?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 429 146
  • 10 662
  •   5
Отговори
# 10 650
И кас се пере яке с пух? На каква програма, каква температура и на колко ооброти се пере? Винаги ли се използва топки при пране. Страх ме е да не си купя такова яке и да се съсипе. Може и да не зная, че има пух вътре. Предстои ми да си купувам ново зимно яке.

# 10 651
  • Deutschland/HE
Топките са за сушенето на пухените якета, за прането не трябват. Аз пера пухените якета на 1400оборота, 40 градуса. Нямам провали до сега, освен едно яке на сина ми, но го носи повече от две години и се переше често, та миналата пролет ватата започна да изглежда на топки. Суша на програма за пухени якета.
Според мен зависи от качеството на пълнежа. Имаме якета на Декатлон, Колумбия... а разваленото беше най-скъпото, Напапюри или както се чете.

# 10 652
Якето с пух се разбира веднага по цената, че е такова 🤣
После се гледа етикета. Пух и пера са различни неща. Пух се пере с препарат за пух, без омекотител, на щадяща програма около 30-40 градуса и ниски обороти на центрофугата 400-600. Старата ми пералня имаше такава. Сушенето е с топки пак на щадяща програма.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 22:28 от Di Soleil

# 10 653
  • София
За пухените якета - четете етикета и ако има кръгче с Р спокойно давайте на химическо чистене. Ще ви го върнат като ново.
Но ако искате да си спестите около 30 лв и перете в къщи - деликатна програма, слаба центрофуга/400 - 600 оборота/ , сушете го хоризонтално и дано не се развали.
Вече има и т.н. изкуствен пух - той се разваля/степва/ най-бързо след домашно почистване.
Пиша това след като съм питала дългогодишна служителка в хим. чистене.

# 10 654
В химическото не го мокрят май?

# 10 655
  • Пловдив
Винаги пух/пера нося на химическо по принцип. Утре ще го пусна самостоятелно на слаба температура и обороти /днес беше 40° - 1000 оборота/.
И в нашия случай най-скъпото съсипах.
Иначе в сушилнята си беше с топки, но 🤐

# 10 656
В химическото не го мокрят май?

Мокрят го, ама не с вода. Иначе пак имат едни големи перални машини и принципно е същото, ама течността е много летлива и не остава мокро.

# 10 657
Не съм сигурна че се мокрят с вода
Сухо почистване се води:

# 10 658
Прочети пак какво съм написала - мокрят, но не  с вода Simple Smile
Именно перхлоретиленът докато е течен разтваря мръсотията, но после се изпарява много бързо и всичко остава сухо.

# 10 659
  • София
Зависи от ателието. Има места, на които и костюмите бутат в пералня с вода и препарат. За да не се развали подлепващото трябва центрофугата да е до 400 оборота. Но понякога пускат за минута на 1000 оборота за да не тече докато ги вадят и гладят. Тове е в по-евтините ателиета.
Иначе чистят със споменатия от ЧС  препарат и после минават с пара.

# 10 660
Да, имат и с вода. Помня някога майка ми ме беше изпратила за не помня каква дреха с изрична инструкция да каже " с пране".

# 10 661
  • София
Преди няколко страници беше питано за данъчното облекчение за деца. Не могже да се ползва ако цялата година си в майчинство, защото няма какво да се възстанови. Но ако има изработени месеци и платената сума стига, може да се подаде при работодател.

# 10 662
Винаги пух/пера нося на химическо по принцип. Утре ще го пусна самостоятелно на слаба температура и обороти /днес беше 40° - 1000 оборота/.
И в нашия случай най-скъпото съсипах.
Иначе в сушилнята си беше с топки, но 🤐

Много са 1000. Пусни на ниски обороти. От високите се прецакват по принцип дрехите. Не само якета.

Общи условия

Активация на акаунт