Изплащане на болнични

• 2 403
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
Има как.
Но пази боже от такъв болничен - с дълго лежане в болница, и когото нямаш никой, който да каже, че в края на месеца искаш болничен.
Да сме здрави!

# 16
И аз знам, че като си в болница не се дава болничен. Дава се за престоя след изписването или в деня на изписване. Дадоха ми болничен за самия престой за 8 дни. Самата болница мисля ми даде за първия месец, а за втория на комисия отидох.
Ако лежиш месец или два в болница, няма болнични, няма обезщетения. Чак след изписването.
Според мен това е изключително неправилно.

Е как може. Реално при мен обхваща три месеца.

# 17
  • Melmak
Някои неща зависят и от счетоводството. Нашето преди беше съгласно на снимка и после когато донесеш оригинала, тогава, но те пускаха към нои още като имат снимката. Вече не са съгласни. Уведомяваме ги като сме в болничен, но го пращат към нои като видят оригинала. Разбирам, че така е правилно, просто последния път го предадох след 10 число на месеца и те го подадоха следващия. Съответно бях болна началото на февруари и парите си получих средата на март.

# 18
На един  колега му забавиха изпращането на болничния доста време.
Не е хубаво. Чак след два месеца го взе, а не беше за пет дни.

# 19
  • Melmak
Ужас. Може да е грешка на счетоводството. Моя близка така се потроши и лежа с операции в болница. Оказа се, че фирмата й не е подала правилно нещата към нои. И реално докато това не се оправи- няма пари.

# 20
Ами от мързел или недоглеждане.
Извиниха му се, ама...
Е, взе ги накрая.

# 21
Сладури.
Знаете ли колко често лекарите забравят да подадат болничен?
Знаете ли колко често на хартия на болничния пише един номер и брой дни, а после към НОИ подават съвсем други данни?
А че изписват диагнози по стария класификатор на диагнозите, който не съществува?
А че последната банкова сметка, която сте сте декларирани НОИ вече не съществува - това колко често?

# 22
  • Melmak
Не знам колко често, не водя статистика. Просто казвам случаят на моята близка. Често се смята, че нои бави парите на пациентите ей, така за нищо, но това не е така, защото проблемите могат да са другаде.

# 23
Обикновено в описаните случаи на разминаване НОИ веднага уведомяват работодателя за проблем. И той почва да търси болния, а той - лекаря. Странното е, че не търсят направо лекаря. Но при добро желание за съдействие и съпричастност от страна на предприятието процедурата може да бъде съкратена.

# 24
Не е така Кристал.
Като бях  оперирана, на осмия ден след изписване изпратих болничния и те си го придвижиха.
През тия 2 месеца 4 пъти получавах преводи по сметката си.
А не да ми свърши болничния и чак тогава.

Може. Аз не съм ползвала дълготраен болничен, не повече от 20 дни. Винаги са ми изплащали болничните, след като свършат, включително и по време на ковида.

# 25
Да ви светна, че има хора, които си вземат болничен, когато им потрябват пари преди заплата, т.е. в много случаи - по-кратки болнични, в началото на месеца и други частни случаи, обезщетението за болнични се получава преди заплатата Simple Smile.
Години наред съм подавала болнични към НОИ в деня, в който лицата ги донесат на работодателя, т.и. често в деня на издаването им. НОИ ги изплаща след 7-10 календарни дни.
С ПИК на НОИ можете да проверявате статуса на обработка и очакваната дата на плащане.
Бързо възстановяване!

# 26
НОИ ги изплаща след 10 РАБОТНИ дни, а не 7-10 календарни!
Да не говорим, че масово се чака последният срок за входирането им, който е 10-то число на следващият месец, та не знам колко трябва да си малоумен, за да вземеш болничен, защото ще получиш заплата след 2 седмици примерно!

# 27
Да ви светна, че има хора, които си вземат болничен, когато им потрябват пари преди заплата, т.е. в много случаи - по-кратки болнични, в началото на месеца и други частни случаи, обезщетението за болнични се получава преди заплатата Simple Smile.
...
Тези хора губят пари по този начин. Отделно, че нарушават закона и работодателят може да възрази, ако се усети, че болничният е фиктивен. Точно за кратките болнични него го набутват да плаща за двата дена, без човекът нито да е работил, нито да е болен. Аз такъв бих го уволнила дисциплинарно.

# 28
  • Melmak
Трудно ще се докаже фиктивен болничен. Говорим не фалшив документ, а болничен издаден от легитимен лекар. Ходи доказвай ако си имал разстройство! Има хора, които злоупотребяват, съгласна съм. Дали е масово, не знам.

# 29
Охо, този, който е наясно със схемата с болничните само чака да бъде дисциплинарно уволнен с основание, че работодателя подозира, че болничните са фалшиви. Толкова бързо ще оспори и съдът ще се произнесе в негова полза, че работодателят ще съжалява, че въобще си го е причинил.
Тази "схема" с болничните я чух на семинар по осигурително законодателство от лектора, това било масово, трябват ти пари, сега, веднага, другата седмица - взимаш болничен и НОИ изплаща, макар че тоталът няма да е в твоя полза.
Имаше смисъл от оспорване на болнични по времето, когато се пишеха на ръка, тогава чисто от невнимание лекарите пропускаха да попълнят някой от задължителните реквизити и НОИ имаха основание да отменят болничния. Сега, когато всички болнични се издават от софтуер и няма технически грешки е почти невъзможно да се оспори диагнозата.
За добро или зло КТ защитава изцяло интересите на работещите и в голяма степен връзва ръцете на работодателите.

Общи условия

Активация на акаунт