Отговори
# 420
  • тук-там
И още един аргумент - ако детето тук няма среда и приятели, където е изцяло защитена и естествена средата, аз бих прогнозирала с 99% точност, че в Германия няма да успее да се интегрира. Там освен езика, има и културни различия, и различия в традициите и какво ли още не. Стресът от смяна на дома и училището по едно и също време е реален стрес, а не измислен като този, че около нея имало чалга култура. Доста наивни типични за пубертетите разсъждения. Следва да сме им коректив на пуберите, а не да им вървим по гайдата. Щом не знае езика, аз лично моментално бих и обяснила, че идеите и са фантазьорски.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 18:09 от mtz

# 421
Благодаря за дискусията и съветите,ще.споделя с нея всичко изчетено,пък каквото сабя покаже.😊

# 422
  • FRANCE
Успех на девойката. И да, май при разменни начала поне някакво ниво на немски трябва да има , да следва поне малко.

# 423
Напълно съм съгласна с всички,не чета избирателно,просто ми се ще да я подкрепя,а не да я спирам.В началото обясних,че учи природни науки в ПМГ.
И с определението "бягство " съм съгласна.И да,на 16 години все още ще й се наложи да чуе моята последна дума.Но не искам един ден да ме обвинява,че съм я спряла да опита....

има я и хипотезата един ден да ви се сърди, че сте я оставила да вземе решение, за което не е била подготвена. Все ще има за какво да ни се сърдят Simple Smile Няма как да знаем кое е по-добро и все пак вярвам, че като възрастни имаме повече опит и ресурс да преценим кои рискове си струват и какви биха били евентуалните последици.

# 424
  • София
papa6ka, въобще нямам за цел да съм груба, но нещо цялата история почна да звучи малко измислена/обрисувана в твърде розови краски. На последно място в цялата картинка  оставям пубертетският инат нещо да се случи на всяка цена, без да внимателно да се претеглят позитиви и негативи.   И поддаването на родител на такъв натиск..

Като за начало не си представям как която и да  е гимназия в Германия ще приеме просто така чужденец с никакви или минимални познания по немски. Защо ще си търсят/намират белята сами? И да стане, какво ще се случи?  Сценарий 1:Ще има затруднения и няма да й се обръща внимание, като това ще задълбочи проблема. Сценарий 2:  Ще има затруднения, някои учители ще проявят разбиране и ще се опитат да съдействат. Това ще забави темпото на работа в класа и недоволство неминуемо в даден момент ще изразят  други ученици/родители. А ако няма да е в гимназия и ще е в някакъв смесен клас с незнаещи езика като нея, събрани от кол и въже,  жалко за пропуснатите ползи от обучение в ПМГ тук. Съвсем неоправдана ми се струва и вярата, че ще си седне на д-то и за няколко месеца ежедневно учене с  баба ще достигне нечувани висоти по немски. Да предположим, че все пак стане, макар да съм убедена, че няма ( и това го казвам  от обективност като учила езика и в ЕГ, и в университета, а не от съмнения в качествата на детето), какво ще прави с други предмети, по които е доказано изостанала, понеже  у нас просто не се учат? Примерно латински..По кое по-напред ще наваксва? Ами контактите? И там много розово си представяте нещата. Немците, без да обобщавам, не са в общия случай толкова от раз отворени/открити в комуникацията си с  чужденци.  Учтиви, ОК, ама дотам. Множество  студенти от БГ, които при това знаят езика, тоест нямат поне в това отношение бариера, доста време се чувстват изолирани и  комуникират предимно с други българи/други чужденци. Ми в едно по-малко населено място този лукс човек да намери такива контакти поне в началото, докато се адаптира,  може и  да го няма.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 18:59 от Просто русалка

# 425
Аз съм далече от мисълта да споря с вас,абсолютно непонятно ми е всичко,затова и поставих въпроса тук.Много ми се изясниха нещата,и то в посока да я откажа от това начинание,но ми изниква и въпросът Защо?точно пък тя ,смятате че няма да се справи?Аз съм на 43 години и все имам близки,познати,съученици,отишли в чужбина да се изучат,и всъщност всички те са още там,имат образование,семейство и работа.Значи не е невъзможно!Разсъждавайки върху това тези дни,проучвайки възможностите,се получава даже и това,брат й да отиде и той някой ден,когато тя ще бъде пълнолетна,и да бъдат заедно.Никой не казва,че ще бъде лесно и си мисля,че нищо не пречи да опитаме.
Та така....

# 426
Супер. Аз само казвам, че не с всички се случва такава перфектна адаптация. Социалното общуване е на различно ниво. Някои се вписват, други - не толкова.

А колкото до това къде ще иде брат й, не се знае. Моята дъщеря не пожела изобщо да кандидатства в чужбина, въпреки, че брат й е там и ще й помага всякак.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 20:21 от Bеа_2022

