?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 464 504
  • 11 425
  •   1
Отговори
# 210
Не може. Не трябва в НАП да излиза, че имате задължения. Ако не са много може да платите с карта и при Нотариуса, но ако сумата е по голяма трябва да платите в НАП предния ден и на другия всичко ще ви излиза чисто. Също така не трябва да имате глоби, разни дължими такси и т.н.

# 211
  • Буркина Фасо
къде го пише това? сериозно питам?

# 212
Мисля, че май месец 2024г. го въведоха, не съм гледала къде го пише. Промениха и декларациите при покупко-продажба на имот и МПС. Ако Нотариус изповяда, а Съдия по вписванията впише сделка с имот при налични задължения на продавача двамата носят солидарна отговорност. Нотариуса носи отговорност и при продажба на МПС със задължения.
Мислиха, мислиха и измислиха как да напълнят хазната, това е.
Сега преди да стигнеш до сделка първо е добре да направиш справка в НАП дали ти излизат задължения, защото рискуваш сделката да се провали. Справката може и при Нотариус срещу съответно заплащане.

# 213
  • Далечният изток
Мога ли да си продам автомобила, ако не са ми плащани здравните осигуровки?
По принцип не, но при нотариуса подписвате съгласие, че със сумата от продажбата ще се погасят задълженията.
Зависи и самият нотариус дали работи така, някои като видят, че продавачът има задължения и не се съгласяват да изповядат сделка.

Джасте, 264 ДОПК измениха.

# 214
Мисля, че купувача се съгласява да погаси задължението на продавача от сумата за покупката и плаща на продавача разликата, но не всеки Нотариус е съгласен да завери такъв договор.
Пп Благодаря, Аидка. Hug

# 215
  • Буркина Фасо
чл.264
(Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 03.05.2024 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2024 г., в сила от 03.05.2024 г.) Прехвърляне на собствеността върху моторни превозни средства се извършва след проверка в системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите, по чл. 5а от Закона за местните данъци и такси за платен данък върху превозното средство, както и след проверка, извършена от нотариуса или длъжностното лице по регистрация по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, по електронен път в Националната агенция за приходите, в резултат на която се установи, че прехвърлителят няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. При условие че съответната община не е осигурила непрекъснат автоматизиран обмен на информация, проверката за платен данък върху превозните средства може да се извърши с представяне на издаден или заверен от общината документ.

# 216
  • Далечният изток
Друго, което се сетих. Здравните осигуровки като безработен, по декларация обр. 7, не попадат към задълженията, които подлежат на принудително изпълнение. Така че зависи какви точно са здравните осигуровки и какво излиза при справката в ДОС на продавача.

# 217
Защото минаваш в имагинерни. Защото не отговор в реалния диапазон
Имагинерните числа нямат нищо общо в случая.

# 218
за здравните осигуровки, на 18 годишните, живеещи в чужбина...ако се сещате моя казус преди няколко седмици...
на някой, може да му е полезно...
Скрит текст:
казах на приятелка , да провери на дъщеря си ситуацията - детето тъкмо записа магистратура, не е спирало да учи- тук, естествено, и не е му стъпвал крака в България, над 10години
и, разбира се, е длъжник, веднага след навършване на пълнолетие

# 219
  • Бургас
Лелееее, ужас...!😞

# 220
  • пустинята Гоби
Сестра ми навремето като замина за чужбина беше със същия статут. Ходих и подавах молба в НОИ, че не живее в България. Та, ако на някой са му проблем подобни прекъснати права, да се обади в НОИ да попита какво/защо.

# 221
не са проблем прекъснатите права, а това , че децата трупат задължения , автоматично
те не са родени в Бг
нямат постоянен адрес в Бг
не са ползвали системата
нямат ЛЛ
имат само една вина- български граждани са

между другото, получих официален отговор на запитването ми,  от здравната каса
не мога да поискам отказ от здравноосигурителни права, преди да станат на 18 г моите

# 222
  • пустинята Гоби
И по каква причина ще се отказвате от здравноосигурителни права, които са безплатни до 18 годишна възраст?

# 223
Rolling Eyes не знам как четете
никъде не съм казала, подобно нещо

както и да е- официално, могат да се откажат от услуга, която не ползват, чак след пълнолетие

отворих дума по въпроса отново, защото преди няколко седмици, имаше предположения тук, в темата, че щом са учащи- нямали да се трупат задължения

# 224
  • пустинята Гоби
Ето това прочетох и затова попитах:

“ между другото, получих официален отговор на запитването ми,  от здравната каса
не мога да поискам отказ от здравноосигурителни права, преди да станат на 18 г моите”?

Общи условия

Активация на акаунт