Отговори
# 435
  • на Мелмак
Русалка, marcopolo.net ползва ММ като есим. Доволен е.

# 436
Здравейте, извинете, ако повтарям неща, които вече сте обсъдили, не успях да прочета цялата тема, аз в момента съм в гимназията и сериозно обмислям кандидатставнето в LMU със специалност психология. Доколкото четох, не е особено лесно да те приемат там и исках да попитам дали знаете на кое най-много обръщат внимание - на дипломата, мотивационното писмо? Също извънкласните дейности имат ли значение? Вторият ми въпрос касае оценките. Когато гледат дипломата, те основно на 11 и 12 клас ли обръщат внимание или и на по-малките класове? Има ли значение дали например си получил четворка в 8 клас по английски, или гледат само профилите? Също видях, че от 2023 са въвели нов тест за кандидатстване BaPsy-DGPs. Знаете ли нещо за него? Пише, че е доброволен, но увеличавал шансовете. Ще съм благодарна, ако някой сподели мнение!

*Съжалявам за въпроса за оценките, сега видях, че е написано в началото на темата!

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 12:41 от Robi B

# 437
  • София
RobiB,  темата е за помощ, да. Но все пак човек трябва и сам нещичко да потърси Simple Smile На видно място на сайта на LMU в частта с кандидатстването за бакалавър "Психология", точно под описанието, че тестът е доброволен, но носи все пак бонуси,  има линк към  детайлна информация за него - целева група,  в кои унита се признава, какво съдържа, как става записването за него,често задавани въпроси и т.н..

Като го отворите  въпросния линк, има си обяснения какво точно съдържа тестът като раздели, колко задачи има във всеки раздел, колко време се отпуска за решаването им, има и примерни задачи. Леко смущаващо на мен лично ми звучи написаното само за математиката. Една част от упоменатите теми/раздели се изучават у нас CAMO в профил, тоест не са част от ООП.

Im Mathematiktest sind Aufgaben aus den Bereichen „Algebra“, „Analysis“, „Analytische Geometrie“ und „Stochastik“ („Zufallsexperimente und -variablen“, „Verteilungen“ und „Kombinatorik“) zu lösen. Die Themengebiete werden auf Abiturniveau geprüft. Zur Vorbereitung und Identifizierung relevanter Themengebiete kann aktuelle Abiturvorbereitungsliteratur aller Bundesländer hilfreich sein.

Да, пише,  че са на ниво матура задачите, но става дума за немски Abitur все пак..

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 13:11 от Просто русалка

# 438
  • Немция
Немският Абитур по математика има 2 варианта - математика средно ниво и математика Leistungskurs, който е по-труден и доколкото разбрах от другаде, част от материала не се преподава в българско училище. Тази математика се преподава двете години преди матурата.
Има информация в интернет с
примерни задачи от предишни матури по математика.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 15:58 от Бибит

# 439
  • София
То и тук са два ДЗИ - ООП и профил. Точно затова обърнах внимание, че някои от описаните неща за изпита  се учат в България само в профил (примерно уравнение на права, окръжност, елипса от аналитичната геометрия).  А коя матура (кой вариант на deutsches Abitur) визират LMU - това следва да е написано дори за немците (макар че те по описанието  могат  по-добре да се ориентират за коя математика става  дума), а не само да казват, че изпитът е на ниво матура и  съответно да препращат обобщаващо  към литература от всяка една провинция  за  подготовка за абитур като подходяща за целта (ама кой абитур все пак..). Но пък ако на човек му е важно, ще пише/ще се обади и ще пита.

Според описаното съдържание  у нас поне е  добре да си бил профил..Но от друга страна  не знам доколко си струва да  бъдеш 2 години в определено тежък профил, за да  покриеш едни 20 задачи в незадължителен тест и с други изпитни елементи. Примерно и в TMS за медиците  има част с математика/физика, но тя определено е  на ниво общообразователна подготовка.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 16:20 от Просто русалка

# 440
  • тук-там
Бг дипломата вече от няколко години включва само 11 и 12 клас. А с нея се кандидатства. Но дали взимат матурите и с каква тежест, следва да проверите в съответните уни. Русалка пак си е направила труда и е прочела за изпита. Агенциите само могат да се учат от нея Simple Smile

# 441
  • София
mtz, без да имам  каквито и да е претенции за правота, си мисля, че ДЗИ се включват навсякъде. Но и да не се, то ще е само в случаи ( и едва ли пак масово)  за специалности без квоти. Навсякъде, където има някаква форма на класиране, нeзависимо дали става дума за örtlich zulassungsbeschränkte или  bundesweit zulassungsbeschränkte специалности, ще включат  и ДЗИ в дипломата, понеже иначе ще е нечестно спрямо германците, ще ги постави в неравностойна позиция спрямо чужденците ( в случая  българите, понеже не знам другаде в Европа как смятат дипломите).