# 427
  • София
Разбира се, че нищо невъзможно няма на този свят.. Но въпреки това има и  реалистично заложени, оттам  достижими  с повече усилия  цели, и не чак толкова. И естествено, че хиляди хора са се изучили и после работят успешно навън. Но има разлика в обстоятелствата/условията, при които са го направили, и тази разлика няма  общо с потенциал и лични качества, че да Ви се привиждат съмнения у хората във възможностите на детето.  Колко от тези хора  с успешната реализация навън  и с учене  също там, които казвате, че познавате,  са отишли  в  9-10 клас с минимални познания по езика, на който ще учат? С ограничени такива заминават с родителите си  обикновено малки деца в долни класове, които или стартират още от 1 клас там, или  имат малко за наваксване за изминали само 2-3 години обучение в  родната страна? Или ако пък са големи, са  такива, които няма да учат на местния език. Ако бяхте казали примерно, че детето  отива в Германия в някаква частно училище на английски, в някакъв boarding school и езика (английския) си го знае на ниво, проблем не  би  имало.. Да, най-вероятно ще му потрябва за социализация немският и тогава, ама  ще го учи  на място  и без стрес. Но  да знаеш, че ще учиш на местния език гимназиален материал, а да го знаеш  въпросния език  месеци преди старта на учебната година на доста незадоволително  ниво - ми едва ли има много примери за успели ученици при тези условия, пък дори и въпросните тук да са били не просто отличници, ами даже  лауреати от разни олимпиади и медалисти от състезания  с образователна насоченост. Езиковата бариера е сериозен проблем в много направления - справяне с ученето,  адаптация, социализация...

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 20:00 от Просто русалка

# 428
  • тук-там
Точно в тази тема не спорим (за щастие), а си помагаме. И аз имам близки, чието дете започна от първи клас в немско училище. Адаптира се бързо. Стана първенец и тази година ще кандидатства медицина там. Но имам и други познати, които се преместиха там, когато детето беше в гимназиален клас без немски, не успя да се интегрира и да се справи в немското у-ще и се върна само да го завърши в България. И съм сигурна, че и двата случая за представителна извадка, а не изключение. Говорим за реалности тук. Информирайте се добре по темата. Както каза колибри, имате вариант и да я оставите да пробва от 15.08 до 15.09. Вероятно ще е достатъчно за нея, да се убеди сама какви са реалностите. Никой не обижда качествата на детето ви. Те ще и послужат в уни, до когато ще има време да навакса и с езика.

# 429
  • Немция
Papa6ka, коментираме, че едно преместване в немско училище в 9-10 клас е (според мен) неподходящия момент- с начални познания по езика да завърши гимназия с добра диплома, защото после дъщерята иска и да следва.

За малко на брой години тази девойка трябва да се изравни на нивото на останалите, на финала я чакат 5 матури(1-2 устни според провинцията) и оценките от тях влизат в дипломата, с която ще кандидатства в университет.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 21:38 от Бибит

# 430
Аз няколко пъти благодарих и се съгласих с вашите доводи.Ще.разговаряме,ще обмислим всички обстоятелства и ще решим какво да правим.В някой момент ще се върна да разкажа😉.Беше ми полезна дискусията.

# 431
  • София
Обикновено така става в живота с много неща.. Човек си навива нещо на пръста, вижда  единствено и само позитивите,  пита за него все пак и ако отговорите не  съответстват на плановете/представите му, се сърди и вижда умисъл в изказванията на отговорилите. А в тях всъщност има  добронамереност, желание да предпазиш отсрещния от грешка. Wink

Между другото, mtz, предполагам, че  визираш в единия от примерите дете, което и аз познавам лично. И дребничка поправка само - то до 7 клас тук беше в училище с усилено изучаване на немски, само за една  година преди да замине  за Германия учеше друг език. И въпреки това не се получи .. Ученето на език в малките класове, дори и интензивно, е различно от това по-нагоре, но все пак имаше съвсем прилична основа, над която на място да надгражда по-лесно.

Да не говорим, че въпросното дете беше на описаната от papa6ka възраст там, да, ама  не самО, не  с роднини, а със семейството си, което  е също много важно в тази възраст.  Както казах вчера, дъщеря ми днес лети на хиляди  километри от Европа и при все, че ще е там само за два месеца, ще се обучава на английски, не на местния език, в добавка е и на  24 (не на 16) и  вече шеста година живее сама в Германия, пак снощи усетих  безпокойство, страх от непознатото, притеснения редом с ентусиазма и радостта от "приключението". Та каквото и да написах в горните си постове, беше само с  мисълта за доброто на детето. Пожелавам успех и  решението, каквото и да е то, да е наистина само в негова полза.  Simple Smile

Скрит текст:
И да попитам, ако някой знае /ползвал е eSIM в дестинации извън Европа. Как и откъде  се сваля такава карта, какви са таксите, какви пакети се предлагат? Голямата ми дъщеря доволно скита и извън Европа, но не е ползвала такава сим карта, понеже  швейцарският й номер е с добри цени за разговори и нет и в други краища на света.. А съм срещала и тук във форума да се споменава такава карта, чух за нея и в клипчетата на пътували, които изгледах за държавата-приключение..Чисто информативно питам, иначе не съм се притеснила особено, понеже  още на летището там може да си купи някоя предплатена местна.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 08:02 от Просто русалка

# 432
  • Deutschland/HE
Русалка, моята българска карта е еSim и получих един QR код, сканирах и се инсталира. После все едно си е физическа картата. При мен са две активни карти на един апарат и съм задала да ме пита, с коя карта да набера. За мобилните данни също от настройките, дали да ползва или не.

# 433
  • София
Русалка, миналата година исках да ползвам е-сим, но има списък с телефони, които поддържат. Моят не беше от тях и така и не продължих натам с разучаването как се ползва. Проверете първо дали изобщо е възможно с нейния телефон:
https://www.airalo.com/help/bg/about-airalo/NFHQSUXFCZOM/%D0%BA% … PKU7eKqSspvqytD76

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 10:52 от elita

# 434
  • София
Благодаря, colibri, elita Simple Smile

Аз докато питам, прочета и сие, те са направили проверка за съвместимостта на тел не по списък, а просто чрез сканиране с устройството на  код на сайта на eSIM. И телефонът става.

Общи условия

Активация на акаунт