Отговори
# 405
Моят син пък е разочарован от Германия след 6 години там Simple Smile Няма угодия, само да кажа Simple Smile И нищо сигурно. Това, че в БГ не среща себеподобни не гарантира, че в Германия ще ги намери. Успех!

# 406
  • София
Само негативи не са, особено щом  няма своя среда/приятели тук, но просто негативите при тези обстоятелства са повече..И главният  негатив е езикът. Дори отсега до началото на  новата учебна година в  Морбах да се  съдере да учи, ще напредне, да, но пак няма да го докара до ниво, което да позволява безпрепятствено учене в тамошна гимназия...Не знам откъде сте в БГ, но Морбах ( в целостта си) не е голяма община - каква е гаранцията, че там ще намери бързо връстници, които да припознае/определи като приятели, разбира се и те нея ..

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 15:41 от Просто русалка

# 407
Да дам и аз моите пет стотинки по дискутираната тема. Две поредни години за по месец през лятото пращахме синовете си ( на 15 и 16) в Германия да учат език. При нас беше малко по сложно, защото трябваше да намираме и място за настаняване - вие имате роднини там. Вариант е да се разтърсите за курсове в населеното място на хората при които може да се настани, и детето да си ходи ежедневно на занятия. Моите така изкараха една година след осми и една след девети - това малкия, големия е с година по голям. Бяха сами, изхранваха се в кухнята на общежитието в което бяхме намерили стая като си приготвяха храната сами, курса който намерих беше за деца на тяхната възраст . Това за Мюнхен. След първата година познаваха града доста добре и се оправяха . Защо не започнвете с едни такива летни активности? Ще ви е по леко, защото детето ще е при свои хора.  Така и език научават, и на адаптивност и самостоятелност се учат.

# 408
Тя го е решила,вкопчила се е в тази възможност и ще се постарае да успее.Упорита е и иска да промени живота си,и смята че това е начина.Ще говорим сериозно и се надявам да вземем най-доброто решение!
Редактирам след последното мнение:
Тук в града имаме възможност да посещава курс и да научи колкото може езика при наша баба.Жената е учител,директор е била,години наред е работила в Германия,преводач е на местни събития ,води курсове на групи,които отиват да работят там в сферата на обгрижването на възрастни хора.
Всеки ден до август дъщеря ми може да ходи на курс ,не се съмнявам в успеха й,друг е въпросът дали ще е достатъчно.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 15:46 от papa6ka

# 409
Papaska,
ако толкова много иска, нека опита. Но... за определено време, 1 срок или 1 година, както и да постигне някакви резултати (среден успех).
Положителното е, че със сигурност ще научи немски език. На тази възраст все още попиват като гъба.
Ако не постигне целите или ако не й хареса, може да се върне в България. По спомени (да не търся наредбата), местното РУО решава в кое училище да се запише, търси се подобен профил. Със сигурност може да се върне в сегашното училище, но може би в долен клас (писа, че ще повтаря 9 клас). Обаче има процедура по признаване, та след връщането може и да държи някой и друг приравнителен.

# 410
  • София
Тук въобще не става дума за упоритост... Не се съмнявам, че е   упорита и мотивирана.. Става дума за липса, обяснима предвид възрастта и малкото житейски опит, на реалистичен поглед върху ситуацията. Simple Smile

# 411
Това за връщане в сегашното училище е някаква утеха,да,поне за мен.Няма да бъде невъзможно,тя е от първенците в училище,и дори и на индивидуално обучение,ще я приемат отново,за да завърши с връстниците си.Това е една друг тема,обаче..
Тя каза "Замина ли,каквото и да става,няма да се върна".

# 412
  • Добрич
papa6ka, така както описваш ситуацията ми прилича по-скоро на "бягство". Това, че тук средата не и допада явно я кара да иска да замине. Предполагам, че вижда братовчедката си като "най-добрата" приятелка, с която ще живее като "по филмите".

Само, че реалността, която описаха дамите ще бъде голямо предизвикателство, особено щом не знае езика.

В сегашното училище сигурно ще може да се върне, което все пак е вариант.

Като ползвате коментарите в темата можете да запишете на по един лист в две колони всички позитиви и всички негативи за всяко от училищата по отделно и да направите нагледно сравнение.

