Сватба след брака

• 1 151
  • 18
  •   1
Отговори
С мъжа ми подписахме преди няколко месеца ,мислехме да си отделим време след годежа, но трябваше да си оправим едни документи и се наложи да сключим брак преди сватбата и самото организиране по нея. Сега звъняхме да направим сватба това лято, но вече е късно и места няма и мислим да отложим за 2026 юни(демек година и половина след брака). Въпроса ми е като вече имаме брак странно ли е да вдигаме сватба и тепърва да правим църковен брак, страх ние общо взето какво ще си кажат хората, не знаем дали е ок и дали ще се разсърдят гостите, че не присъстват на същинския брак, някой друг бил ли е в подобна ситуация?

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 03:09 от mimeto32

# 1
Ей да, места няма... Единствено, ако искате точно конкретен ресторант за конкретна дата. Иначе в тесен кръг можете да се съберете по всяко време навсякъде.
Вече ако искаш голямо джамбуре и нещо точно специфично... Тогава си гониш свободните дати.

Моята сватба я организирах от до за 2 месеца..

# 2
  • София
Дали ще се разсърдят гостите си е техен проблем. Вие вече сте женени и евентуално вземете да се разведете, че пак да се ожените, за да ощастливите гостите.
Решенията са си ваши, а наистина близките би трябвало да се радват за вас, а не да правят циркове.
Вие може и след 10 години да си направите тържеството.
Най-голямата ми дъщеря направиха преди 2 г. подписването и тържеството в един ден, а в друг ден сключиха църковния брак, за да може да ги благослови папата (католици са).
Втората пък сключиха граждански брак миналото лято и се събрахме само най-близките, докато това лято имат запазена дата за църковен брак в конкретна църква (искат да са в нашата си църква на морето) и при свещеника,който кръсти по-малките ѝ братя и сестрата на зетя. Тогава ще правят и голям купон на заведение с много хора. Точно 1 г. след подписването.
 Няма определени правила в случая. Всеки както го чувства и желае.

# 3
Винаги можете да си викнете срещу едни 100-200 лева да речем една леля, която да застане под арката и за пред гостите да ви разкаже сърцераздирателни истории за любов, да ви тикне в ръцете по една химикалка и да подпишете отново едно ксерокопие на декларацията си за вече сключен брак за пред вуйните и бабите, които не знаят че вече сте женени.

# 4
  • SF
Не канете тези, на които всичко им е странно и готово!
Нямам идея колко народ смятате да поканите и да се съобразите с личното мнение на всеки от тях. Всички ли са наясно, че вече сте женени и ще се зарадват ли на фиктивен ритуал? Направете това, което вие желаете и както го желаете. Ако искате и след 10 години се оженете и децата ще ви бъдат шафери.

# 5
Вземи гледай стария филм "Два диоптъра далекогледство" там има баш същия казус и мъдрият дядо на булката каза:
- Абе кой те пита за подписване, като има за ядене и пиене?

https://www.youtube.com/watch?v=WiMW3iLvrPk

Сега, майтапът на страна, подписването всъщност е една доста претупана и бюрократична процедура. Когато аз се жених по някаква причина ни дръпнаха вътре по-рано, претупаха ни за 10 минути и излязохме навън даже преди да са дошли всички гости.  Църковната сватба е много по-тържествена и запомняща се. Та абсолютно никакъв проблем няма да си направите един църковен брак и после купон. И ако някой все пак пита казвате, че по административни причини сте подписали по-рано и толкова.

# 6
Ей да, места няма... Единствено, ако искате точно конкретен ресторант за конкретна дата. Иначе в тесен кръг можете да се съберете по всяко време навсякъде.
Вече ако искаш голямо джамбуре и нещо точно специфично... Тогава си гониш свободните дати.

