ФЕВРУАРЧЕТА са те, ето ги - скоро вече на две! Тема 3

• 1 663
  • 26
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема!

Скрит текст:
Nezabravka_ Blue Heart Момче 06.01.2023 - 3600 - 49 см - спешно секцио.

Lucrecia Blue Heart Калоян, 19.01.2023г, 3.300кг, 51см

Elektra.13  Blue Heart момче, 22.01.2023г 51 см, 3070 грама, спешно секцио

a_viva_a Blue Heart момче 24.01. 2023г. 4кг 54см.

vikksi Blue Heart Димитър -  24.01.2023

Daisy1 26.01.2023

squishy_  🩷, момиченце Анна, 26.01.2023г, 2950, 50см, секцио

hintt  Blue Heart момче 26.01.23г, естествено раждане, 2730 , 48 см

Karina-88 Blue Heart Спас 01.02.2023г 3.600кг 51см

Memento_mori 🩷 момиче 01.02.2023г, 48см, 2860г, спешно секцио

Lucie_ Blue Heart момче 04.02.2023г

tornado790 🩷 Карина 5.02.2023г ,3,500 50см

Ema87 Blue Heart момче 08.02.2023г., естествено раждане,  3180кг, 49 см.

janeee7 🩷 Яна, 08.02.2023 - 3970 гр, 53 см.

Sev89 Blue Heart Момче 09.02.2023г

N333 Blue Heart  Момче, 09.02.2023, 4,420 кг, 54 см

Melany444 🩷 Меган, 09.02.23, 4640

Kristiiyanna 🩷 Радосвета 09.02.2023г

ForestFlower Blue Heart Момче, 15.02.2023г, 3690, 52 см

marta_r 🩷 момиче, 17.02.2023г, 2830г, 50см, със спешно секцио

Алисе Османалиева 720917   🩷 Мерйем, родена на 21.02.2023 в 12:39
49см , 3.410 кг

Dreaming_girl  🩷 момиче, 24.02.23г, 3100, естествено раждане

Swallow_nest 🩷 момиче 25.02.2023г 4.280кг, секцио

V.P. 🩷 Диана 27.02.2023г, 53см, 3800 грама

Alucinado Blue Heart Виктор, 28.02,2023г, 4220г, 53см спешно секцио

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 16:05 от Elektra.13

# 1
Благодаря Електра за новата тема. За много години на всички, да сте здрави и щастливи.

# 2
Благодаря за новата тема, Електра,
За много години,
на всички ходещи/тръгващи на ясла - сопол да не видите, термометрите да забравите къде сте сложили 🙏
При нас говоренето е в пълна сила, като 90% от речта се състои в :"не, мама!", "не, папа!"😆
Иска всичко да прави сам.
Сега някаква нова мода е "обуването" на чорапи,
По празниците получи толкова много неща, че не знам дали разбра колко специално време е Коледа. Тук още на 6 декември идва синтерклас,  после Коледа, после от баба, сестрата на баба и един дядо комшия получи една камара неща.
За нова година успях да направя домашна сурвакница, надявам се тази традиция да си я запазим, на мен ми е много любима.

Как сте със самостоятелното хранене - Петър може, нооо след едно две успешни загребвания/набучвания явно му става скучно и се почва едно ръкомахане и мазане 🤪 и така, вече на почти 2 години, аз го храня повече отколкото по това време миналата година 🙈

А за рождения ден - дали е рано за колело без педали?

# 3
Ох това ядене и нас ни мъчи,по-скоро мен 😂 Понякога иска сам,по-често не,колко успява също е спорен въпрос. Не знам дали заради яслата или просто го хвана бебешкия пубертет,но всичко отказва,за всяко нещо протестира. Беше свикнал с тоалетната чиния,сега отказва и реве колкото глас има.... А имах надежда,сега по празниците да махна окончателно памперса... Еми не успях. Като гледам някои от връстниците му колко неща могат сами.... Или не съм достатъчно настоятелна или подхода ми куца, не знам.
А за колело и аз мисля да взема такова,не мисля,че е рано. Аз ще си взема някакви кънки, че хване ли му цаката не знам как ще го настигам с това колело 😂😂😂😂😂

# 4
И аз ви пожелавам здраве! И по-лек бебешки пубертет!

При нас е същото с храненето, Луси  - няколко лъжички хапва сам и му става скучно, а не се е нахранил. Аз го храня като цяло.
Кари,  до дете си е и до темперамент. Аз също се мъчих да махна памперса есента, но не се получи. В яслата хич не помагат в това отношение. Лятото ще го мъча пак.
Аз се чудя как да действам за хвърляне на играчки и посягане. Най-много батко си удря и го намира за забавно. Като е легнал стъпва по него, а аз само повтарям, батко не се удря, само се гали. Той отива целува го и след малко пак. Като някаква игра го приема, не е от яд. Мен ако ми посегне се дърпам и му казвам, не ми харесва да ме удряш, боли и не искам да съм до теб. Тогава ме целува и спира. Отделно много хвърля играчки, че и не само ей така, ами и замеря нас. Приемам съвети как да го отуча. Определено не го прави от тодлърски инат или от злоба. Батко му толкова много го гони, реве му в лицето и го размята и дърпа на игра, че ми се струва, че от там идват тези неща - приема го и той за игра. Съответно на баткото по 300 пъти на ден повтарям да не го прави, но той сякаш не знае как по друг начин да играе с него.
Иначе, много се обичат и се търсят и двамата. Момчешка му работа.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 09:23 от Elektra.13

