Лекарства и пътуване в чужбина

• 667
  • 10
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте. Пътувала съм със самолет в няколко държави и винаги си нося стандартни обезболяващи и други лекарства. Никога досега не са ми правили проблеми на летища и граници. Наскоро гледах предаване за граничен контрол и в Холандия ако не се лъжа конфискуваха лекарствата на жена, понеже не носи рецепта за тях. Някой има ли информация относно такива изисквания? Какви са правата ни ако лекарствата са за хронични заболявания и пропускане на прием може да е фатален? Какво се прави ако лекарствата са закупени с електронна рецепта например антибиотици?

# 1
Специално за Холандия процедурата е описана ето тук:
https://www.netherlandsworldwide.nl/travel-netherlands/taking-me … ation-netherlands

Зависи какви са и били лекарствата и дали са им били в забранения списък. За антибиотик за лично ползване никой няма да направи проблем.
По подобен начин стоят нещата и за пътуване до други страни по света - има си местни регулации, обикновено е ясно описано какво може и какво не може и какви са изискванията. За парацетамол и антибиотик, по една кутийка, на много малко места по света биха направили проблем.

# 2
  • Русе
Аз пия специфични лекарства и винаги имам в джоба си поне един блистер. Помолих ЛЛ да ми напише рецепта на латиница и с тази рецепта вече няколко години пътувам. Никъде не са ми направили проблем. Дори не са ги гледали. Отделно нося аналгин, спазмалгон и подобни. Може би късмет съм имала...

Но, за всеки случай винаги проверявам изискванията на крайната дестинация

# 3
Не си представям къде ще ме намерят тия холандски власти да ме проверяват, при положение, че сме в Шенген, както и холандците. По-скоро в държави извън Шенген биха проверявали.

Чувала съм, че за Щатите трябва даже да са запечатани опаковките. Ще проверявам това, когато му дойде времето. Simple Smile

# 4
В много държави в ЕС граничният контрол е върнат, така че за момента Шенген не ти топли много.
За да внесете легално лекарства в чужда държава трябва да имате рецепта във вас за съответните лекарства.
На мен са ми искали при проверка. Примерно Аналгин е за тях непознато лекарство и не знаят какво е. Друг път се е случвало да не ми искат. Но не рискувам и винаги минавам през личния за рецепта за всичко, което нося.

# 5
  • Melmak
Пътувала съм винаги с лекарства. Предимно от първа необходимост - парацетамол, нурофен, нещо за диария и повръщане. Плюс метформинов препарат, който е с електронна рецепта.

Не са ми правили никога проблем, а винаги слагам в ръчния багаж.

Проверки на паспортна служба няма в Шенген, но скенер си се минава. Ако решат да ти проверят обстойно багажа, ще го направят.

# 6
И преди, и след Шанген пътуваме по един път годишно из Европата с кола и няколко пъти годишно със самолет. И след проверките, и преди проверките. Скенери, менери и т.н. Нося по един несесер лекарства, задължително. И никъде нищо. Тази година стигнахме и до Исландия, със същия резултат, макар че там даже не е ЕС, а ЕИП.

# 7
С хронично заболяване съм от 4 години и когато пътувам със самолет към Франция, Италия съм с лекарството в чантата. Разбира се нося и други лекарства за първа необходимост като аналгин, парацетамол и др. Първият път си взех протокола по ЗК, в случай че ми направят проблем на границата. Никога не са ми правили проблем.

Сега майка ми твърди, че Франция са върнали проверките по въздушните граници. Утре пътувам и ще кажа дали са ме проверили.

# 8
  • Sofia, Bulgaria
Франция върна граничния контрол на избирателен принцип, поне при кацащите полети. Ноември,  на изхода от самолета ни чакаха цивилни полицаи и ни провериха документите. Декември не.
Но, така или иначе, багажа се проверява от друго звено и тази проверка никога не е отпадала.

# 9
Франция върна граничния контрол на избирателен принцип, поне при кацащите полети. Ноември,  на изхода от самолета ни чакаха цивилни полицаи и ни провериха документите. Декември не.
Но, така или иначе, багажа се проверява от друго звено и тази проверка никога не е отпадала.

Благодаря за разяснението, стана ми по-ясно. Багажа се проверява на изхода от България. Във Франция на влизане ръчния ни багаж никога не е бил проверяван, не знам вече как стои въпроса с чекирания. В България за лекарствата не са правили въпрос, защото така или иначе разполагаме с по една опаковка. Ако става въпрос за по-големи количества може би биха обърнали внимание.

# 10
Аз винаги съм носила изрична бележка от педиатъра на сина ми, че детето приема еди кои си лекарства и че те винаги трябва да бъдат близо до него. Става въпрос за детска астма - фликсотид и вентолин в едни метални дозатори за инхалатор. Никога не съм имала проблеми, дори при най-тежките проверки на летището в Брюксел след атентатите през 2016 г.

Общи условия

Активация на акаунт