Медицински университет - тема 2

• 45 144
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
И аз четох за плановете за МФ в Русе. Странно ми е обаче да го открият още през тази учебна година, защото при всички положения ще има нужда от ремонт и оборудване, а и чисто бюрократично не вярвам да успеят.

# 46
  • София
И в Бургас се разкри специалност "Медицина" към университет "А. Златаров".
С медицинските специалности става като с "Право"-то през 90-те. Роят се факултети навсякъде, явно е модерно.
Дано не девалвира и това образование като юридическото, вярвам, че няма, все пак здравето ще е винаги търсен ресурс.

# 47
  • София
И аз не вярвам да го разкрият толкова бързо, а и да го направят, вероятно ще приемат доста ограничен брой студенти - като в Бургас. Не мисля, че ще има някакво влияние върху баловете в другите университети.

# 48
  • Сандански
Здравейте, сега като са упоменали години на издаване от 2022 насам, а ние две години се готвим по учебници на същите издателства, но от 2020 дали има промени .... уфффф.

# 49
Здравейте, сега като са упоменали години на издаване от 2022 насам, а ние две години се готвим по учебници на същите издателства, но от 2020 дали има промени .... уфффф.
Най-вероятно ще са поправени някакви технически грешки и коригирани фигури. Специално за учебника за 10 клас знам със сигурност, че там е коригирана една грешна схема, която ни объркваше при ученето на съответната тема. Не знам дали в момента е към задължителните по конспекта. Според мен вземете от 2022 за по-сигурно.

# 50
Според мен разкриването на нови медицински факултети е добра идея, все пак в момента в градовете с МУ, а именно Пловдив, София, Варна и Плевен има много лекари, а пък в някои области има огромен глад за кадри, например в северозапада.

Все пак примерно в МУ Пловдив, 70% от студентите са си от Пловдив, а от останалите 30% една немалка част решават да останат в Пловдив, а през това време в области като Ямбол, Смолян, има недостиг от лекари.

# 51
  • София
не мисля, че разкриването на още медицински университети по градове и паланки е решението за проблема с липсата на лекари.

# 52
не мисля, че разкриването на още медицински университети по градове и паланки е решението за проблема с липсата на лекари.
Подкрепям.

# 53
  • София
Подкрепям.
Да не говорим, че този филм вече сме го гледали - с университетите по паланките .... много известен беше Пернишкия с едно звучно съкращение... Май и един випуск не избута.

# 54
Здравейте, може ли някой от 2-3 курс да сподели за първия изпит по цитология. Много е тежък материала, лесно ли късат, иска ли се задълбочени знания по всички теми или е достатъчно да има общи понятия…благодаря предварително

# 55
За МУ Варна чух, че бил труден изпит. Нямам студент там, от бивши съученици на сина е информацията, дори мисля,  че са студенти по дентална медицина.

# 56
  • София
Здравейте, може ли някой от 2-3 курс да сподели за първия изпит по цитология. Много е тежък материала, лесно ли късат, иска ли се задълбочени знания по всички теми или е достатъчно да има общи понятия…благодаря предварително
Много късат на този изпит в МУ София, особено професорът. Не знам за кой изпит са достатъчни общи понятия, дори не съм сигурна, че разбирам въпроса, но на този късат и със задълбочени знания.

# 57
Благодаря, звучи още по-страшно отколкото си представяхме🤨 Имах предвид, дали е необходимо да се знаят въпросите дословно, както при приемните изпити, а е достатъчно да има представа и да може да каже нещо по всеки въпрос, но очевидно не е така

# 58
Благодаря, звучи още по-страшно отколкото си представяхме🤨 Имах предвид, дали е необходимо да се знаят въпросите дословно, както при приемните изпити, а е достатъчно да има представа и да може да каже нещо по всеки въпрос, но очевидно не е така

Не е страшен. Зависи коя комисия се падне има един професор с лоша репутация, но не къса без причина просто повече държи на подробности. Зависи как са разписани темите ако се вижда, че се разписани добре и хубаво устната част минава много леко, ако там студентът го е закъсал значи ще го измъчват повече. "Да каже нещо за всеки въпрос" може да стигне за тройка ако са в добро настроение. Не е нужно да се знае всеки дребен детайл и всяко име на някакви супер нишови протеини. но по 2 страници на тема е добре да знае, както и да може да говори свободно за темата поне 4-5 мин. без да има неловка тишина. Тестът в началото е супер лесен - там няма ядове. Препаратите са малко по-тегави, но асистентите са готини и ако не познаеш ще ти задават въпроси и ще те пуснат, обаче ако тотално не познае нито 1 препарат става много лошо, защото тогава идва някой от професорите и на него вече трябва да се отговаря. Повечето колеги минаха. Биологията е голямата касапница първи курс имаше по поне 2-3 скъсани на група.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 19:57 от IGm

# 59
Благодаря, много ценна информация!

Общи условия

Активация на акаунт