За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 347
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Здравейте! Имате ли изпитана рецепта за виенски/чешки шницели? Имам няколко парчета свински котлет и си мисля, че биха станали… Не знам какво да ги правя иначе.
Както разбрах месото ти е свински котлет, трябва да го отстраниш костта с тъничко ножче да остане хубаво парче месо. Няма да е "Виенски Шницел, защото е от свинско, а "Виенски шницел" се приготвя от телешко, но това няма значение при нас, не сме във Виена, ще го прескочим. Виж как се приготвя, след като се напудри и с галетата се оставя в хладилник, но ако искаш ти ще прочетеш.
Ето -
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_889.html

# 511
Ще прочета и благодаря за рецептата и за съвета за костта - щях да си я оставя и да чукам около нея… но вече няма Blush

# 512
  • Sofia
Какъв десерт е подходящ след вечеря с печена риба и картофена салата?

При разтопяване на захаросан мед на водна баня,капачката на буркана маха ли се или е затворен?

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 14:09 от Doli

# 513
  • под тепетата
Нещо с лимон. Имаше един сладкиш с бишкоти и кисело мляко , захар и лимон- на Аелис..
 https://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/03/blog-post.html?m=1

# 514
  • Sofia

При разтопяване на захаросан мед на водна баня,капачката на буркана маха ли се или е затворен?
Kaрамелизиран банан с йогурт (с кокос, подправки). Simple Smile Бананът обаче се карамелизира непосредствено преди сервиране, а млякото да е извадено от хладилника да се постопли малко.  И е много хубав контрастът с хладния йогурт и топлия банан.  Някакви хрупкави поръски....  Simple Smile
За меда, не знам  да има правило... аз разтопявамм отворен, понеже бъркам, та да не стои излишно на огъня.

# 515
  • София
Не мисля, че млечните десерти са особени подходящи след рибно меню.

# 516
  • под тепетата
Това беше едно време. Аз съм готвила риба с млечен сос. Традициите не са това, което бяха.

# 517
Това са митове все пак. В много страни, където риба се яде ежедневно, комбинациите със сметана са традиционни.
На мен ми хареса идеята за лимон и според мен един лимонов пай с белтъчена глазура ще заспи.

# 518
На меда не му пречи капачката дали ще е сложена или не, само водата да не е много топла на тая водна баня. Поне аз не бих го сложила в съд и на котлона, а просто бих наляла топла вода в купа и да сложа буркана.

# 519
Ако медът е много гъст/захаросан, само с топла вода няма да се отпусне толкова много. Аз винаги го слагам на котлона и като заври водата го изключвам. За капачката няма значение /поне така мисля, правила съм го и с отворен и със затворен буркан/.

# 520
  • София
Аз с малко странен въпрос идвам - правили ли сте протеинови барчета? Откакто намалих сладкото, купувам разни барчета  - с подстадители, протеинови и пр. И понеже са доста скъпи, реших да си направя вкъщи, но не знам коя рецепта би била сполучлива, пък не ми се рискува много на сляпо да хабя продукти и после да отидат в коша. Дали някой се е пробвал да направи?
Гледах предложените рецепти и ми се струва, че не са диетични, каквито очевидно искаш, щом си намалила сладкото. Въпреки малкото си знания, съм на мнение, че заместването на "лошите бели" брашно и захар не прави нещо непременно полезно. Подсладителите също не са ОК, без стевия и еритритол.
Ето една рецепта, която според мен е приемлива, без меда https://moqtarecepta.com/recepta/proteinovi-barcheta-s-izvara/

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 17:17 от Cuckoo

# 521
Те и купените барчета ако си мислиш че са много диетични Grinning Ама ги водят протеинови там и гордо пишат как нямат добавена захар. Е, повече протеин имат от проста вафла де, това със сигурност. И много често предимствата са им до там.

# 522
  • In transit

И аз съм за десерт с лимон или портокал. Давам ти и няколко идеи.

Лимоново тирамису с лимончело

Бърза лимонова торта

Лек портокалов мус(може да го направиш с лимон и в чаши, например)

Шоколадови пасти с лимонов чийзкрем (може да приготвиш само чийзкрема)

# 523
Mikkey, големи красоти! Имаш ли някъде видео канал или само в блога публикуваш?

Аз по-скоро бих предложила лимон към рибата, а за десерт - нещо по-леко, например някакъв крем. Тестените сладкиши ми идват много тежки като за финал на вечеря, предочитам ги за самостоятелна почерпка  с кафе или чай, например. Идеята ми е, че ако менюто е за гости, обикновено се предлагат по-обилни порции и накрая хората нямат сили за по-сериозни десерти. Но това е според моите представи, някои не се затрудняват с десертите.

# 524
  • Sofia
И аз предпочитам цитрусите (не само лимон, а и грейпфрут, и портокал)  като гарнитура, салата или сос към рибата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт