Виена тема 16

• 24 342
  • 484
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Така е. Ние затова все с Австрийските линии летим, не знам защо аз тия нискотарифните не ги долюбвам. Все има риск от закъснение, все в крив час... А защо Париж ви разочарова ? Един вид в сравнение с Виена или по принцип? И ние летим почти всяка година до Париж и за мен някои неща не са Ок там , затова питам... мислех че само аз съм с претенции и всеки харесва Париж...

# 481
  • Варна
Париж е романтичен град на картинка. Действителността е ужасна. В метрото щяха да ни ограбят, предупредиха ни парижани. Постоянно се оглеждаш, пазиш чанти и моя най-голям кошмар - бутат се. Един върху друг. Бутат, блъскат, вратите на метрото се затварят автоматично и могат да те защипят.
Шумно и мръсно е. Звука на Париж ще го запомня с виене на линейки и полиция (звука като от филма Такси, абсолютно същия 🤣)- денонощно, а спахме в някакъв квартал, не на центъра.
По улиците спят хора, завити през глава в спални чували, по пътечките, до спирките, в градинките. До тях има дрехи, козметика или куфари.
Както и във Виена, тераси няма почти никъде 😃
Виена беше спокоен град. Пак имаше много хора, но никой не ме е бутнал, огледал, загледал или притеснил по някакъв начин. А доста обикалях и сама, търсейки кафе 😀
В метрото се изчакват всички да се качат, няма бутане, няма блъскане. Чисто е. Вечер като се прибирахме, вече имаше отпадъци по улиците, но започваха тогава да чистят машини. На центъра звука беше като във вакуум - заради големите пространстава и високи сгради, се чува приглушено боботене на говора и тропота на хората. Като в църква, така го асоциирам 😊
В Париж нямаше къде да се храним - заведенията са тесни, масово с два стола. Там бяхме 10 човека и беше предизвикателство да седнем някъде. Париж е в  пъти по малък на площ (105 кв.км и са 2 милиона), а Виена 414 кв.км и пак 2 милиона. Тоест в Париж има четири пъти повече хора на квадратен метър площ, от колкото във Виена Simple Smile
Много хора харесват Париж, но определено не е моето място Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 21:21 от milieva89

# 482
  • СОФИЯ
Така е. Ние затова все с Австрийските линии летим, не знам защо аз тия нискотарифните не ги долюбвам. Все има риск от закъснение, все в крив час... ...
Току що кацнах във Виена, полетът на австрийците закъсня 15 мин, които ако не е зима с лошо време се наваксват във въздуха. Случва се да закъсняват, но пренебрежимо малко в сравнение с късните полети на Райън от където и да е.

# 483
Факторите за това, коя авиокомпания да се избере са прекалено много за да има еднозначен избор. Примерно -
1. Къде живее човек в бг. Възможностите в столицата и провинцията (дори с летище) са несравними, като седмична  честота време и цени.
2. При многократни полети  през годината, цената на всеки билет също е от значение.
3. Багажът е от значение. Ако се лети само с кабинен, всякакви доводи за това как с багаж се, стига до летище отпадат. Чекирането става онлайн, лесно и бързо.
Има и други но всеки може да направи собствените си изводи.
 Нискобюджетните компании имат един минус и той не че закъсняват. Австрийците август закъсняха и на отиване и на  връщане явгуст. Преди това, юли когато щерката летеше пак беше същото. Минусът на ниско бюджетните е, че в натоварените периоди (Коледа, НГ и Великден) имат навика да почнат да продават няколко полета и ако не ги напълнят да обединят два от тях. Дава се възможност да се съгласиш с новите условия или да се откажеш, но ако вече си организирал преспиване, става на нерви придвижването. В такава ситуация ние сме летели от Отопени. Румънците летят ежедневно и до там ни е по - бързо като придвижване, а цените са много по-добри от австрийците в Бг.
Но всеки си преценява сам.

# 484
За всички които обичат или искат да опитат традиционен виенски шницел мога да препоръчат Schnitzelwirt. За заведението ми каза приятел от Виена, там ходят предимно местни. Ние нямахме резервация и се наложи да почакаме 20-ина минути, докато се освободи маса. Шницелите са огромни и са на съвсем нормални цени - по спомен 12 евро порцията, която представлява 2 големи шницела. Нищо общо с "туристическите" ресторанти за шницели. Имат интересни месни салати. Също така на случаен принцип седнахме в един турски ресторант на Марияхилфе Щрасе, но не му помня името. Много беше вкусно и също нормални цени - аз и две млади дами на по 18 и 20 пробвахме различни неща, които споделихме, и сметката ни беше 45 евро. Алкохол не пием. Тъй като обикаляхме от сутрин до вечер хапваме от време навреме и сандвичи - разкошни, големи, с много салата вътре на цени 5-6 евро. Също и в корнъри за китайска храна - избираш си размер на купата и имаш право на 3 ястия - база от ориз или спагети и още 2. Цени 8-9 евро.

Общи условия

Активация на акаунт