Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 86 (м. януари)

• 35 363
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 1 530
В статия от 2023г. за тази форма на витамин Д
"Калцифедиол приложен ежедневно, седмично или като еднократна болусна доза е до три пъти по-потентен и по-бърз в способност­та да повиши плазмените нива на витамин D в сравнение с прием на холекалциферол в рандомизирано двойно-сляпо клинично проучване при постменопаузални жени[29]. Калци­федиол е възможна терапия на избор при пациенти със затлъстяване и малабсорбция, които не успяват да постигнат прицелни нива на вит. D с прием на холекалциферол."
https://medinfo.bg/spisanie/2023/%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-5-2022 … %B0-%D0%BD%D0%B0/

Мисля си, спрейовете имат идеята да проникнат през лигавицата и да прескочат храносмилателната система, ако тя е проблемна и пречи на усвояването по принцип. И пак сме с недостиг след като спрейовете се използват масово от няколко години.

# 1 531
Да, Натка, точно такава е формата. И да, води се лекарство, но се продава и без рецепта. Дори някои фармацевти го препоръчвали в аптеките.
Интересно звучи, като ги знам повечето колко са "напред" с добавките... Не искаш да знаеш на какво са ми се наслушали ушите - от съвети за в никакъв случай повече от 2 капки Вигантол на ден за 2 метра дангалак а не за бебе, та през задължително да се взема на гладно във вода... и да не продължавам че ще ви се вдигне кортизолът на всичките Grinning
Другото което ме изненадва е че казваш че го препоръчват напоследък, а в темата за витамин Д оня ден се оплакваше някой че никъде не го намира, та накрая с лекаря го заменили с нормален витамин Д за да почне да взема нещо. Обикновено като почнат активно да препоръчват нещо в аптеките, значи представителите са направили голяма офанзива да го разпространяват, т.е. има го да се закупи и са ходили и по лекарите да го промотират Grinning
Но пък ако е така, значи и да го няма из аптеките в момента, съвсем скоро трябва да се промени това. Те не се хабят ако няма да направят заявки и съответно продажби. Това също ми е от лични наблюдения. Не ми е позната точно тази фирма, но те всичките представители по един метод работят.

Дирони, той единият проблем е абсорбцията, а другият е преобразуването. При някои пациенти и второто не работи много добре, особено при бъбречни проблеми и не помня още какво пречеше. И при тях заради това предписват тази форма, за да отпадне тази пречка.

# 1 532
Натка, благодаря за разяснението. Не го разбирах. Статията, която посочвам е в българско медицинско списание за лекарите в България. Ако, го четат знаят за направените изследвания напоследък в областта.
Статията е озаглавена: Съвременни препоръки на ESCEO за ролята на витамин D суплементацията при лечението на костно-метаболитни заболявания.

Европейското дружество за клинични и икономически аспекти на остеопорозата, остеоартрит и мускулно-скелетни заболявания (ESCEO) е организация с нестопанска цел, посветена на тясното взаимодействие между клинични учени, занимаващи се с костни, ставни и мускулни заболявания, фармацевтичната индустрия, разработваща нови съединения в тази област, регулаторите, отговорни за регистрацията на такива лекарства и създателите на здравна политика, за интегриране на управлението на остеопорозата, Остеоартрит и саркопения в рамките на цялостната перспектива на използването на здравни ресурси.
Важното е кой е платил за проучването и кои фирми са направили лекарството. Но, да не търся под вола теле и да си пожелая този път нещо да сработи за подобряване на здравето ни.

# 1 533
Основните спонсори на тези, научните изследвания и повечето медицински проучвания... както и анализите след това... са фармацевтичните компании...
Иначе за чий...  нали така Simple Smile

Ох, тази Комбуча е голяма занимавка... накрая напълних един 3 литров буркан с канелка... и чакаме Simple Smile 3-4 дена ми-ни-мум!

# 1 534
Статията ще я прегледам по-подробно по-късно като мога на спокойствие, те винаги се четат с едно наум и без това. Не е само до това има ли спонсори, ако знаеш колко неща се публикуват не толкова защото има нещо съществено открито ами защото всички които се занимават с научна работа са длъжни да имат определен брой публикации и все нещо трябва да покажат Grinning А то данни и резултати могат да се тълкуват винаги по повече от един начин и съответно и всеки ги чете както на него му отърва. Малко ли сме ги обсъждали и тук такива, уж казват нещо пък то като нищо Grinning Ще ги видя какво са натворили по-късно.

# 1 535

Елора, снощи съм написала голяма глупост. Трябва да внимаваш с betaine HCl, а не пепсин. Ще се местя в темата за шиене на гоблени да ми почива ума повече Simple Smile  
Цитат: "Бетаинът при рефлукс може да не е подходящ за всеки. Хора с язва на стомаха, гастрит или други сериозни стомашно-чревни заболявания трябва да избягват употребата на бетаин хидрохлорид, тъй като може да увеличи стомашното раздразнение." Иначе с Хашимото често е в недостиг. Пак омагьосан кръг.

