Отговори
# 465
  • София
Русалка, просто случайно го видях и реших, че може да е от полза за някого. Simple Smile
Иначе моята дъщеря единственото, което със сигурност не иска да кандидатства, е медицинска специалност. Smiley
Да, ясно, аз затова и уточних горе (та неволно да не те засегна при очевидното желание да си в полза на  бъдещите доктори Heart), че това не е някаква критика, а  просто повод за размисъл по темата за стажовете на бъдещи медици тук.

# 466
Здравейте, във връзка със стажовете на медиците, ние миналата година се ядосвахме, че не можахме да "уредим" нашето момиче да си изкара 30 дневния стаж в БГ, но с днешна дата изобщо не съжаляваме, че така стана. Тя си изкара първите 30 дена през март в клиниката в Майнхайм, като се съобразиха с нейното желание за станция( отделение). Много е доволна, защото освен досегашното й желание за медицина, след работата й в болницата тя вече е сигурна, че това е нейното и се чуства на място.

# 467
  • София
Вчера тръгнах да пиша, но нещо изкочи и забравих после.
Синът ми стартира по време на Ковид и първите 2 години минаха почти онлайн, та е различно от сега. Иначе практикумите и лабораторната работа им беше интересна и добре организирана, с отлично оборудване.
Но специалността не е лека  за учене. Учат физика, химия, математика, физична химия, химична физика Smile и други вариации. Специални предмети, някои от които скучни, за сина ми поне. Иначе е доволен, като цяло. За повече подробности мога да го питам, ако нещо конкретно ви интересува.
Liani, ще се възползваме от предложението ти.Simple Smile Може ли да попиташ твоето дете: 1. По какви учебници са се подготвяли по предмета Mathematik in den Biowissenschaften? 2. Какви са така наречените избираеми предмети (Wählbare überfachliche Kompetenzen)? 3. От какви източници студентите са намирали упражнения по химия и математика? (Помагала, сайтове и т.н.). Благодаря!
noalba, това ми отговори.

# 468
Liani, много благодаря! Успех на младежа!

# 469
  • София
Новата тема я бях пуснала малко по-рано заради заминаване и някои потребители се бяха  объркали вчера/онзи ден да пишат в предишната. А едната молба за информация беше важна. Ако някой  със студент в Карлсруе знае за личен лекар, който би записал дете с ЕЗОК веднага, че да му бъдат свалени конци, ще е несъмнено от полза.

Да ви разсмея малко сутринта в петък  Simple Smile 
Скрит текст:
Хората пътуващи от където и да е в Швейцария посока Базел, при приближаването му по магистралата не виждат  на електронните табла изписан града, а  Евровизия.Laughing

Като гледам задръстването, в което спокойно е снимала  дъщеря  снощи , си мисля, че хората баш натам са се отправили.  Беше казала преди време, че погледнала от любопитство цената на билета, но   моментално се отказала от идеята да се разпише...Joy Tа тя поне не е за там...

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 09:11 от Просто русалка

# 470
Русалка, евентуално да се прозвънят българските лекари в района? Може някой да прояви разбиране? На този линк може да намерите български лекари по местоживеене и специалност: https://de-bg.com/doctors.html.
Д-р Радост Христова може би, тя е УНГ, но вероятно би помогнала, трябва да се опита. Кабинетът е в центъра, на удобно място

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 09:45 от Mößbauer-Effekt

# 471
  • София
Дано Desem, която питаше вчера, прочете тук Simple Smile Или да види линка към поста на Mößbauer-Effekt Heart, който й пратих сега на лични.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 10:08 от Просто русалка

# 472
  • София
Много благодаря отново Hug
Пращам инфото на притеснената майка.

# 473
Здравейте!Предстои ни кандидатстване в Германия -самостоятелно,без фирма.На този етап синът ми си е избрал специалността в 2 университета,кандидатства и за общежитие в двата града и потвърждава всеки месец.Има вече сертификати по английски   CAE  и немски DSD II.Надяваме се на добри резултати от предстоящите матури.Искам да попитам дали може да препоръчате  агенция за превод,която да извърши процеса по превод и легализация на дипломата за средно образование?Четох няколко пъти темите,но се обърках в процеса за превод и легализация .От Варна сме,ако това има значение.В тази връзка сертификата по немски също ли трябва да бъде даден за легализация някъде?

