За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 345
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
  • Русе
Скрит текст:
Какъв десерт е подходящ след вечеря с печена риба и картофена салата?

При разтопяване на захаросан мед на водна баня,капачката на буркана маха ли се или е затворен?

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/10/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/07/blog-post_29.html

Мед разтапям с буркана в тенджерата на котлона. В тенджерата подлагам на дъното решетка с кърпа или стар парцал. След като заври водата, намалявам на слаб огън и държа докато се разтопи меда. Без значение дали е с капачка или без. По принцип водата не трябва да е по гореща от 40-42 градуса, да не се губят полезните свойства на меда.Водата трябва да стига до гърлото на буркана.

# 526
  • под тепетата
Предложеният от мен десерт само с кисело мляко е много лек и свеж. Затова го предложих.

# 527
  • Sofia
Предложеният от мен десерт само с кисело мляко е много лек и свеж. Затова го предложих.
Аха, както и моят. Simple Smile

# 528
Пък аз как си мълча Simple Smile
И да имам леки десерти в колекцията си, никак не се сещам за тях, ами в главата ми все едни шоколадови, кремести...
Но ябълков лек десерт също би бил подходящ, не само с цитрусови плодове.

# 529
  • София
Какъв десерт е подходящ след вечеря с печена риба и картофена салата?

Плодове с мус от авокадо

# 530
  • In transit
GG*, благодаря ти! Нямам време и видеоканал да разработвам. Blush Мисля, че достатъчно подробно и добре обяснявам рецептите, надявам се да е достатъчно, за тези, които ме следват. Hug

# 531
  • Sofia
Благодаря за идеите,ще си ги запазя за друг път 🌼🌺🍀
Все нещо липсваше като продукт,а нямах време да излизам на пазар…изпекох тиква и дюли+орехи и мед за който иска 😀
Харесаха ги 😋

Медът го разтопих много бавно,водата изобщо не завря,бърках често…
Мъжът ми го взел от един пчелар,бил уж акациев,но аз такъв рядък не съм виждала 🧐
Надявам се да стегне поне малко.
Иначе го тествах на хартия 😏
Капката остана цяла,нямаше воден кръг около нея.
Дано е истински 🍀

# 532
Точно акациевият мед е най-рядък от всички - колкото по-малко примеси - толкова по-рядък. Той и на вкус се различава съществено.

# 533
Mikkey

Бърза лимонова торта

Тази торта дали би се получила, ако заменя прясното мляко с кокосово мляко и бадемовото брашно с някакво друго? Много ми хареса, а имам много алергии все правя разни вариации.

# 534
  • под тепетата
Mikkey, можеш ли да ми припомниш кой беше сайта за алуминиеви форми за кекс?

# 535
Медът го разтопих много бавно,водата изобщо не завря,бърках често…
Мъжът ми го взел от един пчелар,бил уж акациев,но аз такъв рядък не съм виждала 🧐
Надявам се да стегне поне малко.
Иначе го тествах на хартия 😏
Капката остана цяла,нямаше воден кръг около нея.
Дано е истински 🍀
Акациевият е светъл, бистър и остава течен - на него му трябва много време да започне да се захаросва/кристализира. Ако го оставиш няколко години, евентуално чак тогава започва това, не е както другите видове при които захарочването започва и за месеци от изваждането.

# 536
  • In transit
zlplst, по принцип трябва да се получи. Лично аз не съм я правила така, но сладкарския крем може да се приготви във вариант без лактоза, глутен, дори вегански без яйца, така, че не виждам проблем.
В тестото бадемовото брашно може да го замениш с орехово или лешниково(ако ползваш и нямаш проблеми с тях), в краен случай с обикновено брашно.
Прясното мляко в тестото не съм сигурна как ще се получи с кокосово*, защото е по-мазно и гъсто, по-скоро го замени с вода или някоя алтернативна напитка, от сорта на овесено, соево, оризово "мляко".
За млякото в крема мисля, че няма да имаш проблем с кокосово, като алтернатива пак става с някое от горните. Другите продукти в крема ги запази, като единствено може да замениш картофеното нишесте с царевично нишесте + оризово брашно, ако нямаш картофено.
*Виждала съм сладкари, които ползват кокосово мляко вместо нормално прясно мляко, но е някакво рядко. Не знам има ли при нас такова, не съм гледала/търсила. Това което съм ползвала е доста гъсто и мазно, като сметана, в кенчета, затова не съм сигурна как ще се получи с него. Ако имаш от това рядкото с консистенция на прясно мляко, може да го ползваш за цялата рецепта.

Биляна, заповядай: https://www.valensia96.com/bg/categories/sladkarstvo/formi-za-pechene/?p=2

Доли, акациевият мед е течен и много ароматен. Много рядко ям мед, въпреки, че братът на мм е пчелар, но този ми е любим. С години може да остане течен.

# 537
  • под тепетата
Mikkey, благодаря! Изтрепах се да ровя в нета, но не съм си пила гинкото скоро Stuck Out Tongue Winking Eye

# 538
Извън кулинарията, ако позволите, като пих гинко, започнах да не мога да си спомням имената на популярни личности, като го спрях и съм си пак аз. Сигурно защото съм зодия рак, все наобратно!

# 539
  • In transit
Извън кулинарията, ако позволите, като пих гинко, започнах да не мога да си спомням имената на популярни личности, като го спрях и съм си пак аз. Сигурно защото съм зодия рак, все наобратно!
Хахаха, сега разбрах защо не помня имената на известни личности...от зодията било, не пия гинко(все още).
Извинявам се за спама. Blush

Общи условия

Активация на акаунт