Размисли за висшето образование

• 1 229
  • 32
  •   1
Отговори
Предполагам много хора няма да се съгласят с моята гледна точка. Но и за това е темата-да съпоставим мнението си.

От дълго време ме дерзае следния въпрос-висшето образование заслужава ли си? Наистина ли е нужна тази хартийка, засвидетелстваща безброй пиянски нощи и назубрен материал? Предпочитам да напиша поста си под формата на списък с аргументи. Моля да имате предвид, че всичко това е изразено от гледната точка на 20 годишен човек, занимаващ се с ЗАНАЯТ. Поради тази причина аз виждам висшето образование по начина, по който предстои да го представя. Същевременно съм напълно съгласна, че човек не може да работи каквото му падне цял живот, разчитайки на късмета да го наемат. Отново моля тези две неща да ги имате в предвид.

1. Университетите в България са трагични. Няма да назовавам имена, за да не засегна някой. Но това е самата реалност. Да завършиш Х университет, където върви народната мъдрост "и куче да вържеш, ще го завърши" НЕ е повод за гордост. Да учиш в У университет, където кандидатстудентския изпит е изграден по критерия да се увери, че IQ-то ти е над 40 точки, с въпроси от обща култура и елементарни логически гаданки, и където трябва да даваш няколко хиляди лева на година, само за да го посещаваш, не е хвалба.

Понеже съм от по-младите и привържениците на видеоигри, ще се изразя със следния израз - pay to win.

Друг е аспекта с това на какво ниво са преподаватели, какви знания и умения се придобиват от нашата закостеняла учебна програма, и каква част от студентите са там, за да отбият номера.

За мен в България има само един качествен университет, сами се досещате кой е той. И в голяма степен това зависи от самия факултета.

2. Перспективност. Развитие. Или липсата на такова. Не мога да ви изброя колко души познавам, които работят нещо коренно различно от това, което са завършили. И не говоря за длъжности, при които има шанс за развитие. Накратко хора с прилично образование, които могат да се развият в сферата си, са се пръснали по казината като крупиета, продавачки, сервитьорки, инфлуенсъри и тн.

Тоест трябва човек да се бъхти в университет за минимум от 4 години, за да работи нещо, което и 18 годишните могат? Не мисля.

3. Колектива. Тук има две крайности. В едната крайност стоят децата на богатите родители, на успелите родители, които не знаят истинското значение на думата премеждие. Тези, на които всичко им е давано на готово, и чието поведение и отношение отразява средата, в която са израстнали.

В другата крайност стоят чалгарите. Тях не ги интересува образованието, те са там да дишат балони и да уреждат до коя дискотека да отиде групата. Това са бившите клоуни от гимназията, останали в стария си образ въпреки годините си.

4. "Златните специалности". Много е популярно да се избират езици като специалност от моето поколение. Но защо? Какво ще станете след това? Учители? Тази професия от много дълго време не се уважава, не само в България, но и по света. Преводачи? Късмет. Заплащането там е комично. И живеем в силно технологически развит свят. Ако си мислите, че това няма да окаже влияние, грешите. Друг вариант не виждам? Един сертификат на ниво С2 е еднозначен на вашето четиригодишно образование. Знам, защото предстои да се сдобия с такъв.

Сега, за финал искам да кажа, че този пост не е насочен към следните специалности: медицина и финанси. Това са направленията, които аз уважавам и откривам виден потенциал. Но оставам на твърдото мнение, че висшето образование е една безсмислена концепция, останала от времето на соца, където и когато единствения начин да не работиш из мините и рудниците е да се обучиш. Но за щастие и същевременно другимо нещастие, времената се менят. Но манталитета си стои бетониран.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 08:17 от siennanotterea

# 1
Ще изчакам мнения  и ще ти отговоря от гледна точка на моето поколение, на 70 съм, с опита на годините. За 20 годишна си го написала много зряло, но пропускаш нещо.

