За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 677
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 5 112
Благодаря, Mikkey! Записвам си и двете плюс рецептата. Между другото сега като видях пушен червен пипер искам да ви помоля за препоръка за такъв. Оказа се че на пазара в БГ има червен пипер с примеси и въобще не се шегувам като го казвам. Купих един с вкус на тебешир. Нито имаше вкус на червен пипер, нито пускаше червен цвят, като го опитах хрупаше. Изхвърлих го и купих за проба от Лидл, доста чувствителна положителна разлика, а не е на някоя марка.
От тогава ми се иска да попитам от кой червен пипер сте доволни, плюс препоръка за пушен такъв. 🙏

# 691
  • In transit
  • Мнения: 14 221
Червен пипер вземам от Лидл, едни големи опаковки има, унгарски. Сладък пипер май се води. А пушен червен пипер на Пикантина.

# 692
  • софия
  • Мнения: 30 458
Пушен червен пипер купувам на Алто.

# 693
  • Русе
  • Мнения: 6 169
Пушен и лют червен пипер вземам от турски магазин, а сладък от бабите по пазара през есента.

# 694
  • Мнения: 113
Здравейте. Открих доста килограми забравено брашно в хладилник с изтекъл срок на годност (поне 8-9 месеца, та ако не и повече..) Въпросът ми е, да хвърлям или да ползвам?

Да добавя, няма буби. Обикновено, като купя брашно, го замразявам за 24 часа, та в това отношение е окей.

# 695
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте. Открих доста килограми забравено брашно в хладилник с изтекъл срок на годност (поне 8-9 месеца, та ако не и повече..) Въпросът ми е, да хвърлям или да ползвам?

Да добавя, няма буби. Обикновено, като купя брашно, го замразявам за 24 часа, та в това отношение е окей.
Е, как ще го хвърляш, нищо му няма, след като е съхранявано правилно брашно не се разваля.

# 696
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Леща готвя с лук, чесън, морков и зел. чушка, сол, черен п-р и чубрица.
Червената съвсем различно -  https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_1.html

Червен пипер купувам унгарски от Лидл

# 697
  • Мнения: 113
Здравейте. Открих доста килограми забравено брашно в хладилник с изтекъл срок на годност (поне 8-9 месеца, та ако не и повече..) Въпросът ми е, да хвърлям или да ползвам?

Да добавя, няма буби. Обикновено, като купя брашно, го замразявам за 24 часа, та в това отношение е окей.
Е, как ще го хвърляш, нищо му няма, след като е съхранявано правилно брашно не се разваля.

Благодаря. Аз набързо ги подготвих за хвърляне, сега ще ги върна обратно на мястото им. Simple Smile

# 698
  • Мнения: 24 625
Здравейте. Открих доста килограми забравено брашно в хладилник с изтекъл срок на годност (поне 8-9 месеца, та ако не и повече..) Въпросът ми е, да хвърлям или да ползвам?

Да добавя, няма буби. Обикновено, като купя брашно, го замразявам за 24 часа, та в това отношение е окей.
Не е развалено в смисъл на вредно брашното, но ако е от прекалено отдавна може и да не ти развива хубав глутен, не бих разчитала на него за тесто с мая, за всеки случай. Иначе за неща със сода или бакпулвер както и за сгъстяване на сосове със сигурност ще си е ОК.
За нещо с мая бих подходила подозрително, пробвай да замесиш малко количество и виж дали ще ти стане еластично тесто или ще се къса в ръцете ти.

Пушен червен пипер последно бях помъкнала един от Метро от тяхната марка, взе че ме изненада приятно. Не че е нещо кой знае какво но и гаден със сигурност не е, става.

# 699
  • Мнения: 113
Здравейте. Открих доста килограми забравено брашно в хладилник с изтекъл срок на годност (поне 8-9 месеца, та ако не и повече..) Въпросът ми е, да хвърлям или да ползвам?

