Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 44 096
  • 775
  •   1
Отговори
# 345
Пак връщам темата за резултатите от НВО 4 клас. Сега проверих за настоящето ни училище - излиза, че не всички деца са се явили. В таблиците пише по 20 деца явили се на БЕЛ и Мат, а със сигурност знам, че миналата година имаше по 2 четвърти класа всеки по около 15 деца. Т.е. едни около 10 деца някъде ми се губят (почти цял клас).

Това нормална практика ли е? Да се пускат само определени ученици? И още по-тъп въпрос - за какво служи резултата от НВО 4 клас (когато не се използва за кандидатстване в СМГ, напр.)? Пише ли се в диплома/свидетелство? Или е само за статистика?

Резултатите от НВО 4 клас най-често се използват от съответното училище да се "маркетира" сред потенциални "клиенти". Това обяснява и евентуално неявяване на ученици, което съответно изкривява уж "обективните" им резултати.

# 346
Момичета, има ли днес някое детенце, което е било на изпит в Азбуки? Ако може да сподели впечатления и какво точно са давали на децата?

# 347
  • София
Аз пък препоръчвам да "теоретизирате". Какво ви казват от училището, или дори родители с деца там не е задължително да е точно така. Гледайте фактите. А те са, че имат засега само начално училище. Как точно завършват 5 и 6 клас е този случай? Водят ли се временно  или биха ли се водили към друго училище, ако нещо се обърка с регистрирането на основно? Кога очакват "лиценз" за основно? Изобщо ...може ли да завършиш официално 5-ти клас, ако не си бил (водил си се) в училище по МОН?

# 348
  • София
Аз да върна пак към двете дипломи.

Ако дете учи в ЧУ без акредитация от МОН, може ли да се явява на изпити към училище по МОН и да се яви на НВО след 7-и клас, за да получи българска диплома?

# 349
  • София
Може, ако е записано в самостоятелна форма на обучение към училището по МОН. НВО 7 клас няма отношение към дипломата /свидетелството за завършено основно образование/. Не е условие за нейното получаване, нито явяването на него е основание за издаване на българска диплома. На НВО може да се яви и дете с чужда диплома, след минаване на процедура за признаване и ако му се признае завършен клас по чуждата система, съответстващ на нашия 7 клас.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 10:51 от sanaka

# 350
  • София
Значи ако МБ не получат лиценз, децата могат да се запишат към ДУ, да получат БГ диплома и да кандидатстват за гимназия като БГ ученици, нали?

# 351
  • София
Ами трябва вече да са записани, още в началото на 5-ти клас. Няма как със задна дата.

# 352
А ако тези деца, които сега са в 5 и 6 клас и седят с надеждата този лиценз да се вземе (някой ден), тяхното обучение ще се признае ли , ако им дадат лиценз след 2 месеца да кажем?

(много тъп въпрос задавам, дори аз си го осъзнавам, но май искам да го видя черно на бяло, за да се убедя до къде мога да стигна, ако не внимавам).

# 353
Отговорът е в преходното мнение.

# 354
  • София
Всъщност, никак не е тъп въпросът. И честно казано не знам как ще се реши въпросът на заварените случаи. Цялата логика е да можеш да предоставяш обучение по българската програма след получаване на регистрация. За да се признае обучение, предоставяно преди датата на регистрацията, означава да се придаде обратно действие на заповедта за вписване в регистъра, което не ми се струва много в съответствие в закона. Но на практика много неща са възможни. Joy

# 355
  • София
Добре, де, ако дете идва в 6 клас от Германия, примерно и продължава образованието си тук в ДУ, какво става? То няма да получи диплома ли? Нали основното образование е гарантирано?

# 356
  • София
Нали вече отговорих на този въпрос? Минава се процедура по признаване на завършен клас чрез РУО. И се записва в българско училище в съответния клас, който му е признат. Например то може да е завършило 6-ти клас в чужбина, но в България да му се признае 5-ти.

# 357
Може, ако е записано в самостоятелна форма на обучение към училището по МОН. НВО 7 клас няма отношение към дипломата /свидетелството за завършено основно образование/. Не е условие за нейното получаване, нито явяването на него е основание за издаване на българска диплома. На НВО може да се яви и дете с чужда диплома, след минаване на процедура за признаване и ако му се признае завършен клас по чуждата система, съответстващ на нашия 7 клас.
Аз познавам деца от ДШ, които се явиха на НВО в 7 клас. Не знам обаче дали са минавали процедура по признаване. Щом казваш, вероятно са. Имам някакъв спомен от наредба, че до някой клас се признават директно, а след това с изпит само по български.

# 358
Аз лично не виждам място за “теоретизиране”. Ако някой се интересува, пита в съответното училище как са уредили този въпрос. По спомени, децата от Фюжън държаха приравнителни изпити към други училища преди да вземат лиценз. Вероятно в МБ ситуацията е подобна. А лиценз ще получат. Просто се очаква държавата да заработи🙂

# 359
  • София
Скрит текст:
Аз познавам деца от ДШ, които се явиха на НВО в 7 клас. Не знам обаче дали са минавали процедура по признаване. Щом казваш, вероятно са. Имам някакъв спомен от наредба, че до някой клас се признават директно, а след това с изпит само по български.
Директно не се признават за никой клас, просто от 1-ви до 6-ти клас процедурата по признаването се извърша от директора на приемащото училище, а от 7-ми до 12-ти, както и на 4-ти с цел кандидатстване в пети, се извършва от комисия в РУО.
А за НВО:
Скрит текст:
Чл. 55. (2)  За места, определени с държавния план-прием в VІІІ клас, могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат при условията и по реда на Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (ДВ, бр. 74 от 2016 г.).

Общи условия

Активация на акаунт