# 5
Нашия и той хвърля,не е удрял до сега,но повече ме дразни,че къса каквото успее да скъса. Преди обожаваше книжки,сега ги къса . Даже новия фототапет,който му сложих в стаята и него успя да скъса..... Някои от дните,не мога да разбера, че е вкъщи,но други просто са кошмар,не мога за 5мин да го оставя сам. Какво да кажа,освен дръжте се момичета 😂😂
Наскоро започна уж да си търка зъбите сам,осъзна явно,че има нещо в устата и сега всички усмивки са със зъби 😂😂

# 6
Айй, разбойник сладък!
И късането, да - каквото докопа - салфетки, хартия, книжки, всичко се къса. Най-старите книжки са като парцали вече Та, четенето е само под контрол.
Всъщност по спомен тия неща, (баткото пък хапеше точно на тия години), изчезват към 3-4. Дано оцелеем до тогава!

# 7
Ааахххх, писах писах и изчезна.
Карина, пу пу пу ❤️❤️❤️
Аз пренасочвам - ако/Когато хвърля - вземам друга играчка и имитирам баскетбол- имаме кош с играчки в хола. Ако ММ е наблизо и той се включва в цирка 😆

За удрянето също, имаме три играчки - мечок, динозавър и едно човече, с които имитираме "нежно, нежно", но те и в яслата ги учат, защото групите са смесени от 3 месеца до 3 години.

Аз се опитвам да го науча да подрежда. Т.е. аз подреждам,  а той ходи да гледа с любопитство какво съм сложила. Взех от икеа 2 такива кошници-кутии, по една под всеки фотьол. Уж и ММ все му показва Когато види играчка на килима - да ги прибира. ... уж 😆

# 8
  • В твоето съзнание...
Привет момичета, за много години!
Виждам, че и тук сте повдигнали темата за памперсите, както в мартенската тема, та ще се цитирам:

Цитат
По темата с памперсите - аз го слагам на гърне регулярно вече над година, беше свикнал и не се сърдеше, но имаме регресия там и сега само вика, че "не ита нето", но той напоследък доста неща "не ита". Въпреки това се примамваме и стига да е в къщи, почти всичко се върши на гърне, дори се случи 2 пъти да ме вдига нощем за гърне, та по този повод решихме и ние да сложим "гащи като на тати"... това му беше интересно 2 дена, после  и тях започна да "не ита" и спря изобщо всякакви индикации... междувременно и почивните дни свършиха, а в яслата няма кой да се бори с него за гърнето, та... явно ще броя този опит за неуспешен.

И на мен ми се струва, че следващия опит ще е лятото, тъй като тогава ще прекараме повече време заедно. Пробах и с приставка за тоалетната, интересно му е, но повече го вълнува да пуснем водата...

Електра и ние за удрянето подхождаме така, казваме му, че не ни е приятно и се дърпаме или излзиаме в съседната стая, докато не каже "извинявай"... но си продължава това поведение. Аз се надявам, че е период.

При нас си остава голямата драма с биберона, пробвах с обяснения, с предложения да я хвърлим, да я дадем на снежния човек и т.н. но не става. Миналата седмица я резнах и обясних, че се е развалила вече, защото я цока много... и после стана ужас. На обяд заспа криво ляво с доста рев, но вечерта нямаше мира... не искаше да спи, ставаше да играе... в крайна сметка му дадох друга и заспа за секунда. Сега поне сме на етап да я ползва само за спане, защото иначе ще се повреди. Вчера обаче в яслата му я бяха дали, въпреки молбата ми да е само за сън и там... и това при положение, че са ми казвали, че там заспива и без нея. Днес помолих и другата госпожа да я дават само в краен случай, надявам се да уважат молбата.

Относно баланс колелетата, и аз мисля това да вземем за рождения ден, въпреки че той не дава много индикации да му е интересно. Триколката и тротинетката ги бута понякога из вкъщи, но се научи чак след като времето се развали...
Вчера даже ми излезе, че отново има наличност на колелетата на Гепард, а съм чувала, че те са доста хубави.

Луси и аз го карам да събира уж с мен играчките си, но не винаги имам успех, ако се е хванал вече с друго, рядко ми обръща внимане.

