Най-после да си купя свестни препарати за почистване - 16

• 32 121
  • 468
  •   1
Отговори
# 420
Нямам чугунени съдове, че са ми тежки, но с Медикс за фурна (предполагам, че за него е последният пост), пък и с всякакви други препарати трябва да се чете упътването и да се внимава дали може да се ползва. Стъргането с метална тел, ако е емайлирана касеролата, не мисля да е добра идея.     

# 421
  • софия
В чугунка (а и всякакъв друг съд за готвене) не бих ползвала препарат за фурни. Ще се наслои в дупчиците и после ще се чудя него с какво да махам, а тези препарати са агресивни и не са предвидени за пряк досег с храна. Бих пробвала с тел. Нищо няма да му стане на чугуна.

# 422
Аз загорял чугунен тиган успешно съм остъргвала с тел. Първо в съдомиялната на 70 градуса и го вадя веднага след приключване на програмата, докато е още топъл и неизсъхнал. С телена гъба лесно се почиства. Със същата процедура съм се справяла и със загорели тенджери и тави. Аз съм си малко "загоритенджера", та сравнително често ми се е случвало Wink
За добра поддръжка на чугунени съдове е хубаво след измиване да се намажат с няколко капки мазнина - зехтин, олио и така да си стоят. Иначе може да започне да хваща ръжда. Това може да се случи при всякакво миене, на ръка или в съдомиялна. Преди да го използвам, го изплаквам с веро и като го прибирам, на кухненска хартия капвам няколко капки зехтин и намазвам вътрешността. Така съм си запазила един чугунен тиган, който ми беше подарен през 1995г, като нов е. На приятелка подобен тиган започна да хваща ръжда тук там. След хубаво изтъркване с тел и тя започна да му слага мазнина и повече не е имала такъв проблем.

# 423
Ще пробвам пак да поври със сода. Днес смъкнах малко, но положението още е зле
Сипи щедро вода, наръси обилно със сода (дъното да побелее) и остави да ври, докато загорялото се размекне и започне само да се отделя от дъното. Многократно изпитано.

# 424
Аз загорял чугунен тиган успешно съм остъргвала с тел. Първо в съдомиялната на 70 градуса и го вадя веднага след приключване на програмата, докато е още топъл и неизсъхнал. С телена гъба лесно се почиства. Със същата процедура съм се справяла и със загорели тенджери и тави. Аз съм си малко "загоритенджера", та сравнително често ми се е случвало Wink
За добра поддръжка на чугунени съдове е хубаво след измиване да се намажат с няколко капки мазнина - зехтин, олио и така да си стоят. Иначе може да започне да хваща ръжда. Това може да се случи при всякакво миене, на ръка или в съдомиялна. Преди да го използвам, го изплаквам с веро и като го прибирам, на кухненска хартия капвам няколко капки зехтин и намазвам вътрешността. Така съм си запазила един чугунен тиган, който ми беше подарен през 1995г, като нов е. На приятелка подобен тиган започна да хваща ръжда тук там. След хубаво изтъркване с тел и тя започна да му слага мазнина и повече не е имала такъв проблем.
Препаратите за съдомиялна са алкални, доста при това. И много метални прибори не се мият/не се препоръчва/ да там. Ръждата е сериозен проблем, както и вашия метод с мазнина - тя пък гранясва отлично... Гледам се рекламират медни грилове... а медната патина си е отровна отвсякъде!
Синер и неговия кръг е отличен показател за почистването. Всеки си избира кое и как.

# 425
Това с мазнината съм го чела в доста съвети за поддръжка на чугунени съдове от производители. Може и да граняса, ако се ползват веднъж в годината, ама те тогава няма да контактуват често с вода.

# 426
Това с мазнината съм го чела в доста съвети за поддръжка на чугунени съдове от производители. Може и да граняса, ако се ползват веднъж в годината, ама те тогава няма да контактуват често с вода.

Да, чугунените тигани се омасляват, т.нар. seasoning.

# 427
Записвам се в темата и се връщам да чета назад, понеже искам хем хубави препарати, хем малко по-здравословни...

# 428
Можеш да се запишеш и с камбаната "следи", не е нужно да пускаш празни постове

# 429
Имам черна блуза с цветя отпред, памучна. Пера я с тъмни дрехи, но като изсъхне, мирише гадно. Другите дрехи са чисти, ухаят на чисто, само тази мирише гадно. Имам я от 1 година. Защо се получава така?

# 430
Имам черна блуза с цветя отпред, памучна. Пера я с тъмни дрехи, но като изсъхне, мирише гадно. Другите дрехи са чисти, ухаят на чисто, само тази мирише гадно. Имам я от 1 година. Защо се получава така?
Брат ми имаше такъв проблем с някои от тениските му, майка ми започна да използва Impresan и миризмата изчезна.

# 431
Най-вероятно боята, с която бузата е щампирана отпред има миризма.

# 432
Брат ми имаше такъв проблем с някои от тениските му, майка ми започна да използва Impresan и миризмата изчезна.

Какво е Impresan? Видях, че е дезинфектант. Заедно с гела за пране ли се слага в пералнята?

# 433
  • оттам, откъдето започва България
ДЕЗИНФЕКТАНТ за пране:
  https://apteka.framar.bg/30030082/%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%8 … %BB    

# 434

Заедно с гела за пране ли се слага или отделно в пералнята?

Общи условия

Активация на акаунт