Безплатно здравеопазване

• 551
  • 13
  •   1
Отговори
На основание на член първи и член 14 от конституцията:Да се отпуснат социални пенсии
на възрастните многодетни майки на 64 години с 3 деца и с 15 години трудов стаж.

# 1
С 15 години трудов стаж те все едно имат право на някаква пенсия.
От там нататък не виждам какво значение има бройката на децата. Да са били раждани по поръчка на държавата? Ми не са, раждани са по своя воля и за свой кеф. Защо държавата, тоест останалите ние, да сме длъжни? И ако децата са възпитани добре три деца могат достатъчно да помогнат на майка си в зряла възраст, нали? Ще им е тройно по-лесно да помагат от само едно дете.
Като цяло смятам, че децата са лична работа на всеки, не са държавна поръчка и държавата помага достатъчно на многодетните.

# 2
  • София
На основание на член първи и член 14 от конституцията:Да се отпуснат социални пенсии
на възрастните многодетни майки на 64 години с 3 деца и с 15 години трудов стаж.
Тъй вярно!

Въпрос:
Да се отпуска ли социална пенсия на майките на 63 години с три деца и 14 години стаж?

# 3
Какво общо има безплатното здравеопазване с пенсиите на майките на основание член първи и член 14 от конституцията?

# 4
Доколкото ми е известно, пенсионерите в България са здравно осигурени за сметка на държавата. Предложението на автора е това да става не на 67, а на 64 години при 15 години стаж. Имаше нещо и че майчинството не се брои за действителен осигурителен стаж, а казармата се  брои

# 5
  • София
Времето на майчинството също се брои за трудов стаж.
За пенсионерите, а и за всички здравноосигурени лица в България, здравеопазването е за сметка на здравната осигуровка.
Това с 15-те години не ми е ок на мен. Защо пък да са само 15? Децата не са пречка за стажа, предвид зачитането на майчинството за стаж.
Аз имам 5 деца и над 30 г. трудов стаж, а имам още много години до пенсия. Всеки може да се труди или да не се труди, изборът е негов. Същото важи за раждането и за броя на децата, които не са на държавата, а на родителите си.
И защо да се дават социални пенсии само на основание раждане на деца? Поне да се обвърже с изисквания към образованието, професионалния ценз на тези деца и подобни. Сигурна съм, че тогава няма да звучи вече приемливо.

# 6
И защо да се дават социални пенсии само на основание раждане на деца?

Ами, да! Може и на основание правене на деца. Че иначе ще е дискриминационно за бащите. Laughing

Авторката има всичко на всичко три мнения, като предишните й две са от 2020 година със същите безумия. Някой се гъбарка с форума.

# 7
Много мраза да чуя:
- Аз на тая държава три деца съм и родила.
С намека, че сега някой и е длъжен.

# 8
Да темата е интересна. Само да уточня, че за 15 години действителен осигурителен стаж наистина не се брои майчинството за пенсиониране на 67 години. За другия тип пенсиониране се брои. Това е по различни алинеи на кодекса. Разбирам идеята на автора. Мисля, че на този етап законодателно не би била приета.

# 9
Нещо ми се върти, че в КСО имаше споменато, че има специални пенсии на многодетни майки с 4 или 5 деца, не се сещам. Мисля, че нямаше и изискване за трудов стаж.

# 10
# 11
  • София
Има и не е редно да се дава изобщо.
Само при обвързване с конкретни изисквания за постиженията на децата.

Последна редакция: ср, 25 дек 2024, 09:28 от Fever Ray

# 12
  • SF
Много мраза да чуя:
- Аз на тая държава три деца съм и родила.
С намека, че сега някой и е длъжен.

Аз даже не я разбирам тази реплика. Има я и във вариант: Родила съм едно дете, отчела съм се на държавата!
Замисляла съм се какво искат да кажат и не успявам да го измисля.
Аз съм част от държавата. Тя е родила 1, 2 или 3 деца. И какво ми носи на мене това? За какво точно трябва да съм благодарна?
Ако някой ползва тази реплика, моля, нека ми обясни какво точно се има предвид с нея. Много често съм я чувала.

# 13
  • София
Аз съм ги раждала, защото аз (и баща им) съм ги искала.
А какво общо има държавата - нямам идея, защото пълнолетните ми деца не живеят нито в нашата държава, нито в държавата, в която са родени. Непълнолетните нямам представа коя държава ще изберат, защото не са закрепостени в конкретна такава.

Общи условия

Активация на акаунт