# 2
Темата е банална и предъвквана милиони пъти тук, върни се и чети.

Само си помисли без образование ще можеш да практикуваш не само медицина, но и право? Или за какво са там съдии и прокурори?
Можеш ли да построиш язовир? Път? Мост? Или строителните инженери да се учат по интернет?
Можеш ли да експлоатираш и построиш ядрена централа, ВЕЦ, ТЕЦ без нищо да разбираш от енергетика?
Как ще произвеждаш лекарства за хуманната, ветеринарната и аграрната медицина без химици?
Как ще имаш уредено общество без пожарникари, без полицаи, без военно дело? Или има това да не учим? А добрите учители са задължителни за проспериращите общество. Как ще имаш добра учителка по биология, ако тя не е учила четири години биология и методика? Или знанията падат от небето?
Това са малка част от важните професии, които не забелязваш, но без тях няма да имаш функциониращо общество. За тях се учи в университет.
Сега, може ли университетите да са по-добри? Може! Може ли да се практикуват сложни и важни професии без формално висше образование - не. Ще идеш ли при зъболекар без образование?
Има ли кухи специалности - има. Философия, история на изкуството, иконопис, журналистика...
Всичко изглежда безмислено, когато не разбираш от него.
Иначе да, пианист, художник, писател, можеш да станеш и без да ходиш в университет.
Хубаво е да има занаятчии, електротехници, златари, шивачи, фризьори, маникюристи, готвачи, хлебари, сладкари и всякакви хора. Но това не обезсмисля висшето.

# 3
Висшето образование не би трябвало да е за всеки. Факт е обаче, че и магаре да вържеш, пак ще изкара.
Обществото е стигнало до това статукво.

На запад не е много по-различно, с изключение на страните, където Абитур определя играта. Но и там хората са гяволи и заобикалят това препятствие, като учат във вузове в Румъния, България и къде ли не.
Има и платено обучение. Като да идеш на ресторант.

За 3-те групи студенти съм съгласна. Многоимащите не можеш да ги запалиш  да учат, изпуснати са поради фамилната си история.
Други се възползват от ситуацията, че родителите плащат и се превръщат във вечните студенти.. Осмислят живота си между вечерния сприц, купон, дискотеки, за другото да не споменавам..

Има такива, които работят и учат, но са чудесни млади хора. Понякога позаспиват на лекции от умора, но по-добре от това, отколкото от махмурлук.

Най-големите късметлии, според мен, са тези, които не са от първата и втората група, не са и от третата, защото родителите могат да ги издържат по време на следването им, без да са принудени да работят. Ентузиасти са, справят се чудесно, посещават много допълнителни семинари по специалността си, интересуват се много от света на работата, имат идеи, срещат се с различни фирми за работа, с които се организират срещи в университета, а могат и сами да ги контактират. Мнозина намират предложения за работа от тези фирми още докато са в края на втори или началото на трети курс при тези срещи.
Има фирми, които директно от университета си търсят студенти - естествено кои студенти. Най-добрите.

На въпроса ти дали да, дали не, на висшето образование, мисля че ти отговорих между редовете.
Да имаш възможност и желание да се образоваш повече и да се чудиш дали си струва, е все едно да се запиташ струва ли си да обичам, след като не знам какво как би могло да се случи и да ме предадат, да ме измамят.

Ако обичаш знанията, ако искаш да си добър в нещо, няма как самоук да станеш такъв. По системата направи си сам не става. Образованият човек винаги придобива нещо, което необразованият няма.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 09:10 от Valerie R

# 4
Хм...човек на 20 години, пишещ с купчина грешки впрочем, ни дрънка за висше и комунизъм. Аз съм пас Grinning

# 5
Или казано с две думи: гроздето е кисело. Simple Smile

# 6
Много изтъркано. Всеки може да прави каквото иска. Нищо не е гаранция за успех. Ама защо толкова държите да убедите всички, че “то не ви е важно”? Като не е, какво ви интересува?

# 7
  • Боса по асфалта вървя си ...
Редно е освен медицината и финансите - да изключиш и правото, инженерните науки и всички специалности, свързани с компютри/програмиране и още, още......

Проблемът до голяма степен идва от бизнес климата, липсата на места за реализация, неадекватното заплащане в някои сфери за хора с висше, извиването на ръце да те осигуряват на МРЗ. За това предпочитат да са сервитьори, продавачи и т.н.

В строителството в момента един общ работник не пада под 100-150лв надник на ден. Работят криво ляво, не мислят самостоятелно, все чакат да си им на главата. А този, дето им е на главата и има още куп отговорности - взима с 50 лв/ден отгоре и често е с висше образование.

# 8
Тази хартийка,както я наричаш,може да ти послужи добре,дори и да не работиш по специалността си,а може и да не ти послужи. Зависи от теб,от мотивацията ти и от това как ти виждаш себе си в бъдещето. Никога не е излишно едно повишаване на квалификацията,ако си амбициозен и търсиш нови хоризонти.
Например,моите ръководители в голяма търговска верига,всички са с някакво висше образование, един няма да е завършил търговия Simple Smile Но тези позиции не се раздават под път и над път,така че е хубаво да си конкурентно способен. А и за ръководните позиции се изискват и друго качества,не само диплома за образование. Да,много хора не са се реализирали по специалностите си,за много позиции се искат или много опит или пък връзки,но пак казвам,че основното е мотивацията. Ако искаш да си успешен,трябва да си конкурентно способен,за да изберат точно теб,пред много други с висше образование и тн.

