Отговори
# 645
  • София
BavariaFan, в кои университети кандидатствате?
За техническия в Мюнхен пише, че се кандидатства само онлайн от летния на 2025г. и няма нужда да се изпраща нищо. Но пак ми е притеснено да не проспим нещо.

# 646
  • София
И за Хайделберг така пише, но големият като кандидатства преди 5год в Аахен пак нищо не е изпращал при кандидатстването, само онлайн е прикачал документи. Едва след приема му поискаха да изпрати документите. Това значи ли че сега и  след прием няма да ги искат?

# 647
  • София
zazu1, на страницата на университета, в който кандидатства синът ми, изрично е описан начина на кандидатстване – попълване на формуляр в университетската онлайн платформа, принтиране, подписване и изпращане по пощата заедно с дипломата и сертификата. Ако имате колебания за процедурата в избрания от вас университет, най-добре задайте въпроса си към тях по мейл или им звъннете, ако говорите немски /за разлика от мен:)/. Аз нямам никакъв опит, но доколкото схващам, всеки университет си има собствени изисквания. Май единственото универсално за всички е, че ако специалността е с NC, тогава е задължителна регистрацията първо в Hochschulstart и след това се отива в платформата на унито.
liani, идея си нямам какви документи ще искат след одобрен прием – може да ползват тези, които вече сме им пратили, може да поискат други... Надявам се, че от потвърждаването на приема до крайния срок за записване ще има достатъчно време да набавим това, което ще поискат.

# 648
  • Варна
Здравейте!
Нямам кандидат студент тази година, но проучваме възможностите за обучение в Германия на английски език, икономически специалности. За момента най-много харесахме бизнес училището в Франкфурт - Frankfurt School of Finance and Management. Някой има ли опит или отзиви за него? Знам, че е частно, но като че ли има добра репутация и рейтинг сред бизнес училищата.

# 649
  • София
Аз лично не си спомням  някой с дете там да е писал/споделял тук в последните години. Погледнах  оценяването в studycheck - от 136 оценявания 14 са с максималните 5 звезди, 87 са с 4 звезди, 31 са с 3 звезди  и 4 са с 2 звезди.
На никого не натрапвам  мнението си,  само споделям позиция - според мен да се плащат  16 000 евро на година (по  8000 на семестър) при положение, че специално за икономическите специалности има опции за бакалавър на английски  и в  доказано добри университети, е  неоправдан разход.  7 семестъра (ако се завърши навреме, което често в Германия  не се случва) по толкова, отделно Франкфурт е скъп град и за  живеене/ издръжка, та сумата ще набъбне сериозно.

# 650
Сърдечно благодаря за отзивчивостта на Русалка и всички,които се включиха по моя въпрос за ЕЗОК,включително дамата,която ми писа ЛС и също предложи ми помощ! 🩷
Засега мисля да се опитам да я изпратя в колет със Спиди. Пращах един април месец. Имаха пак намаление и за около 30 лв. изпратих доста голям и тежък кашон, но проверяват/ ровят/ целия багаж.

# 651
  • Варна
Аз лично не си спомням  някой с дете там да е писал/споделял тук в последните години. Погледнах  оценяването в studycheck - от 136 оценявания 14 са с максималните 5 звезди, 87 са с 4 звезди, 31 са с 3 звезди  и 4 са с 2 звезди.
На никого не натрапвам  мнението си,  само споделям позиция - според мен да се плащат  16 000 евро на година (по  8000 на семестър) при положение, че специално за икономическите специалности има опции за бакалавър на английски  и в  доказано добри университети, е  неоправдан разход.  7 семестъра (ако се завърши навреме, което често в Германия  не се случва) по толкова, отделно Франкфурт е скъп град и за  живеене/ издръжка, та сумата ще набъбне сериозно.

Благодаря за отговора Русалка. Може би аз не съм успяла да намеря опции за бакалавър на английски в добри университети, поне не в насоката, която интересува младежа - финанси, счетоводство, одитинг. Компромисен варинат е BBA с концентрация финанси. Знам, че не са малко пари 16-17 000 евро, но в сравнение с Англия, където основно иска синът ми, изглеждат много по-поносими.

# 652
Въпреки че ще звънна днес до Карлсруе, ще питам и тук(после ще пиша какво са ми казали от КИТ). Подадох си документите в системата им, като на Angaben zur Krankenkasse оставих празно, понеже нямаше опция EHIC. След като пратих кандидатурата на прегледа има едно поле(на прикачената снимка), в което пише че един от задължителните документи за кандидатстване е Krankenkassenkarte(Точно пише че трябва да си приготвя следните документи за онлайн кандидатстването). Имате ли представа дали трябва да сканирам EHIC и да им я пращам по email(понеже в кандидатурата нямаше поле за прикачване на тази карта) или просто трябва да я предоставя на някоя от здравните каси за да могат да изпратят уверение до унито, че съм здравно осигурен? На сайта им пишеше именно, че трябва да се мине през здравна каса, но след получаването на приерм.

п.с. Писах и email-и, на които нямам отговор нямам отговор...

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 14:55 от Teodor28

# 653
  • Немция
Faith, поразрових се за Frankfurt School of Finance and Management- чета, че
приемът там е труден. Процентът на приемане е около 14%, което означава, че само около един на всеки седем кандидати е приет. В допълнение към академичните постижения, мотивацията, извънкласните дейности и аналитичните умения също играят роля.
Тоест не разчитайте само на него.

# 654
В групата "Помощ при кандидатстване в Германия/Австрия" има квартира в Карлструе.

# 655
  • София
Бибит, явно на различни места различни неща пише. Там, където аз четох, The Frankfurt School of Finance & Management се представя като moderately selective с 40% bachelor acceptance rate, което на практика означава, че 2,5 души се борят за едно място. Simple Smile А по-интересно ми беше написаното от студент :

Както и мненията, че става дума не за елитно, а по-скоро за елитарно  висше учебно заведение, в което учат  предимно деца с много големи възможности, чиито родители работят примерно в JP Morgan и подобни международни финансови корпорации. Просто споделям на какво съм попаднала в нета, въобще не твърдя, че е непременно така.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 17:18 от Просто русалка

# 656
  • Варна
И аз порових сега в Studycheck. Друга възможност, която открих е WHU Otto Beisheim School of Management. И то е частно, същата цена за 6 семестъра. Общо взето от трън та на глог.

# 657

Благодаря за отговора Русалка. Може би аз не съм успяла да намеря опции за бакалавър на английски в добри университети, поне не в насоката, която интересува младежа - финанси, счетоводство, одитинг. Компромисен варинат е BBA с концентрация финанси. Знам, че не са малко пари 16-17 000 евро, но в сравнение с Англия, където основно иска синът ми, изглеждат много по-поносими.

Шефилдския университет предлага такова обучение. Английски е, но има  филиал в Солун. Може да се учи и дистанционно. Племенника ми го завърши, със степен над магистърска, и  сега е специалист по финанси и планиране. Изключително добро образование му даде. Проверете го.

# 658
  • София
Faith, не съм задълбавала къде каква точно е  насочеността на икономическото образование на английски в  Германия, но гарантирано има бакалавърски програми (икономически)  на английски в TUM ( за една поне съм сигурна) , във FAU (тук са две) , за Uni Mannheim не знам дали има за бакалавър,  вероятно има и в още унита..В хохшулета пък  са още повече. Намирате първо къде има на английски и после отваряте сайта на съответния университет и четете вече детайлно какво се изучава през 6-те семестъра. Вариант са и унита в Нидерландия, както може би и в Швейцария, в които  преподаването е също изцяло на английски - примерно "Еrasmus" в Ротердам или университетът в  Маастрихт. Никъде няма да  е чак такава сумата..

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 17:56 от Просто русалка

# 659
Икономика на английски безплатно  има само във FAU Erlangen-Nuremberg и в Уни Магдебург. Във FAU специалностите са  NC,  ограничен прием по диплома. В Берлин има също в два приложни университета, като е 4 години бакалавъра там и вкл и практика.

Общи условия

Активация на акаунт