тя. Даже ми звъни дни преди това да пита да дойде, дали сме свободни.

# 12
Имаш право да ти тежи отношението й спрямо вас но ако си е такава няма да я промениш. Напротив, ограничи контактите до желания минимум, за да не се тровиш допълнително.
Родителите ни не са длъжни да са перфектни спрямо нас. Всички си имаме особености на характера. Може да се обичате от разстояние.
И не забравяй, че можеше да е токсична в смисъл да ви се бърка и да ви раздели с мъжа ти.
Относно твоето помагане към нея се научи кое е важно да се помогне и кое е просто каприз. Като започнеш да ги отсяваш двете нужди ще поставиш здравословни граници.

# 13
Не знам защо битува вярването, че да се чувстваш отхвърлен от собствената си майка и тя да не проявява грам интерес към теб е ехееее къде, къде по-хубаво, отколкото да ти се меси. Напротив, майка ти е, ако ти се меси - винаги можеш да ѝ кажеш в очите, да се скарате и да решите въпроса. Като някой просто те е отхвърлил - нямаш какво да направиш и смятам, че това е далеч по-тежко.

Приеми, че хората не се променят и ограничи контактите, няма смисъл.

# 14
savii_, имаме различни гледни точки просто.
Сега има подкрепата на съпруга си, а може така да й се меси майка й, че да ги раздели.
И освен това явне нямате отношения с хора, които се месят, защото колкото и да поставяте граница не ви я уважават.

Общи условия

Активация на акаунт