Отговори
# 390
  • Deutschland/HE
Едно е да си на 12г и да си в началото на гимназията, друго е да си на 16г и да ти предстои Оберщуфе, където всяко класно е важно и влиза в дипломата. Дъщеря ми дойде на 11г в Германия, не е повтаряла, но знам колко беше трудно, а ние бяхме до нея. А за момиче на 16г ще е още по-трудно, особено ако не знае езика на високо ниво.

Те са запо(нали още в 7ми клас (ако не и в 6ти) да учат френски или латински по 4 часа седмично, това също се наваксва много трудно.

Гимназията Г9 ли е или е Г8? Ако е Г9 би било по-лесно, защото ще учи 3 години преди да започне Обещуфе (9ти, 10ти и 11ти клас).

Това ли е училището: IGS Morbach? Сигурно ли е, че ще я приемат в гимназиалните паралелки, а не в реал и след 10ти клас да продължи в Е-фазе и Q-фазе? Товъ също е трудно за наваксване.

Аз лично, за 16г дете, бих търсила начин да научи език, да намерят летни курсове и да изкарва по два месеца лятото там, но да си завърши в България. Много деца с курсове в Гьоте и летни лагери, учат после в Университет в Германия и се справят отлично.

Бибит и тя ти е написала за оценяването. Синът ми е по-свит, не обича да взема участие, дори да знае и така ако на класното има 2ка, то за срока оценката е 3ка, устната му оценка сваля. Дъщеря ми е различна, но и тя първте две години трудно се напасна по тяхната система.

Учила ли е дъщеря ти немски?

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:13 от colibri

# 391
  • Немция
Rheinland-Pfalz е G9. Гимназията значи ще е до 13 клас.

В 9 клас при нас (G9)
правят вече и професионално ориентиране с еднодневни стажове във фирми, в 10 клас имат задължителвн стаж по 2 седмици с лично еднократно посещение от учител на място, след което предават реферат по практиката, която са правили с обем от десетина стр.
Споменавам го, защото на детето ще му предстои и това.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:24 от Бибит

# 392
  • Deutschland/HE
Бибит, в Хесен първият стаж е 9ти клас, а вторият май беше в 11ти. При нас все още има и от двете системи, но преобладава Г9. То не е само реферат за стажа, а се правят и презентации.
Дъщеря ми дойде в 5ти клас, без да знае немски, общуваше с учителите на английски, но с децата контактите много и липсваха. В края на 5ти клас я поканиха на РД, после лека полека нещата се оправиха, намери си приятели, среда. Първите две години и бяха трудни в това отношение.
Немският го научи, но поне до 10ти клас допускаше правописни грешки, а от 8ми клас смятат коефициент на грешките при контролни и те също намаляват оценката. Завърши като първенец на випуска, но това е резултат от много учене.
Не искам да отказвам Папашка, тя си познава детето и дали ще издържи психически, но да има предвид различията. Племеничката и още не е минала през тези учебни години, а то с всяка следваща става по-сложно, с по-високи изисквания.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:35 от colibri

# 393
  • София
Нямам за цел да разколебвам...Ще отнемете на детето най-големите позитиви на средното в  БГ обаче  - а именно приятелската среда и  доста по-вероятното изкарване  на отлична диплома в БГ на родния език. И в много училища тук не е толкова лесна тази задача, да, но поне ще е на български. Отделно все пак си познава системата, учителите, изискванията... А в Германия не виждам как ще мине с лекота през този процес на напасване баш в тази възраст, когато приятелите/компанията  значат толкова много... Щом имате роднини, пускайте я всяко лято там да прекарва лятната ваканция.  Ученето на немски тук (било в ЕГ, ако  е  в такава гимназия, било на курс, ако е в друга), комбинирано с няколко двумесечни летни престоя в Германия и по-лесно изкараната диплома тук ще й предоставят всичко нужно за успешно следване там един ден.

Моята девойка лети утре извън Европа за  остатъчната част (два месеца) от терциал две на практическата година. И понеже полетът й е  от Франкфурт, днес  трите лъвици (опс, четирите, понеже и кученцето е  зодия лъв) се събират в Манхайм , като едната за целта ще шофира тепърва  след работа днес  от Швейцария към тях двете. И утре ще я закарат до Франкфурт.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:44 от Просто русалка

# 394
Съгласна съм с всички,затова и споделих намеренията ни.Много ви благодаря,че осветлихте иначе тъмна и мътна страна на нещата. Племенницата беше въодушевена,но тя е дете и все още не осъзнава,че моята дъщеря е в по-отговорна възраст и й предстоят много и трудни решения.
За IGS MORBACH става въпрос,да!Нивото на детето по немски е начално,да не кажа нулево,заради учителката по немски.
Отново искам да благодаря на всички,по някакъв начин ми се избистри ситуацията и вече гледам под друг ъгъл  ,и смятам да се откажем.Тук тя е отличен ученик и спокойно,добро и дори малко мудно дете😁,и няма да устои на динамиката на чуждата обстановка.
Ще.разговарям с нея довечера и дано не се разочарова от решението ми.