Моята сватба я организирах от до за 2 месеца..
Искахме определен ресторант, да, пък и половината ни гости ще пътуват от чужбина и трябва доста от рано да ги информираме, отделно и финансово нямаме 25 Хил лв в джоба да изкараме на момента. Брака ни се случи извънредно,тъй като се преместихме в чужбина и ми трябваха определени документи.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 12:32 от mimeto32

# 7
Не се притеснявайте за родата. Аз се омъжих бременна в 5 месец само с родителите, и църковен и граждански брак. Обидиха се, но пък кръщенето беше за всички и така бързо забравиха. Никой повече дума не каза. Важното е да ги почетете, кога точно, вие решавате.

# 8
  • София
След като нямате време и финансова възможност, не е нужно да събирате и храните родата.
Когато се видите с тях, не пречи да ги почерпите и толкова.
Ако седнете да мислите как да угодите на всички, помислете и за тези, които са принципно против брака. Wink

# 9
Аху-ихуто ми е последна дупка на кавала на мен. Вие вече сте съпрузи, независимо дали 300 роднини са яли пържоли с гъбен сос, или не.
Всеки си шета на акъла. Мои познати подписаха, а после правиха ергенско и моминско парти и вдигаха джамборе. На нашата сватба пък бяхме 18 човека общо и не сме ходили в църква.
Изборът е на младоженците, другите са "масовка", както чух фотограф да се изразява на една сватба.

# 10
  • SF
Съобразявате се с някакви роднини, с които я общувате веднъж годишно, я не. Аз не бих пояснявала на никого, че вече съм "тайно" женена или предварително съм подписала, защото в някакъв момент ми е било важно.
Аз така и не мога да схвана защо мислите, че някой ще ви се СЪРДИ, за това, че сте подписали тогава, когато ви е бил необходим   подпис? Някой ще иска да променя миналото ли или нещо друго очаквате като реакция?
Не мога да си представя, че сега приятел, колега, роднина ще ми каже ела ми на сватбата, миналото лято се оженихме във Видин, но сега ще го отпразнуваме и аз ще се разсърдя, че не са ме викали да ходя във Видин да им гледам подписването, при положение, че съм била в Гърция по това време (примерно) или на работа.

# 11
Ние сме във същото положение: подписахме през октомври 2024 и мислим да направим църковен брак и да почерпим приятелите си. На подписването не присъстваха гости: бяхме само с кумовете. След подписването почерпихме само семействата и това е. Тази година смятаме на направим църковен брак и да поканим приятелите си и да се позабавляваме. Не мисли какво ще помислят хората, така сте решили и това е. 😁

# 12
С мъжа ми подписахме преди няколко месеца ,мислехме да си отделим време след годежа, но трябваше да си оправим едни документи и се наложи да сключим брак преди сватбата и самото организиране по нея. Сега звъняхме да направим сватба това лято, но вече е късно и места няма и мислим да отложим за 2026 юни(демек година и половина след брака). Въпроса ми е като вече имаме брак странно ли е да вдигаме сватба и тепърва да правим църковен брак, страх ние общо взето какво ще си кажат хората, не знаем дали е ок и дали ще се разсърдят гостите, че не присъстват на същинския брак, някой друг бил ли е в подобна ситуация?
Гражданският брак е бил, защото се е наложило.
Вие държите на църковния брак и точно него ще празнувате с гостите, а не онзи, гражданския, който за вас е бил само една формалност.
Ето ви едно добро обяснение за пред по-настъпателните трети и четвърти братовчеди. Wink

# 13
Истинският брак си е църковният и той трябва да се празнува. Винаги можете да сключите брак и гостите да ви уважат. Това подписване в гражданското винаги ми е приличало на подписване с мобилен оператор - офертата пред теб е супер ,слагаш параф веднага и като свърши промоционалният период , общите условия почват да ти тежат. Шегувам се Grinning

# 14
Откакто разбрах, че може да разтрогнеш и този, уж пред Бога, обет, той съвсем изгуби стойност в моите очи. Не, че преди е имало, но идеята за "вечна" венчавка ми се струваше много романтична. Сега е просто театър.

Общи условия

Активация на акаунт