Няма проблем.
При Хашимото,  че често е в недостиг знам. Понякога подозирам, че и при мен е така.
Гастрит с ниска киселинност. Що не ща изчетох.
Но в тези ензими бетаина е само 5, едва ли ще ми навреди.
Ти като направи теста със содата какво показа? Как се почувства?

# 1 536
Кой е тестът със содата?

# 1 537
Ох, тя го беше писала.
Пие се сода

Ето копвам от една статия

Цитат
Диагностика

За да проверите дали ниската киселинност е проблемът, който ви засяга, струва си да определите нивото на минералите в организма. Това може да се направи, например, чрез анализ на минералния състав на косата. Резултатите от изследването ще покажат кои минерали са в дефицит, кои са в нормални граници и кои са в излишък. Особено полезна информация ще ни дадат онези минерали, за които е известно, че се усвояват слабо при състояния на ниска киселинност на стомаха (напр. калций, цинк и желязо). Може да се направи и тест със сода бикарбонат. За целта трябва да се изпие една равна чаена лъжичка сода, разтворена в 3/4 чаша вода. Важно е тестът да се проведе на празен стомах, рано сутрин. Солната киселина в стомаха ще реагира с натриевия бикарбонат и незабавно ще образува въглероден диоксид, което ще предизвика оригване. Заключение: колкото по-дълго време чакате за оригване, толкова по-малко солна киселина има в стомаха ви.

Ох, трябва да го направя някой ден.
Значи и засичам минутите, ако не се оригна е ясна работата.

# 1 538
Е добре, чащо трябва да има солна киселина сутрин на гладно...

# 1 539
Не знам Rolling Eyes
Такъв е теста

# 1 540
Мерси, пропуснала съм го. Само не става ясно каква е "нормата" за оригването (т.е. колко дълго е това "колкото по-дълго чакате").

# 1 541
Е, то винаги си има някаква киселина в стомаха, просто не колкото след като си се наял. Но там средата винаги е киселинна, друга не може да е. Ако не е на гладно пък имаш прекалено много други фактори за да съдиш от такава проба.
Някъде го бях гледала и аз това разписано, ама не го запазих тогава. То се пиеше тоя разтвор и се засичаше време, май до 3 минути се приемае за нормално а над 3 минути минат ли преди да се оригнеш че била ниска. И дали не беше 2-3 дни поред ако си над 3 минути, тогава да приемаш че ти е малко киселината, абе имаше още подробности. Ако го намеря пак, ще сложа линк и тук, полезно си е.

# 1 542
Нати, ти си извор на постоянна мъдрост 👍
Направо ти се възхищавам колко си  начетена и паметлива.

# 1 543
Благодаря ти, то по-скоро скука и безкрайно любопитство.
Любопитна съм, то ясно че няма да узная всичко дето ми се е приискало, но това не ме спира да опитвам Grinning Имам периоди в които предимно по нашите си теми чета и гледам неща, а роман с месеци не бях подхващала... не защото нямам насъбрани чакащи и от тях за поне 3 живота, ами все нещо дай сега да видя... и отиде Grinning
Това със содата някъде тук из форума го четох ама в друга тема, не в нашата. Впечатлих се, признавам си. Пък човек инженер от измервания и методи се впечатлява, хич да не е Grinning Трябва да се знае кое как работи и защо. Но с тяхната върховна търсачка не се наемам да го диря, не мисля че имам шанс. То не беше и скоро.

# 1 544
"За целта се използва капсула betain HCl или 1 ч.л. сода за хляб. И сутрин на гладно се изпива чаша вода на стайна температура с разтворена 1 чаена лъжица сода за хляб (или капсула betain, капсулата не се разтваря), като в същото време си мислиш за храна, за да стимулираш синтез на стомашни сокове.

3 до 5 минути след изпиването соденият коктейл трябва да е в стомаха, при което би трябвало да се образуват газове, тоест да последват оригване или газове.

От тук насетне има 3 възможни сценария:

– нивата на стомашна к-на в стомаха да са нормални,
– нивата да са ниски или
– нивата да са прекалено високи.

Разпознават се по следното:

– ако в рамките на 3 до 5 минути започнат оригване или газове се приема, че нивата на стомашна киселина са в норма и стомахът ти е в перфектно състояние;
– ако не се случи нищо или се случи след повече от 10 минути се счита, че няма достатъчно стомашна киселина;
– и трета опция, ако оригванията продължат през целия ден или се почувства силен дискомфорт, парене и затопляне в стомаха, това може да означава, че стомашна киселина е в повече. В такъв случай е добре да се изпие чаша мляко, за да се успокои стомаха.

Важно уточнение: тестът със содата не е на 100% точен, но при кожни проблеми шансовете за дефицит на стомашна киселина са почти 90%. Единственото, което може да даде грешен резултат е ако в момента приемаш медикаменти подтискащи производството на стомашна киселина." Надя Петрова

При мен няма оригване.

Общи условия

Активация на акаунт