# 395
  • Deutschland/HE
Папашка, помоли роднините да видят за курс по немски някъде около тях или ти потърси езикови лагери в Австрия или Германия. За през учебната година потърси курсове при вас и детето ще има достатъчно време да го научи. Ще има отлична диплома от България, сертификат и ще учи в мечтаното Уни!

# 396
Papaska,
и според мен в гимназията не е добре такова местене.
Дъщеря ми завърши френска гимназия и ще споделя какаво направиха 2 нейни съученички.
На едната баща й беше в Белгия, но изобщо не замина. Ходеше понякога на гости. Междувременно научи и английски, на финала вече е с 2 перфектни езика.
Другата замина за Франция с майка си, учи около 2.5 години (8, 9 и част от 10 клас) и се върна в същия клас. Има това право, дори  и да е допълнителна бройка. Завърши в България и замина да следва във Франция.
Ако целта е да научи бързо немски, може да я пратите за 1 година. Но преценете добре, защото 2 местения е голям стрес.
Успех!

# 397
При нас по същия начин на едно дете бащата работи в Германия, тя отиде в 9 клас при него и в 10 клас се върна в Бг, защото дипломата, която може да изкара в Бг е невъзможно да изкара в Германия. Трудно е за гимназист. Сега тя вече учи медицина в Германия.

# 398
Писах й на вайбър защото е на училище,вече се е навила и ще ми бъде трудно да я разубедя. Ще й покажа дискусията и се надявам да се откаже сама🙄😒Много ми е трудно,много....
От друга страна пък,братовчед й от страна на баща й,също замина за Австрия,в 3 клас.
Изучи се детето,висшето образование обаче,завърши в България,дистанционно.Към днешна дата е на 22 години,живее и работи в Австрия,с родителите си е.
Ох,не знам,ще ми се пръсне главата

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 12:39 от papa6ka

# 399
  • На планетата Земя
Папашка, труден ще е този разговор, отделете си време за това. Това с вайбъра по време на деня за мен не е ок, но вече свършена работата.
Тя може да се противи, но с подходящата аргументация може да бъде убедена за промяната в плана. И в крайна сметка тя не е на годините и опита, на база на които има потенциал и право да вземе това решение. Да, не е приятно, но е по-добре за нея. Възможно е да го вижда като някаква дълга екскурзия в чужбина, далече от мама и тати, ами не, хич не е ексурзия, а за негативите писаха момичетата. Ето, още това лято може да се концентрира върху ученето на немски на курсове тук и/или в чужбина. От тях ще видите и колко в действителност е амбицирана.

# 400
  • София
Да заминеш за чужбина в 3  клас, тоест на 10,  и да направиш същото, но на 16 в 9 клас - това са доста различни неща.

# 401
  • Немция
Да добавя към последните постове:

Papa6ka, предлагам дъщеря ти да потърси например клипове по учебен материал на Lehrer Schmidt Mathe и да прецени въобще разбира ли нещо, на всичкото отгоре са придружени от писмени обяснения по математика, не е само говор. Grinning
И това е само една минимална част, която я очаква.

С начално ниво по немски не знам как си представя нещата в напреднала фаза на немско училище, на всичкото отгоре и гимназия.

# 402
  • Deutschland/HE
Без немски няма как да стане, то и трябва поне В2, за да успее да повтори 9ти клас и да продължи нагоре. Пао немски се пишат анализи на произведения, как без немски.  Отделно френски/латински, там децата са на ниво В1 и това е хауптфах, както немски, математика, английски. По тези предмети се правят по минимум две класни работи на срок.

Това училище не е наясно с нивото на детето по език, за да се съгласи да я запише в гимназиум. Като видят реалното ниво и ще я пратят в интеграционен клас някъде.

Аз много искам да помогна на това дете да учи в Германия, но за мен реалистично е да завърши гимназия в България и да учи паралелно немски, ваканциите да пътува до Германия и да подобрява езика.

# 403
Наистина ли има само негативи?
Тя го вижда по друг начин-иска да се мобилизира,да се учи повече,да се запознае с други деца,да стане самостоятелна....
Не е доволна от нашето образование,от начина на преподаване,от структурата на учебниците,от съучениците си и като цяло от връстниците си.Няма приятели,няма какво да си говори с тях,те са "чалга" поколение,говори се за цигари,вейпове,дискотеки,гаджета и тн.Парите са водещи,позициите на родителите са водещи,всички са някакъв на някой си родА...Изобщо положението е отврат,аз виждам с широко отворени очи,че децата ми нямат бъдеще тук.И сега да я спирам,някак не върви😔

# 404
  • Deutschland/HE
Не знам дали е възможен следния вариант: не я отписвате от българското училище, но вземате академични справки и оценките и от последните две години. В РПФ започват в средата на август училище, започва да учи и ще има възможност какво е и ако реши, на 15ти семпетмври я отписвате или се връща. Това са 4 седмици училище, хайде да станат 5, ако я извините по семейни причини.

Общи условия

Активация на акаунт