За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 339
  • 765
  •   1
Отговори
# 255
  • Банско
Здравейте, някой може ли да ми каже как да набухне хляб без мая? Освен това мисля да ползвам безглутеново бяло брашно от Лидъл. Бакпулвера са ми казвали, че е само за сладки печива. Може ли в солени да се слага?

# 256
  • Варна
 Може.Бакпулверът всъщност е сода бикарбонат + лимонтозу/ лимон. киселина/, предпочитан е а сладкиши, в които няма кис. мляко и оцет по разбираеми причини, но за хляб става.

# 257
  • Sofia
Здравейте, някой може ли да ми каже как да набухне хляб без мая? Освен това мисля да ползвам безглутеново бяло брашно от Лидъл. Бакпулвера са ми казвали, че е само за сладки печива. Може ли в солени да се слага?
Няма такова нещо.  Както и Пеева каза сода и лимонтузу - това е бакпулверът.... що да не може в солени?!
Та и бакпулвер, и сода може.

# 258

Качествено ли е това мляко? Отскоро го купувам.
Много го харесвам това мляко и когато имам път към едно магазинче, където го продават си купувам от него.
В СЗ има два магазина на Добротица, но единия който е на центъра заради ремонтите покрай него вече два месеца не работи а другия се намира на м...та си Simple Smile телешко и наденички купувах от тях, сметана. Млякото и сиренето не са "нашите".

# 259
В СЗ има два магазина на Добротица, но единия който е на центъра заради ремонтите покрай него вече два месеца не работи а другия се намира на м...та си Simple Smile телешко и наденички купувах от тях, сметана. Млякото и сиренето не са "нашите".
Преместиха магазина, който беше в центъра. Сега е срещу градината на Алана, до сладкарница Фаворит.

# 260
Преместиха магазина, който беше в центъра. Сега е срещу градината на Алана, до сладкарница Фаворит.
Вярно ли? Е като кон с капаци съм. След Всеки 2 работни дни, първия почивен минавам оттам на разходка с бебето и дъщерята и не съм погледнала , че е там. Много благодаря! 🌹🌹

# 261
  • София
Малко извън темата ,но лошо ли е ако този част от тенджерата е намокрена ?
Самата тенджера е била в шкафа и отгоре на плота е разлято кафе и е потекло през луфта

# 262
  • Бургас
На дърти години едно картофено пюре не мога да направя. Тоест направих, ама взех, че го пасирах и стана на лепкаво тесто. Хем знаех, че така ще стане. Има към 2кг. картофи, 125гр. масло и около 300гр. сирене. Но е лепкаво тесто.
Мога ли да направя нещо с него или да го изхвърля?

# 263
И аз се реда за въпрос, кажете ми заквасена сметана става ли за запеканка и как?
Веднъж сложих 2 яйца и сметана и разбърках и не беше лошо..
Друг път сос бешамел но не ми хареса как го направих.
Обяснете ми и за двете моля и соса как се прави

# 264
На дърти години едно картофено пюре не мога да направя. Тоест направих, ама взех, че го пасирах и стана на лепкаво тесто. Хем знаех, че така ще стане. Има към 2кг. картофи, 125гр. масло и около 300гр. сирене. Но е лепкаво тесто.
За картофено пюре-картофи стари, разтопено краве масло, хладко прясно мляко. Грамаж-не си спомням точно колко. Не се пасира с пасатор. Става лепкаво. Мачка се с картофена преса. Когато правих картофено пюре в последния път, стана невероятно хубаво. Не лепнеше изобщо.
Спомням си, че.в "Черешката на тортата" Манчев спомена да се сложи вместо прясно мляко, готварска сметана. Ставало е много меко. Не съм опитвала.

# 265
.

Крем супа?

# 266
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/08/blog-post_3.html

Може да направиш
https://ipeychev9.blogspot.com/2016/02/blog-post_28.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/03/blog-post_28.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_7979.html

# 267
  • In transit
И аз се реда за въпрос, кажете ми заквасена сметана става ли за запеканка и как?

Нещо не разбрах...питаш как се прави бешамел, по принцип, или бешамел със заквасена сметана?

Класическия сос бешамел се прави с 40г брашно, 50г краве масло, щипка индийско орехче, сол и 500мл прясно мляко. Ако искаш по-малка доза, намаляваш продуктите на половина.
Разтопяваш маслото, изсипваш брашното да се запържи леко, като бъркаш енергично и започваш да сипваш млякото. Трябва да се получи гладка смес, накрая добавяш индийското орехче и солта.

Заквасената сметана се пресича, като се готви. Предпочитам я прясна. За да не се пресече, може към яйцата да сложиш малко брашно, като вариант.

# 268
Нямам прясно мляко обаче без него??

# 269
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_11.html

Заквасената сметана не обича много термична обработка. Обикновено се прибавя към соса след снемане от огъня.
https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/blog-post_3.html

Общи условия

Активация на акаунт