Да добавя, няма буби. Обикновено, като купя брашно, го замразявам за 24 часа, та в това отношение е окей.
Не е развалено в смисъл на вредно брашното, но ако е от прекалено отдавна може и да не ти развива хубав глутен, не бих разчитала на него за тесто с мая, за всеки случай. Иначе за неща със сода или бакпулвер както и за сгъстяване на сосове със сигурност ще си е ОК.
За нещо с мая бих подходила подозрително, пробвай да замесиш малко количество и виж дали ще ти стане еластично тесто или ще се къса в ръцете ти.

Пушен червен пипер последно бях помъкнала един от Метро от тяхната марка, взе че ме изненада приятно. Не че е нещо кой знае какво но и гаден със сигурност не е, става.

Абсолютно същата информация срещнах в интернет. Това, което е тип 405 ще си го ползвам за сладкиши, там предполагам, че няма да има ядове. А това, което е силно, ще го ползвам за пулиш (естествено ще обърна внимание дали изобщо ще се получи и развие хубав такъв). Не обичам да хвърлям храна..

# 700
  • Мнения: 24 625
Говоря от опит, веднъж така бяхме в потрес у една приятелка - тя готви много рядко, а тестени неща пък още по-рядко, но решаваме да си направим пица и май някакви кексчета пекохме още. Кексчетата за отличен, но като взе да ми се къса в ръцете това тесто за пицата, незабравимо просто Grinning И тя тогава се сети да каже че това брашно е от много отдавна в шкафа понеже тя не го търси често.
Та, изпробвай си го с нещо малко първо, с малко продукти и не за гости - да ти е мирна главата Grinning

# 701
  • Мнения: 3 890
Червен пипер купувам само в прозрачни пакети от български производители, за да мога да се уверя, че има хубав наситен червен цвят. Така изглежда вкусният български червен пипер. Намира се основно по малките зеленчукови магазини, в големите вериги почти винаги е в непрозрачни опаковки и като ги отвориш, се оказва, че пиперът вътре е оранжев или кафеникав на цвят, с неидентифициран вносен произход.
Lale_Lili, виж тук:
Скрит текст:
Такъв пипер има в зеленчуковия магазин на Живко (така е известен), който се намира непосредствено до "Сулака" в "Зорница". Всичките подправки там са хубави. Само там намирам големи пакети самардала на добра цена.

# 702
  • София
  • Мнения: 12 222
Леща готвя с лук, чесън, морков и зел. чушка, сол, черен п-р и чубрица.
....................
Освен с лук добави наситнен стрък праз лук, става много по-хубава, само като съвет. По принцип леща се готви  с праз лук.
Червен пипер купувам само пушен и е от Kotanyi, много ми харесва.

# 703
  • Мнения: 9 435
Червен пипер купувам само в прозрачни пакети от български производители, за да мога да се уверя, че има хубав наситен червен цвят. Така изглежда вкусният български червен пипер. Намира се основно по малките зеленчукови магазини, в големите вериги почти винаги е в непрозрачни опаковки и като ги отвориш, се оказва, че пиперът вътре е оранжев или кафеникав на цвят, с неидентифициран вносен произход.
Lale_Lili, виж тук:
Скрит текст:
Такъв пипер има в зеленчуковия магазин на Живко (така е известен), който се намира непосредствено до "Сулака" в "Зорница". Всичките подправки там са хубави. Само там намирам големи пакети самардала на добра цена.

Не си съвсем права. Понеже имам домашен червен пипер мога да кажа, че съвсем не е с наситен червен цвят а тъмно червен с кафяв оттенък, какъвто е цветът на сушените чушки. Та колко е хубав "червеният" червен пипер е спорно.

# 704
  • Мнения: 8 432
Наистина, колко различно всеки готви леща. Аз слагам (за около 250гр леща) 1 глава лук, 8-10 скилидки чесън, 1 малък морков, чубрица и червен пипер, олио и сол.

Червен пипер правим домашен, но като свърши, купувам от Лидл (унгарски). Пушен червен пипер ползвам на Котани.

Общи условия

Активация на акаунт