# 442
  • Deutschland/HE
Вчера дъщеря ми се вижда със съученичка, която сега прави FSJ (свободна година с доброволческа работа). Тя е решила да учи психология и ще се подготвя за този изпит, който се провежда само веднъж годишно, а не както TMS два пъти годишно.

Наше приятелско дете така си нави на пръста да е само психология в Манхайм. Списъка и беше:
1. психология Манхайм
2. психология Хайделберг
3. социология Манхайм
4. социология Хайделберг.
не се яви на изпита и за голямо съжаление не я приеха психология, а учи социология.

В момента е страшно актуално да се учи психология, баловете се конкурират с тези за медицина. Моят съвет е да се пишат максимално много университети. Може да се пишат и не толкова популярни университети, например Гийсен (близо е до Франкфурт). На наш съсед дъщеря му го завърши преди 5-6години и е много доволна, вече има собствена практика.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 18:14 от colibri

# 443
  • София
Вчера дъщеря ми се вижда със съученичка, която сега прави FSJ (свободна година с доброволческа работа). Тя е решила да учи психология и ще се подготвя за този изпит, който се провежда само веднъж годишно - ФЕВРУАРИ месец, не както TMS два пъти годишно.

Изпитът според информацията на сайта няма как да се провежда през ФЕВРУАРИ, щом периодът за записване и внасяне на таксата от 100 евро при записване за участие е от 15.12 до 15.02.. За 2025 не видях дати за избор за полагане на изпита. Но има за 2026 и са 30 или 31 май. Може да е просто  сбъркана годината или пък до момента да е бил през февруари.  Но дори и да е второто, вече не би била актуална подобна информация. За тазгодишни кандидати, АКО е било така с изпит през февруари, вече е късно. И да не е било, пак е късно, понеже е минал срокът за записване, дори изпитът тепърва да предстои.  За бъдещи кандидати  пък съвсем  - важи описаното на  сайта за изпит през май и срок за записване до 15.02.До края на февруари човек може БЕЗПЛАТНО да сменя избора си на място за полагане на изпита (сред  упоменатите възможни) и дата за полагане (30 или 31. 05), в рамките на целия март още може да прави промени, но вече срещу заплащане. Към момента на анмелдунга, след заплащането на таксата, явно излиза прозорец с избор на места и дата, като там се виждат само градове, за които има още свободни места, не всички възможности. Тоест по същата логика като  при TMS е добре да се регистрираш и платиш по-отрано, че да избереш удобно за теб място.

PS И през 2024-та изпитът е бил през май, датите са били 25 или 26.05. Записването пак е било до 15.02

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 17:56 от Просто русалка

# 444
  • На планетата Земя
Да, психологията сега е полулярна. И бройката за прием е много малка. Познато дете беше прието в Мюнстер.

# 445
  • Deutschland/HE
Това ми разказа детето, не съм се ровила да търся. За мен е по-важно да не се фиксират само върху един университет, а да пишат колкото се може повече.

# 446
  • На планетата Земя
Абсолютно вярно, Колибри, и то не само за тази специалност, а за всички.

# 447
  • София
Colibri, и двете неща са важни Simple Smile. Да,  кандидатстването в повече университети е несъмнено най-добрата стратегия, но  при покачващия се  с всяка година бал заради нарастващи интерес  към психологията е важен явно и изпитът като бонус. А тогава е добре да се  знае кога   (ориентировъчно поне) се провежда той, докога човек може да се запише и т.н. Понеже , точно като при медицината, едва ли всички/повечето желаещи са с  диплома 1.0. И точно изпитът ще им е  в помощ на тези с по-ниска диплома.

# 448
  • Deutschland/HE
Ще се редактирам за месеца.

# 449
Препоръчайте добри уни-та за биотехнологии. Ползвам гугъл и т. н. Имам и списък, присто искам да прочета и вашето мнение, ако някой има такова. Без ТУМ.

Общи условия

Активация на акаунт