За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 403
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Пресен розмарин може ли да се сложи в соленки?

# 451
Че защо да не може? Нарежи го на ситно само. Аз редовно ползвам пресен, предпочитам го.

# 452
  • София

Тези топчета за супа ,направо замразени ли се слагат във врящата вода или да изчакам?

# 453
Би трябвало да има указания за приготвяне на самата опаковка.
Ако няма, бих ги сложила замразени, иначе ще си развалят формата.
А и в двата случая може да ти развалят вкуса на супата. Опитай се да я подправиш с твои подправки.

# 454
Метни си ги замразени във вече завряла тенджера, те бързо ще се размразят и ще почнат да се готвят. Само си усили котлона докато заври пак супата, пък после пак си го намаляш нали.
Но и Кубратова е права за развалянето на вкуса, не са най-вкусното нещо.

Аз понеже много обичам супа топчета, но още повече от това обичам да не ги търкалям аз едно по едно... се обзаведох на шега с ей такава играчка от китайците, без да имам особени очаквания.
Скрит текст:
Ами да ви кажа, чудесна работа върши и ги цвъкам направо над врящата тенджера, аз и без това не ги овалвам в брашно както правят в някои рецепти. Е, не стават така перфектно кръгли както на снимката, естествено, ама никак не са зле и започнах пак да си правя такава супа сравнително често. Тупа-лупа там с една лъжица да се смеси каймата със солта и подправките, мятам и някой белтък за да стоят цели, жълтъкът отива за застройката после. Това докато ми заври тенджерата съм го свършила и съм разтребила даже. И давай с тая щуротевина направо в супата, хич не обичам да се омажа до лактите в сурова кайма аз. Ама пък съм и с претенции и не ща и готовите топчета Grinning

# 455
  • Русе
Скрит текст:

Тези топчета за супа ,направо замразени ли се слагат във врящата вода или да изчакам?

https://sami-m.com/recipe-view.php?slug=klasicheska-supa-topcheta&lang=bg

# 456
И аз си я купих тази джаджа като на Натка, даже няколко вида - за по-големи и по-малки топчета, но не се получават изобщо. Хем пробвах с няколко вида кайма - за супа топчета, за цариградски кюфтета, за кюфтета по чирпански и за обикновени пържени - ми не става нищо. Снимката е абсолютно подвеждаща. То ако ще се пльокат някакви безформени парчета кайма в супата, това става и с две лъжици.

# 457
Е, така идеално кръгли като на снимката не стават, но като му посвикнеш си се държи прилично. Поне това за мъничките топчета, за супата. По-голямо нямам но там наистина повече бих им намирала кусури. Но ако се търси идеална форма - тогава не е това инструментът, за там просто трябва да се прежали някой да ги направи на ръка, факт Grinning
С две лъжици ще си поиграя доста повече, а целта ми е това да избегна Grinning

# 458
Ох, и мен ме мъчат топчетата, ама ги правя на ръка, няма начин. Имаше едно приспособление на Тескома, към което с такава радост се бях засилила и видях в последния момент, че е за големи топки (кой пък толкова се зори с големите топки?!)... и не го купих.
Нат, твоето приспособление поне предполагам, че прави еднакви по големина късчета? И това е нещо, после мога да ги търкалям до топчета, все пак поне няма да следя за големината.
За успешното и неусетно правене на супа топчета помага това Simple Smile 
https://www.youtube.com/watch?v=IPYHy8k9Z34&list=RDEMbCRbMk4gp77 … =1&rv=boRpQxOBTEk

# 459
Не става въпрос за посвикване, просто за тези ястия каймата е по-мека , защото е омесена с подправки и яйце/белтък, а такава кайма почва да се маже по джаджата и топчетата не се късат лесно. Трябва да е някакво по-сухо мляно месо, и то много ситно смляно, без да е омесено, за да се къса лесно, но тогава вече ще се получи компромис с вкуса.

# 460
Ами с формата на улея са, общо взето. Но наистина иска малко свикване отначало. Първия път дето на нищо не приличаха, ами и явно съм препълнила улеите повече и бях успяла да ги нацвъкам по 2 залепени със съседното... голям смях беше, кръстих си я мъжка супа като изплуваха Joy
На мен пък с кайма която не е суха ми е по-лесно да работя с това, отколкото да ми се рони. Права си че с по-едро смляно месо е по-трудно, но с нормална кайма от магазина не съм имала такива ядове.
Както и да е, не искам да звуча настоятелно, просто аз не бях виждала такова и го купих също без очаквания пък ме изненада. Може и на някой друг да влезе в работа, поне са супер евтини и за проба не е толкова за яд ако не ти допадне.

# 461
  • Бургас
Топчетата ги правя на ръка, гледам да са еднакви по размер. Слагам им сварен ориз вътре, като за целта сварявам една шепа малка в малката тенджерка. После ги овалвам в брашно и ги слагам за час в камерата на хладилника, наредени на две чинии. Ама яйце не слагам. Даже застройката я правя само с три жълтъка, които цепвам, за да изтече само жълтъкът. Това е, за да не взема да я пресека застройката. А от белтъка супата ми мирише на яйца. Затова само жълтък. В годините обаче съм срещала/ чела хора, които нарочно пресичат застройката, защото така им харесва. Става едно парцаливо..  знаете.

# 462
  • Sofia
Аз топчетата правя със суров ориз, подправки, белтък и овалвам в брашно. Жълтъка към още едно яйце рабърквам с една равна супена лъжица брашно и после кис. мляко - това ми е застройката и не се пресича (заради брашното).

# 463
  • Русе
Супа топчета е любима в къщи. Попарвам с вряла вода ориза и чакам да я поеме. След това омесвам с каймата, черен пипер и кимион. Оставям ги на хладно за 40 минути в хладилник, после правя топчета и овалвам в брашно.
Застройката е от яйце, лимонов сок и кисело мляко.

# 464
  • Бургас
Пък мен веднъж ме мързеше да правя топчета и я направих на Супа кюфтета 😃 С цариградски кюфтенца от Лидл. Много вкусна стана!
А тая вечер измислих една салата: сельодка от буркан нарязана, авокадо и краставица на пръчици. Овкусих с маринатата от сельодката. Разкошно стана! Обаче се чудя дали ще върви това + нарязана маруля? Правите ли някакви салати с риба? Какви?

Общи условия

Активация на акаунт