За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 400
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
Аз много обичам риба, но не точно на салата и все пак правя - най-често слагам пушена скумрия или паламуд (той обаче ми е по-тежък и рядко вземам), миди, рулца от раци, скариди, маслини, лимон, зехтин и копър, въобще - каквото имаш. Повече обичам хапки със сьомга и хайвер или печена/пържена риба.  Риба тон не обичам, иначе е много подходяща за салати - не е завишеното количество живак, което ще ме откаже, ако обичах, ама не ми е по вкуса някак.

# 466
Топчетата ги правя на ръка, гледам да са еднакви по размер. Слагам им сварен ориз вътре, като за целта сварявам една шепа малка в малката тенджерка. После ги овалвам в брашно и ги слагам за час в камерата на хладилника, наредени на две чинии. Ама яйце не слагам. Даже застройката я правя само с три жълтъка, които цепвам, за да изтече само жълтъкът. Това е, за да не взема да я пресека застройката. А от белтъка супата ми мирише на яйца. Затова само жълтък. В годините обаче съм срещала/ чела хора, които нарочно пресичат застройката, защото така им харесва. Става едно парцаливо..  знаете.
Тя си е по-вкусна само с жълтъци застройката, просто нямам какво да правя с белтъка обикновено, а да го хвърля нямам желание. Свикнала съм как да си темперирам и бъркам така че да не ми става на хвърчила че наистина не изглежда добре, но това си е отделно, жълтъците са които го правят хубаво. Белтъците... пълнеж, ама не толкова вкусни.
За който слага ориз в топчетата и който ги овалва в брашно наистина такива уреди нямат смисъл особено. Аз тия неща и двете не ги правя, така че ме устройва да ги нацвъкам направо във врящата тенджера набързо Grinning Всеки си има негов вариант който му харесва, за мен е този, в супите ми брашно няма. Нито топчетата оваляни, нито в застройката както някои слагат. То няма правилно и грешно, в дома си никой не е длъжен да готви точно по книга и по рецептурник.

# 467
  • Русе
Скрит текст:
Пък мен веднъж ме мързеше да правя топчета и я направих на Супа кюфтета 😃 С цариградски кюфтенца от Лидл. Много вкусна стана!
А тая вечер измислих една салата: сельодка от буркан нарязана, авокадо и краставица на пръчици. Овкусих с маринатата от сельодката. Разкошно стана! Обаче се чудя дали ще върви това + нарязана маруля? Правите ли някакви салати с риба? Какви?

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/06/blog-post_30.html

# 468
  • Бургас
И аз риба тон хич не обичам. Уж съм бургазлийка, пък много риба не ям. Паламуд например никога няма да ми хрумне да си купя. Обожавам чернокоп, скумрия и херинга (ама маринована, сельодка). Цаца задължително, ципура също. Сьомгата ми идва мазна, тежка.
Салата с морски дарове съм яла от макарони, майонеза и разните миди, ролца от раци, грах, скариди.
Пейч, това много вкусно и лесно звучи и ще го направя. Сусам обичам, подправка за моркови по корейски... хм, мисля че на руския мернах нещо такова. Само бял соев сос от къде ще търся?
Да не стане като в приказката дето на животните от джунглата им омръзнало да ядат все банани и си купили готварска книга. И почнали:
- домати. Хммм, нямаме. Да ги заменим с банани.
- ориз. Няма, но можем да го заменим с банани.
- маслини. Днеска няма, но имаме банани.... 🤣
Така че, моля да кажеш от коя верига го купи белият соев сос 🙂

# 469
  • Русе
Скрит текст:
И аз риба тон хич не обичам. Уж съм бургазлийка, пък много риба не ям. Паламуд например никога няма да ми хрумне да си купя. Обожавам чернокоп, скумрия и херинга (ама маринована, сельодка). Цаца задължително, ципура също. Сьомгата ми идва мазна, тежка.
Салата с морски дарове съм яла от макарони, майонеза и разните миди, ролца от раци, грах, скариди.
Пейч, това много вкусно и лесно звучи и ще го направя. Сусам обичам, подправка за моркови по корейски... хм, мисля че на руския мернах нещо такова. Само бял соев сос от къде ще търся?
Да не стане като в приказката дето на животните от джунглата им омръзнало да ядат все банани и си купили готварска книга. И почнали:
- домати. Хммм, нямаме. Да ги заменим с банани.
- ориз. Няма, но можем да го заменим с банани.
- маслини. Днеска няма, но имаме банани.... 🤣
Така че, моля да кажеш от коя верига го купи белият соев сос 🙂

Извини ме, нещо съм се увлякъл /ще го поправя/. Просто светъл соев сос. Има го навсякъде в големите вериги.

# 470
Ех, Ябълкова, обожавам морето и морската храна. Даже замислям зимно кратко пътуване в твоя град, просто да видя морето, затъжих се...

# 471
  • Бургас
Какво ще правиш тук по това време? Ако е лятото, разбирам. Морето, морската градина - приятно е. Но да... и сега стават хубави разходки. По центъра ще минеш, ще обиколиш морската, ще минеш по моста и пътьом ще си набелязала къде да хапнеш навръщане 🙂 Ех... докато пиша се върнах в детството си. Вървим с майка ми и баща ми по центъра и е празнично. Вечер е и скоро ще дойде Нова година. Те са купили един килограм мандарини. Казват ми да не си суркам краката. Отговарям им, че не мога другояче, но ги лъжа - харесва ми да ги суркам. Цялата къща ухае на мандарини. Много бях щастлива тая нощ!

# 472
Толкова го обичам, че по всяко време на годината и сезон мога да дойда и просто да го гледам, гледам, дори когато е бурно, да вдъхвам този неповторим и неописуем мирис на морска вода, да слушам чайките...някак се чувствам у дома на брега на морето, а не съм морски човек, поне не в този живот Simple Smile. Може би затова и много обичам морска храна, винаги съм обичала.

# 473
На СамиМ продуктите са пълни боклуци. Последно съм ползвала показаните топчета за супа преди 3-4 години. Бяха страшно солени, та имайте предвид, да не изгорите като мен. Като добавих и аз сол, и стана мазало.

# 474
Винаги съм си чудила какви са тези семенца, които обикновено ги намирам в ориза.

Да не е нещо отровно?

# 475
  • Sofia
Винаги съм си чудила какви са тези семенца, които обикновено ги намирам в ориза.

Да не е нещо отровно?
Най-логично е да е люспата на ориза.

# 476
Не ми изглежда да е от ориза, много по-малки са...

# 477
  • Melmak
Здравейте!

Имам 250 г домашни орехи и ми се иска да го направя на разядка.

Имаше една с орехи и хляб. Можете ли да ми дадете точна и изпитана рецепта? Благодаря.

# 478
# 479
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте!

Имам 250 г домашни орехи и ми се иска да го направя на разядка.

Имаше една с орехи и хляб. Можете ли да ми дадете точна и изпитана рецепта? Благодаря.

Ще ти трябват още някои продукти. Вместо сухари - препечен хляб /на трохи/.
https://ipeychev9.blogspot.com/2024/02/blog-post_25.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/07/blog-post_30.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_12.html

Общи условия

Активация на акаунт