За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 420
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте вълшебници,
Дайте, моля, идея за нещо бързо (за приготвяне) сладко за хапване? Бисквитки, сладки... да не е крем.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_28.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2024/11/pebernodder.html

# 406
Това ми е скоростният десерт. Рядко се случва да нямам някоя от необходимите съставки вкъщи, и забъркването е под 10 минути. Само че не обичаме бял шоколад и ползвам черен или млечен, ако има на готов чипс, се спестява кълцането. Плодовете могат да са всякакви дребни - боровинки, малини, къпини, френско грозде, пресни или замразени. Захарта спокойно може да е и кристална (аз слагам кафява) - не влошава изобщо вкуса или текстурата.
Моите форми за мъфини са от малките и стават 11 от тази доза, вероятно в рецептата се имат предвид 6 големи.

# 407
  • Mediterraneo
Какъвто и да е кекс е добро решение, еднакво бързо се разбъркват.

Аз днес за набързо направих лимонов сладкиш. Не ми е в традиционните сладкиши, които приготвям, ноооооо определено ще повторя!

# 408
Нещо с моята фурна не се спогаждаме специално за кексове и ги избягвам обикновено.
Ще разгледам обаче всички предложения и от което потекат най-много лиги, то ще е!
Останалите - другия път.

Сърдечно благодаря за прекрасните идеи! Heart Eyes  Hug

# 409
Каква е тайната на бутер тестото? Рядко ми се получават нещата с него. Сега правих бутерки- охлювчета, и грам не се надуха. Тестото беше лепкаво и едвам ги и нарязах. Дали е било много студено?

# 410
  • Mediterraneo
То не знам как се работи с топло бутер тесто, ако не е студено, започва да лепне и да се работи трудно с него. Не знам за тайна, аз ползвам готово от Лидл, за Наполеон, например, винаги го дупча отгоре да не ми се надува.

# 411
  • In transit
Каква е тайната на бутер тестото? Рядко ми се получават нещата с него. Сега правих бутерки- охлювчета, и грам не се надуха. Тестото беше лепкаво и едвам ги и нарязах. Дали е било много студено?
Не трябва да се стяга плътно рулото, трябва да се работи бързо и тестото да е студено. Зависи и какво бутер тесто ползваш. От готовите стм ползвала лидълско прясно и на Била. И двете се надуват добре.

Ето рецепта за бутер охлювчета с крем.

# 412
  • Sofia
По скоро е било топло.  С всяко тесто с повече масло се работи с охладено тесто и бързо.

# 413
# 414
Вадиш го да се размрази даже в хладилника а не на стайна температура. Ако е повече от едно парче тесто в пакета, второто стои и то в хладилника докато стигнеш до него. Работиш с колкото можеш по-студено тесто и печеш веднага, в загрята предварително фурна. Ако ти се застъпи оформено а да трябва да чака за фурната, можеш да го сложиш с тавата в хладилника да чака там.
Не трябва да има време да се разтопи маслото между слоевете, то май толкова е и масло де, ама принципно. Това трябва да стане чак във фурната и то възможно по-рязко. От това че "завира" мазнината между слоевете, се получава и раздуването. Но ако е омекнало преди това, лесно залепват и си видяла какво става.

# 415
Благодаря ти, много добре си го обяснила! Уж се размрази в хладилника, уж не го чаках много извън него да се стопли ( веднага ли като го извадя трябва да го почна?) Сигурно фурната не е била добре загряла.. точно едни мазни между слоевете стояха докато се пекат, и накрая са като леко глетави, защото са залепнали...

# 416
Никакво чакане, направо от хладилника и щом е достатъчно размразено да го разгъваш без да се пречупва - значи точно му е време да го работиш. Като го изчакаш да се стопли му даваш шанс да се разтопи това масло. Като го сложиш в недобре загрята фурна - същата работа. И да, изтича мазно а тестото не става така бухнало.
Наскоро ги имах тия уроци с мама, та го имах вече подредено в главата си Grinning
Никога не беше пекла такова нещо ама видяла на промоция бутер тесто и купила да пробва, та имахме инструктаж Grinning

# 417
Понякога си зависи и от самото тесто - имам лош спомен от тесто на Белла, вече отдавна не го купувам. При спазени всички правила и без фал от години, изведнъж от това тесто точно си протече мазнина, не се надигна изобщо и печивото ми остана абсолютно сурово и неспасяемо - изхвърлих го. Та, сменяй и различни марки, възможно е самото тесто да не е добро. Най-често ползвам на Лидл и напоследък някакво австрийско от Фантастико - също малка опаковка и фино тесто, не дебело като на Белла.     

# 418
  • In transit
С прясното(охладено) бутер тесто ги няма описаните от Натка проблеми.

# 419
Вчера се чудех, Мики, какво още се мотая, че не си правя домашно, имаш подходяща рецепта, стои ми отворена от сума време (под секрет да кажа, че имам по поне десетина отворени рецепти от сайтовете на Мики, Пейч и Марчева, които чакат още отпреди Коледа изпълнение). Иначе рядко замразявам точно заради описаните проблеми - тестото може да стане трошливо и докато го довеждаш до подходяща консистенция, за да не се начупи, то вземе пък да омекне прекалено.

Общи условия

Активация на акаунт