# 474
Здравейте!Предстои ни кандидатстване в Германия -самостоятелно,без фирма.На този етап синът ми си е избрал специалността в 2 университета,кандидатства и за общежитие в двата града и потвърждава всеки месец.Има вече сертификати по английски   CAE  и немски DSD II.Надяваме се на добри резултати от предстоящите матури.Искам да попитам дали може да препоръчате  агенция за превод,която да извърши процеса по превод и легализация на дипломата за средно образование?Четох няколко пъти темите,но се обърках в процеса за превод и легализация .От Варна сме,ако това има значение.В тази връзка сертификата по немски също ли трябва да бъде даден за легализация някъде?
Здравейте ние ползвахме "Митра" срещу общината. Направиха всичко( превод, легализация) без немското консулство. Ние ходихме сами в консулството. Бързо става.Сертификата не се легализира, само дипломата.

# 475
Здравейте!Предстои ни кандидатстване в Германия -самостоятелно,без фирма.На този етап синът ми си е избрал специалността в 2 университета,кандидатства и за общежитие в двата града и потвърждава всеки месец.Има вече сертификати по английски   CAE  и немски DSD II.Надяваме се на добри резултати от предстоящите матури.Искам да попитам дали може да препоръчате  агенция за превод,която да извърши процеса по превод и легализация на дипломата за средно образование?Четох няколко пъти темите,но се обърках в процеса за превод и легализация .От Варна сме,ако това има значение.В тази връзка сертификата по немски също ли трябва да бъде даден за легализация някъде?
Здравейте ние ползвахме "Митра" срещу общината. Направиха всичко( превод, легализация) без немското консулство. Ние ходихме сами в консулството. Бързо става.Сертификата не се легализира, само дипломата.
Благодаря много за бързия отговор!Само да попитам за някои подробности-носите в агенцията оригинала на диплома на средно образование ?И после в немското консулство/предполагам в сградата срещу Общината/какво заверявате и веднага ли става?

# 476
Благодаря много за бързия отговор!Само да попитам за някои подробности-носите в агенцията оригинала на диплома на средно образование ?И после в немското консулство/предполагам в сградата срещу Общината/какво заверявате и веднага ли става?
Може предварително да минете през агенцията и да питате точно какво искат (мисля, че първо минахме при нотариус с дипломата, защото те него копие легализират, нотариално завереното). Като приключите с легализацията, трябва да звъннете по телефона да уговорите час с консулството. Да срещу общината е. В сайта им има телефоните. Да много бързо става, веднага. Носихме дипломата и сертификата за DSDII. Но за всеки случай питайте по телефона, защото не съм сигурна за сертификата по английски трябва ли да мине при тях или не, ние нямахме.
В консулството ни поискаха кореспонденция с поне 3 университета за да ни дадат 3 безплатни копия.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 11:23 от ninamus

# 477
  • FRANCE
Здравейте.  Моля за малко помощ. Има ли някой кандидатстващ в TUM Мюнхен? Девойката чак днес ми сервира, че няма никаква идея кога се подават документите. Тръгнала била да го прави он лайн, но искат диплома /матура. А тя няма още. Ще я минава през юни. За общежитие било същото:flushed: Това всичко ме съмнява и ще е много жалко ако изпусне сроковете, че не била разбрала. Бяхме на отворени врати и мислех че си е задала всичките въпроси (абсолютно нищо не разбирам на немски и я останих тя да си действа). Благодаря ви за всякаква информация.

# 478
  • На планетата Земя
Кандидатстването за общежитие стартира на 15 май. С няколко дни се е забавила.

Кандидатстването в системата на ТУМ е до 15 юли, след като събере всички документи - дипломи, езици и прочие.

P.S. Ето линк към кандидатстването за общежитие (не че то ще я огрее за тази учебна година, но нека да си вземе ред и да си го чака)

https://www.studierendenwerk-muenchen-oberbayern.de/wohnen/bewerbung/

# 479
  • FRANCE
Супер. Много благодаря

Общи условия

Активация на акаунт