# 9
  • sofia
И моят син е на 21 и се занимава със занаят, ама освен в средното училище продължи занаята и в НХА. И определено научава неща и създава контакти, които иначе трудно би научил или осъществил, най-малкото защото не е потомствен занаятчия.
И изобщо не може да се говори за висшето като цяло. Добре е да се обсъжда конкретна специалност или направление, като се търси мнение заслужава ли си.
Аз самата не съм работила по специалността си, защото установих, че не е за мен. Доучих го, защото ми беше лесно. Но имам приятелки (от студентството), които си работят и си се развиха в тази област.
Успешността далеч не се определя само от завършената специалност.

# 10
  • Далечният изток
Като не е важно за теб - не учиш. Просто е. Трябва и такива като теб занаятчии да има, не е казано, че всички трябва да са висшисти.
Аз съм адвокат. И като малка съм искала да работя професии, за които се учи висше образование. Тоест аз съм израснала с идеята, че ще имам висше образование. Завърших го и работя това, което съм учила и завършила.
Теб предполагам никой не те кара да учиш. Не искаш - не учиш. Но и в съвремието важи това, което казваш, че е било при соца - с добро образование няма да си общак и да блъскаш по мините или по складовете. Може и да си, ако толкова ти е потенциалът, и с висше образование. На мен докато учих право ми говореха, че предстои да се влея в армията на безработните юристи. Ами въобще не стана така. Докато завърша, без абсолютно никакви връзки, защото моите близки и семейство всички са много далеч от тази сфера, си намерих работа на две места и трябваше да избирам. За мен е огромно предимство образованието, за теб - ти си знаеш. То не е само до дипломата, нито до знанията. Дава ти различен начин на мислене и разни други предимства, друго самочувствие ако щеш. Но изобщо нямам намерение да те подтиквам да учиш... Както казах, не е изобщо задължително всички да са висшисти.

# 11
  • София
Достъпността до образование, особено висше, ни докара до там, че да се счита за задължително едва ли не. Университетското образование е за хора с академични интереси, които искат да се развиват в определена област и са склонни да положат усилия за това. Алчността на ВУЗ-овете доведе до това, че и магаре да вържеш пред университета, и то ще завърши, но не това е идеята.

# 12
Темата е интересна, както и гледната точка.

Няколко аспекта, за които се сещам аз.

Дали си струва образованието, зависи от обстоятелствата и конкретиката на ситуацията. В някои случаи, както е казала авторката, като медицина (финанси пък защо?, точно там пък опит от собствен бизнес повече помага от наливане на теоретично знание), висше образование е нужно. В много, не е.

Практическият опит е по-добър учител от теоретичното знание. Затова е полезно да имаш опит от истинския живот, който да усилиш с теоретични познания, но след като си практикувал поне малко в естествени условия. Това помага да си направиш разбор и равносметка, дали практиката ти донася удоволетворение и дали си в правилната професия.

Някакво профилиране е необходимо от ранна възраст, за да помогне на младите да вземат правилни професионални решения. Как се случва това? Май не се… Но би било много полезно. За това, както по-горе, може би е добре да практикуваш малко, преди да избираш университет и специалност. (Проблемът тук е обществената настройка - чиракуването е непознато.)

Университетът обаче, потенциално е среда, в която да срещнеш съмишленици, бизнес партньори, въобще, да получиш социална поддръжка за бъдещи идеи и начинания. Така че това за мен е основният му плюс.

Като цяло, с интернета, ИИ, много от университетските теоретични познания са достъпни с клик на мишката, а някои човешки дейности, превод например, чертаене, но определено увеличаващ се експоненциално брой, ще бъдат делегирани в миналото и така, ненужни в един момент като професии. Затова занаятите, артизанството, уникалните умения, които се изграждат бавно, изолирано, за които няма огромен наплив, защото са трудни, изискват концентрация и постоянство, която съвременно подобаващо възпитани скроладжии по социални медии нямат търпение, а най-вече, интерес, да извършват, според мен имат повече смисъл. За пример - дърводелец, електротехник.

Въобще, като цяло съм съгласна с тезата, че съществуват много случаи, в които висше образование не е необходимо. Малко е като общественото твърдение, че само женените/омъжените могат да са щастливи. Обществена норма е към днешна дата, да си с университетско образование, а не е необходимо в много случаи.

# 13
Хм...човек на 20 години, пишещ с купчина грешки впрочем, ни дрънка за висше и комунизъм. Аз съм пас Grinning

Посочи ми грешките.

# 14
  • Далечният изток
Само от първите изречения:
следнияТ въпрос
20-годишен
сЪС занаят

Wink

Общи условия

Активация на акаунт