Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 86 (м. януари)

• 35 242
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 1 515
Поръчах тази книга на Манди Пелц току що. Не мога на английски и това е. Joy Ама и на таблета не мога и затова реших, поръчах я. Ще си направя и ферментирали зеленчуци. Joy За тортата снощи хич нямах време. Оставям я за уикенда евентуално.

Гледах един подкаст на Симона Вътева, много я харесвам. Е, ясно, че не всичко, което говори е ок за мен, но като цяло ми харесва. Особено, че отрича етикетите със съставки, които не можеш да прочетеш. Joy

Ще видим утре на прегледите какво ще стане. Joy Надявам се силно да има промяна и в изследванията, защото се усещам толкова различно от преди 7 месеца. Направо нов човек. Толкова много положителни промени има, че съм си благодарна, че се усетих все пак в някакъв период в живота си.

# 1 516
Dironi, ниската стомашна киселина е основна причина желязото да не се усвоява. Както и други полезни неща от храните. Също води до лошо смилане на протеините, от там умора и непоносимости също.
LieToMe,
Със сигурност ще има промяна и в изследванията.

# 1 517
dironi, някои жени приемат Рутаскорбин при обилен цикъл.
Борислава, не е странно да боледуваш често с такова желязо, феритин и хемоглобин.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:05 от dolce miele

# 1 518
Стеличка, точно това е моя случай, което си написала. За съжаление въпреки всички взети мерки с режим, начин на живот, добавки и лекарства на две-три години състоянието ми се влошава. Разглобих се буквално Simple Smile
Борислава, Долче е права. Като нямаш дефицити по-рядко те хващат вируси и бактерии.
alivi, книгата на Изабела Уенц за надбъбречните жлези запознава подробно с това състояние. Определяш си нивото на изтощение по симптомите. Тя предлага винаги в книгите си добавки и адаптогени. Там трябва да се чете кое на какво влияе и кои хормони качват или свалят. Как влияят на кръвното и др. Напр. женско биле, жен шен и т.н.
Харесвам повече ето тази книга. "Пpoтoкoл за възcтанoвявaнe на нaдбъбpeчнитe жлeзи" д-р Алън Крисчансън. Там също оценявашнивото на изтощение по симптоми. Описано е за съня. Има ясен режим на хранене.
Тъй като сме в темата за ИР умора има и от нея. Неоптимални щитовидни хормони разбутват надбъбречни и полови, водят до ИР. В сайта на Надя Петрова има различни протоколи вкл. за надбъбречните жлези. Там се споменават адаптогени, но не кой вдига и кой сваля кортизола. Мисля, че първо трябва да знаеш нивата си на кортизол, преди да пиеш нещо. Това се отнася и за други хормони. Търсих таблиците със симптоми за надбъбречна умора.Те са направени от членове на групата за Автоимунен тиреоидит на Хашимото фб  и не смятам, че е редно да ги слагам тук, защото е техен труд. Можеш да видиш в групата, ако решиш. Информацията е в закачените публикации  в началото. Симптоми за надбъбречно изтощение  са най-често: глад за солено, дразнене от слънчева светлина и шум, ИР, нарушения в съня, събуждане през нощта или изморен сутрин, вариации в кръвното налягане, следобедна умора, умора след физическо натоварване и трудно възстановяване, препускащи мисли, виене на свят, безпокойство, раздразнителност, преувеличаване и др.
Елора, снощи съм написала голяма глупост. Трябва да внимаваш с betaine HCl, а не пепсин. Ще се местя в темата за шиене на гоблени да ми почива ума повече Simple Smile  
Цитат: "Бетаинът при рефлукс може да не е подходящ за всеки. Хора с язва на стомаха, гастрит или други сериозни стомашно-чревни заболявания трябва да избягват употребата на бетаин хидрохлорид, тъй като може да увеличи стомашното раздразнение." Иначе с Хашимото често е в недостиг. Пак омагьосан кръг.

# 1 519
Кортизола ми е добре,в граници.Анемия ли се водят тия стойности на желязото и сходните му? Много интересна работа,докторката нищо не каза,вика супер си...да им скъсаш дипломите с кеф.До сега не са ми пускали такива изследвания и нямам идея от кога е така,то добре че ви намерих,иначе нямаше да знам за тия изследвания да ги пусна.Ще видя другия път ще пусна б12 и д,да ги видя и те как са.Предпомагам липса и на двете,че б12 трудно се набавя,на майка ми и жекции са и били,че от никъде не е успяла,а нейното заболяване си е с недостиг именно на тия двете,витамин д не вярвам да е високо,че не харесвам слънцето и се крия от него Grinning
Иначе не съм усетила да се влача чак,от как съм на режима съм по-енергична,психически също съм май по-добре,мозъчната мъгла се вдига имам и повече желание да върша някакви неща...и единствения проблем със съня от както родих ми е,че няма кой да ме остави да спя толкова,колкото искам...спя по 7-8 часа,а ми се ще 12,че знам,че мога Grinning

