Изплащане на болнични

• 2 408
  • 36
  •   1
Отговори
Здравейте, четох много теми по въпроса, четох и в закона какво пише, но някои отговори се разминаваха. На връх Коледа си счупих крака и на 28.12 влизам в болница да ме оперират. Тоест - до февруари има вероятност да си стоя в нас. Ако имам месец болнични, кога ще си получа парите? След като ме изпишат от болницата преди нова година, ще поискам някакъв документ предполагам, който да дам на работодателя си. Ако той го пусне на първия работен ден за да се обработва, има ли шанс да си получа парите точно в края на болничния ми - тоест в края на януари или не? Като цяло - точно когато не работя и съм си вкъщи държавата ще ме остави ли без пари - когато най-много имам нужда - това ми е въпроса… Четох, че работодателя нямал право да го пусне до десето число СЛЕД края на болничния, което ако е вярно - чак февруари ще го пусне и чак март на практика ще си получа парите - дотогава - ако не съм умряла от глад и липса на лекарства….

# 1
  • Melmak
Съжалявам за крака ти! Бързо оздравяване.

Да, има срокове за това и като цяло не можеш да разчиташ, че счетоводството ще ти пусне болничния на първия работен ден. Прави се до 10 число, има значение и кога ще го представиш. Тоест малко е трудно така да ти кажем кога ще си получиш парите. Те като го пуснат веднъж НОИ после не бави плащането кой знае колко.

Има една тема “счетоводител в нужда се познава” и можеш да питаш там.

# 2
Когато ви изпишат ще ви дадат болничен. Когато го занесете в предприятието личен състав го обработва и в зависимост от организацията на работа го подава към НОИ. Най-късно до 10-то число на следващия месец.
НОИ си имат система на плащане - по веднъж в седмицата. Обикновено 7 до 10 дни превеждат парите.
Проблем възниква при продължителен болничен, когато трябва да се издава от ЛКК. Там се бавят много с издаването защото са натоварени.
Общо взето точно това става при продължително боледуване - когато най-много ви трябват пари няма да получавате постъпления.

# 3

Да, има срокове за това и като цяло не можеш да разчиташ, че счетоводството ще ти пусне болничния на първия работен ден. Прави се до 10 число, има значение и кога ще го представиш. Тоест малко е трудно така да ти кажем кога ще си получиш парите. Те като го пуснат веднъж НОИ после не бави плащането кой знае колко.

Благодаря много за отговора! Писах и в другата тема, която препоръчахте, оценявам го наистина! ❤

DariVale, благодаря също за полезния отговор! Отново се извинявам за въпроса - какво точно се счита за продължителен болничен? В моя случай - 1 месец - по-малко от 30 дена не би трябвало да се зачитат за продължителен, нали?

# 4
Ще си получиш парите, спокойно.
Разбира се ще има забавяне.
Като излезеш намери някой да ти занесе болничния.
Аз като бях два месеца болничен преди 4 години, имаше забавяне.
Но по някаква причина ми изплащаха два пъти месечно обезщетение.
Не знам защо.
Бързо оздравяване.

# 5

Благодаря много за отговора! Писах и в другата тема, която препоръчахте, оценявам го наистина! ❤

DariVale, благодаря също за полезния отговор! Отново се извинявам за въпроса - какво точно се счита за продължителен болничен? В моя случай - 1 месец - по-малко от 30 дена не би трябвало да се зачитат за продължителен, нали?
Не съм много добре запозната коя институция по колко дни болничен може да издава. Самите лекари си знаят наредбата и ще ти кажат. Надявам се всичко да се развие благополучно за здравето ти, но понякога има и период на рехабилитация.
Като цяло - имай едно на ум, че сумите от болничните не идват така редовно като заплатата.

ПП Работодателя ля ви, ако желае може да подаде болничния към НОИ веднага след като го занесете. Няма пречка, дори може да помолите съответния служител. Срока - до 10-то число на следващия месец е най-крайния определен от държавата. Но няма законова забрана подаването да е по-рано.

# 6
Бързо оздравяване!
Болничен, предаден на работодател през януари, има краен срок за входиране в НОИ до 10.02.НОИ ги изплащат до 10 РАБОТНИ дни след входирането им.Има голяма вероятност да получиш пари след 25.02.

# 7
Не, не и не.
Обадете се на работодателя да кажете какво ви се е случило.
След издаване на болничния намерете начин да го представите веднага и обяснете, че сте с доста разходи напред.
Ако досега не сте имали друг болничен си кажете на коя сметка искате да отиде. Същото и ако през времето сте си закриване сметката.
Може да получите сума и в началото на февруари.

# 8
  • София
Бях болничен 9 дни от ноември и 22 от декември. Веднага като ме изписаха се обадих в работата и им пратих снимка на болничния лист. Казаха, че това им е достатъчно и мога като се върна на работа да занеса оригинала. Още преди 10 декември от НОИ ми изплатиха дните за ноември. Мисля, че вчера дойдоха и тези за декември.

# 9
Болничният ще бъде изплатен, когато свърши. Т.е. ако той е от 28 декември до 28 януари, превод ще имате след 29 януяри. Обикновено не ги бавят, но следва да се има предвид, че болнични се изплащат в дните вторник и четвъртък.
Ако имате ПИК на НОИ или електронен подпис може да следите нещата.

# 10
Не е така Кристал.
Като бях  оперирана, на осмия ден след изписване изпратих болничния и те си го придвижиха.
През тия 2 месеца 4 пъти получавах преводи по сметката си.
А не да ми свърши болничния и чак тогава.

# 11
А този продължителност от два месеца  колко точно годишни месеца покриваше?
Четири?

# 12
А този продължителност от два месеца  колко точно годишни месеца покриваше?
Четири?

Не ти разбирам въпроса.
Работех и бях на пълни осигуровки. Оперирах се и болничния ми беше почти цялата заплата.
Два месеца бях болничен.
Взимах тогава 1200 нето, болничния беше 1000 на месец. Горе-долу, не помня.
Последното обезщетение го взех няколко дни след като се върнах на работа.

# 13
Не става въпрос за осигуровките.
А за това, че болничен с продължителност два месеца може да застъпва четири годишни месеца и затова когато свърши даден месец от годината и го плащат. Затова имате и четири плащания.
Примерно - малко от последните дни на януари, февруари, март и малко дни от април.
Първо плащане  - като свърши януари, второ- като свърши февруари, трето като свърши март, четвърто малко след последния ден на болничния - през април, като не се чака края на април, а само края на болничния.

# 14
Няма как да обхванат 2 месеца - 4 месеца.
Три може, но четири няма как.
8 дни ми бяха в болницата. Другите 60 отделно започнаха да текат.

Да кажем влизам на 13 октомври, изписана съм на 21 октомври.
От 21 почват да ми тече първия месец. Лежането в болница е отделно от тези 60 дни.
Но болничния го взимах на два пъти.
Можех и три месеца, но ми писна да вися вкъщи.
Тоест от 22 октомври до 22 ноември е първия болничен, втория е от 22 ноември до 22 декември.
Нещо такова.

Общи условия

Активация на акаунт