За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 25 681
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Да, слагам чесън. Извинете забравих в бързината да отбележа. Три скилидки слагам. За джоджена, имаше го в двете рецепти, които четох първият път като готвех, но не пробвах да сложа, защото джоджена го асоцирам само с боб. Обаче ще пробвам следващият път. Няма да е фатално. Особено щом казвате че слагате по принцип джоджен.
CCVET авто коректора мисля че ти е поправил думата. Какво още слагаш с чесъна?

# 676
От подправките аз слагам само чубрица, но истината е, че на днешните сортове леща, каквото и да сложим, истински вкусна не става. Поне увира бързо и това е единственият й плюс в сравнение с лещата от детството и младите ми години - увираше бавно, но пък беше вкусна и ароматна и това не зависеше от подправките.
Ако някой знае къде или въобще намира ли се още такъв сорт, да пише.

# 677
  • Sofia
Това масло ок ли е?
Скрит текст:

# 678
Ех, едно време лещата наистина каква беше. И по-голяма не тези точки сега дето не се сваряват колкото и да ги вариш.
Забравих да спомена че ще пробвам и с дафинов лист разбира се. Само 1 листо ли слагате? Сигурно, но да попитам Simple Smile

# 679
Това масло ок ли е?
Скрит текст:

На вкус е ок и не прави киселини. Обаче не става на блокче в хладилника и явно не е дотам наред.

# 680
  • София
Ех, едно време лещата наистина каква беше. И по-голяма не тези точки сега дето не се сваряват колкото и да ги вариш.
Забравих да спомена че ще пробвам и с дафинов лист разбира се. Само 1 листо ли слагате? Сигурно, но да попитам Simple Smile
Да, 1 листо се слага, но всичко е до вкус. Примерно джоджен никога не бих  добавила, защото това не е боб, но ва вкус и цвят.....Копър е интересно предложение и мога да го пробвам
Ето как я готвя:
УНГАРСКА СУПА С ЛЕЩА - ТРАДИЦИОННА РЕЦЕПТА ЗА ПЪРВИЯ ДЕН ОТ НОВАТА ГОДИНА - HUNGARIAN LENTIL SOUP (LENCSELEVES) Интересното е, че италианците също предлагат леща на Нова година ,но има и топнати залъци хляб, което много ми беше учудващо, но си я изядох с удоволствие
много у вкусна
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/01/hungarian-lentil-s … -lencseleves.html
ЛЕЩА ПО МАНАСТИРСКИ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/10/blog-post.html
ЛЕЩА ЯХНИЯ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2024/09/blog-post_23.html

# 681
Lale_Lili не е коректора, а аз съм  виновна, че бързам и не изписвам до край думите😔
Подправката е калоферче.
Кубратова аз бях попаднала на леща на вид като едно време- тъмно кафява, дребна, кръгли и леко плоски зърна. Купих я, но това нещо нямаше сваряване😩след  третия час нерви не ми останаха и пое към кофата без повторни опити да експериментирам.

# 682
Аз слагам още чесън и мащерка вместо чубрица.

# 683
Подправям с чубрица и къри.
Мисля,че подправките са според вкуса
или пък да се експериментира..
Вкъщи се харесва само гъста леща и подправки без нищо друго..

# 684
Колко различно готвим всички Simple Smile. Една обикновена леща, а толкова вариации. Та, по този повод моят вариант за подправки е единствено магданоз и девесил. Основното като при повечето от вас - лук, чесън, червена чушка, морков, домат, червен пипер и олио/зехтин.

От известно време купувам българска леща на Крина. Зрънцата са кръгли и много дребнички, увира си за нормално време и моите хора казват, че им е по-вкусна от другата.

# 685
  • Варна
 И аз съм фен на подправките и билките.Освен всички изброени дотук понякога правя леща с кимион.

# 686
И аз ползвам Крина. В зелената опаковка.

Марчева, благодаря за линковете. Единия ме подсети че пипера ми свърши и сега докато съм си пуснала филмче, ще си смелям зрънцата за да си напълня пиперничката. Тези зрънца са ми любими, препоръчвам ги силно, но вие сигурно ги знаете вече Simple Smile

# 687
Не е тази лещата, която аз купувам. Опаковката май е същата, но на нея пише леща Българска, а не Екстра.

# 688
Колко време печете цяло пиле?

# 689
  • In transit
Lale_Lili, препоръчвам ти да пробваш френската леща. Увира бързо и е много по-вкусна от останалите на пазара. Същото дребната кафява леща, мисля, че е позната и като планинска.
Скрит текст:

А вкъщи я приготвям по този начин и е много любима.

Меган, зависи от големината на пилето, но средно около час и половина поне.

Общи условия

Активация на акаунт