Кари, за храненето - и при нас е сходно, когато иска и е гладен, може много хубаво да се нахрани сам, но аз винаги помагам, защото иначе ще му омръзне и ще стане. Като цяло трудно се задържа на 1 място, за да се нахрани и понякога го гоня в движение. Най-голям успех имаме когато яде в детския стол, приближен до нашата маса, но понеже имаме и монтесори кула от типа на Клечо и Мечо (става на масичка), той понякога настоява да яде там и обикновено седи 3 минути и хуква...

# 9
За много години, момичета! Да са ни здрави дечицата.
При нас храненето е самостоятелно от момента, в който можеше да държи лъжица, т.е около годинка. Ще кажете "супер". Само че колкото е храната в устата толкова е и наоколо. Не дава никой да я храни дори с неща, които трудно може да яде сама и цапат. Ако й загрубя нещо с лъжицата ми я взима от ръката. Ако искам да й дам нещо в устата, защото е с мръсни ръце- не, рев да й го дам в ръцете.
Към гърнето проявява интерес и чат пат я слагам, но като цяло не настоявам. Ще го оставя за лятото като започне повече да разбира. Със сестра й така подходих и имаше точно 1 ден напишкване докато осъзнае кога точно трябва да седне. Беше на 2,8г.
Бибата я махнах като я отрязах. Дадох й я и й казвам "счупена е, но ето, пробвай". Дори не пожела да си я сложи в устата, а преди това беше луда по нея Grinning По-трудно заспиваше за няколко дни, но като цяло не очаквах да е толкова леко.
Все още говори така, че само аз я разбирам Grinning Но пък има претенции за всичко.
Голям проблем ми е носенето. Мързи я и иска някой да я носи. А си тежи.

# 10
Днес в 5:45 Петърчо издаде силен стомашен звук 😁 (пръъъъц) и каза "мама! Ака дун", което е смесица от бг и холандски за "прави ака ",

Еее, точно както бях чела, и тук във форума го срещнах като списък от умения/усещания, които са предпоставка за успешно самостоятелно казване и разбиране за нуждата от гърне, нооо се случва при нас към момента 2-3 пъти в седмицата.
Иначе ако ние го сложим, не бяга, не е проблем, когато кажа "пиш пиш" съзнателно напъва стомашните мускули и пишка, нооо сам да се сети да каже не.

Моя колежка с пооочти 4 годишно момченце но беше на гости. То видя памперсите и каза "мама, какво е това?" 🤣 явно веднъж осъзнаят ли процеса на ходене до тоалетна изобщо идеята за памперс се изтрива от главата им.

# 11
Здравейте!
От два дена бебка не иска да спи… щом я сложа в креватчето и започва да се дере от рев и го прескача и тръгва да излиза…..
От първия ден си е спала в отделна стая самичка и нигога не е имала страх от тъмното..
случвало ли ви се е нещо подобно?
Забравих да кажа, че сме на ново място (дойдохме на почивка), но до сега много бързо се е адаптирала навсякъде (пътували сме по чужбина почти непрекъснато с бея откакто се е родила…
А иначе се храни сама, но с гърнето нямаме никакъв напредък, казва си само, когато ака, но не иска да седне върху него..  т. е. Само ни уведомява, че ще свърши работата..🤭. Ако в този момент й предложа да седне на гърне се започва едно дърпа е и нервничене и сякаш се секва… не знам как и кога ще се научим🤷♀

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 13:20 от Farhana

# 12
И моята девойка в един момент реши, че иска да спи на спалнята. От време на време пък иска да си спи в нейното легло... Не го мисля. Както дойде. На децата ей така от нищото им щуква, че искат да променят нещо Grinning

# 13
Здравейте! Интересни ми е как ви се отразяват на вас т. Нар. Terrible two 🫣
Нашето момиче беше много кротко и послушно, а сега е кошмар. Извънредно изнервена е (не знам в нас ли е вината за това и дали е нормално въобще 🤷♀), за всичко казва “няма няма”, не иска да спи сама, с 300 зора се храни, търкаля се по земята в истерия ако н й се угоди… не знам вече какво да правя и как да подходя. До скоро бях спокойна, но вече нервите ми не издържат и повишавам тон и й говоря понякога през зъби… и съответно после се чувствам супер тъпо и супер виновна… при вас как е положението?

# 14
Farhana, все едно описваш нашия звяр 😁
За мен в момента яслата е някаква спасение. Миналата седмица готвили, че и яли това, която готвили. Сега от малката детска кухня в къщи постоянно ни носи кафе и някакви манджи, но трябва да го проблека,  да сменим памперс докато се е заиграл.  Ужас. Точно както то описваш - тръшакне и рев.
Навън е ангелче за има няма 20 минути и се почва с цирка. Тази събота след бейби джим първо рева с цяло гърло за една малка гумена акула. След това рева за баща си. След това пищя "кукиии,  кукииии " (т.е. билсвитка). Ако не го познаваше учителката от басейна не знам какво щеше да си помисли.

И така. Търпение и много говорене. Иначе постоянно раздава прегръдки и целувки. Много е грижовен, нооо, дойде ли момент за "terrible", e много терибъл 🙈

Общи условия

Активация на акаунт