# 413
  • Немция
Аз имам опита с базови познания на немски, когато бях на 19. Не ходех на училище, живеех тогава при немско семейство, учех езика директно от извора, ходех и на курс по немски и беше сериозно езиково изпитание, хем нямах натиск за добри училищни резултати и нямах голям обем от материал, който дневно трябваше да поема, както е в училище..
И език не се учи толкова бързо на много добро ниво, нужни са години.
Момичето ще дойде на 16 и както е било първенец в българското училище, тук поне първите години не виждам как ще е сред първите.
Отделно липсата на добра разговорна реч сред връстниците води обикновено до отдръпване, позиция на аутсайдер.

Затова и съм скептична относно смяната на училище на тези години, виждам повече негативи.

Ако иска да си троши главата - окей, но защо досега не е ходила на немски и да използва времето да напредне с езика?
Представите й са наивни, нормално за възрастта,.
Нека се върви стъпка по стъпка към целта- предложи се ваканция в Немско с езиков курс, езиков лагер...

# 414
Това за връщане в сегашното училище е някаква утеха,да,поне за мен.Няма да бъде невъзможно,тя е от първенците в училище,и дори и на индивидуално обучение,ще я приемат отново,за да завърши с връстниците си.Това е една друг тема,обаче..
Тя каза "Замина ли,каквото и да става,няма да се върна".
Ти четеш избирателно - връщането в същото училище зависи от много неща. На първо място програмите тук и там. Ако тук е в строителен техникум (примерно), а там в гимназия или хотелиерство, трудно ще се върне след 2-3 госини. Пропусна и приравнителните - български, история, география със сигурност. Най-добре питай още сега в местното РУО.
А болднатото е тийн инат. Обяснете й, че разумните хора пробват и ако не става, променят плановете си. Нищо не е на всяка цена. Затова и преди 18 г. не могат да решават сами. Трябва да е наясно, че решенията и за заминаването, и за оставането, зависят от родителите и настойника й там.

# 415
Напълно съм съгласна с всички,не чета избирателно,просто ми се ще да я подкрепя,а не да я спирам.В началото обясних,че учи природни науки в ПМГ.
И с определението "бягство " съм съгласна.И да,на 16 години все още ще й се наложи да чуе моята последна дума.Но не искам един ден да ме обвинява,че съм я спряла да опита....

# 416
Ще споделя и моето мнение и опит
папашка, разбирам нейната мотивация и желание, но на нея все още й липсва опит, за да осъзнае много неща. Тя не може да си представи какво е носталгията и липсата на на майка й, баща й в критични моменти. Вероятно има доста идеалистична очаквания за  хората и отношенията. След като миналата година дъщеря ми беше 1 седмица на обмен в Германия и живя през това време в немско семейство и посещава училище там, се върна много разочарована, основно от отношението. Заяви, че няма никакво желание да учи в университет в Герамания.
С всички маневри дъщеря ви рискува доста да си обърка следващите години.
От друга страна синът ми беше категоричен, че иска да учи в Германия. Завърши математическа гимназия, езикът го учеше на курсове и с частен учител. С много упоритост и инат успя да постигне нужното ниво и да вземе сертификат в 12 клас.  Замина на 19 год, сравнително психически подготвен /сериозно подкован от нас Simple Smile/ за предизивикателствата, които го очакват. Все още предпочита с приятелите си там да общува на английски, но успешно се справя с изпитите на немски. Адаптира се и категорично се чувства добре.
Каквото и да реши й пожелавам успех Simple Smile

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 17:20 от diddle07

# 417
  • FRANCE
Няма ли начин девойката да замине като на разменни начала?  Ние сме във Фр но дъщеря ми в 9 клас ходи за 3 месеца в Германия.

# 418
Папашка,
и аз ви желая успех - на теб и детето.
На твое място, бих я пуснала. Но първо ще обясня, че опитът също е успех. Ако не се чувства добре, ако резултатите са много лоши, още вторият срок се премества обратно в БГ. Така няма да губи година.
Имам достатъчно близки минали в чуждоезикова среда в училище. Ами в началото са двойка до двойка, рядко някоя тройа (приравнено към нашата система). Първата четворка е почти като нобелова награда.  
За следващите години трябва да постига среден успех - в тази тема се вижда какъв. Ако не успее, пак обратно у нас. И това не е провал, а временно отлагане. За да влезе в хубава специалност пак в Германия, успехът е важен.

Допълвам: докато не проявява здрав разум и упорства с "каквото и да става,няма да се върна", няма да я пусна. Ако приеме разумни цели, тогава ще я подкрепя.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 16:51 от biborana

# 419
  • Немция
За разменни начала в друго училище не се ли изискват сравнително добри познания по езика, да речем B1, B2?

Общи условия

Активация на акаунт