# 1 520
Аз свърших всичко за днес, станах в 6ч, разходих кучето, направих закуски, обяди и вечери за всички. 🤣Тия дни не ям храната на момчетата, не става за мен. Ходих на тренировка. Сега обядвах и лягам да чета. Взех си на Алан Кар книга за захарта и на Джесика Инчауспе бврората книга...😉. Чета наред да се информирам малко за моето състояние. Къде взема някой съвет, къде не, но важното е, че такива книги мен много ме мотивират. Обядвах шунка и котидж сирене плюс едно варено яйце. Сега отивам да гушкам кучо и да четем 💜

# 1 521
Идвам да споделя важно инфо за препарат - витамин Д, тъй като почти всички сме в дефицит. Днес мой колега беше на ендокринолог, тъй като има проблем с щитовидната. За да не съм многословна, накратко му е установен и дефицит на витамин Д. Граници 20-60, неговият 17. Та му е изписан препарат Хидроферол. Ето това
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030026932 с обяснението да не разчита на вдигане на витамина с капки и спрейове. Схемата му на пиене, която му е дала е: 1 хапче на 10 дни в продължение на 3 месеца. Тъкмо за толкова стига опаковката, която е от 10 хапчета. После контролно изследване и оттам нататък поддържаща доза, по 1 хапче на месец. За мен прозвуча много интригуващо и досега четох за препарата като открих само суперлативи. Гепих му 1 хапче и смятам да мина точно на него.
Скрит текст:
Приятно се изненадах от обяснението на лекаря му, защото като знам какви дози изписват за дефицит .... и 2 години да ги пиеш, пак няма да го наваксаш.

# 1 522
Не помня в тази тема или в другата бях писала с какви дози вит. Д бях оправила дефицита си.🤔 Приемах по 16000 единици през повечето дни, които редувах с 4000-8000 единици, плюс вит. К2 отделно.
Не може да се сравни с масово предписваните дозировки при дефицит, за съжаление...😑
Потърсих как се конвертират 0,266 мг в единици:

Приблизително 16000 единици веднъж на 10 дни не е кой знае каква доза вит. Д. Освен ако няма някаква свръхдобра усвояемост точно в тази форма.

# 1 523
sharpy , срещнах по разни групи, че това започнали да предписват ендокринолози, ако дефицита не е попълнен с други видове вит. Д. Схемата за пиене, която прочетох е подобна на твоя познат. Следя дали някой ще сподели за положителни резултати /докато си пръскам спрейовете и пия капки + вит. к2/ или е поредната зарибявка от фармацевтичните фирми на ендокринолозите. Уж е друга форма на вит.Д.
Също, заради незапълнени дефицити след дълъг прием някои пациенти се сдобили с рецепти за Солигамма 5600 IU таблетки.

# 1 524
Мисля, че Nevermoresleep беше споделила в някоя от темите, че приема точно calcifediol. Но в доза по 3000-4000 единици дневно. Надявам се да се включи.

# 1 525
sharpy , срещнах по разни групи, че това започнали да предписват ендокринолози, ако дефицита не е попълнен с други видове вит. Д. Схемата за пиене, която прочетох е подобна на твоя познат. Следя дали някой ще сподели за положителни резултати /докато си пръскам спрейовете и пия капки + вит. к2/ или е поредната зарибявка от фармацевтичните фирми на ендокринолозите. Уж е друга форма на вит.Д.
Също, заради незапълнени дефицити след дълъг прием някои пациенти се сдобили с рецепти за Солигамма 5600 IU таблетки.
Преди да го напиша, засякох няколко мнения тук във форума за ефективни резултати. Отделно четох и в чужди. Една дама тук в бг мама пише, че много време е приемала капки и спрейове, дори в по-високи дози, и пак не е достигнала оптимално ниво. След този препарат, пише, че бързо е повишила нивата + косопадът, който е имала, е спрял. Аз не знаех за този препарат и затова съм приятно изненадана, че има такъв.

# 1 526
Жената,която си е подобрила нивото на витамин Д е приемала това, което е изписано на твоя познат? Казва ли, какви дози е приемала? Само Д без К2 в допълнение ли се пие ?
Не искам да се радвам прибързано. Като се появиха спрейовете преди 2-3 г. беше голяма истерия. Но, пак сме си в недостиг тези с хроничния дефицит. В по не масови теми съм срещала, че вит.Д бил хормон. Записала съм го за проверка на информацията.
Ще следя темата с новата форма на  вит.Д. Накупих си на черен петък капки и спрей този път запръскане под езика.

# 1 527
Жената,която си е подобрила нивото на витамин Д е приемала това, което е изписано на твоя познат? Казва ли, какви дози е приемала? Само Д без К2 в допълнение ли се пие ?
Да, същия препарат. Пила го е веднъж седмично по 1 таблетка.
Доколкото четох, това било активната форма на витамин Д.

# 1 528
Тази форма ако правилно си спомням прескача едното превръщане дето се случва като се вземе "обикновен" витамин Д дето е в другите добавки. Т.е. ако пациентът не го преобразува достатъчно добре, този проблем отпада с такъв препарат. Дано не бъркам формите де, помня че ги четох и аз по едно време. Като потентност са съвсем различни двете форми, тази даже мисля че се води лекарство а не добавка.

# 1 529
Да, Натка, точно такава е формата. И да, води се лекарство, но се продава и без рецепта. Дори някои фармацевти го препоръчвали в аптеките.

Общи условия

Активация на акаунт