Кръстници

• 591
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте! Ще кръщаваме бебка и се чудехме може ли в кръщелното да са записани двама кръстници мъж и жена?

# 1
  • София
Не. Един е кръстникът пред Господ.

# 2
  • София/Севлиево
В самото кръщелно може,но кръстникът е само един-в на едната ми сестра са записани имената на чичо и стринка,но само чичо ѝ е кръстник.

# 3
  • Телиш/Плевен
Попитайте в църквата, но дори да може, няма много смисъл, защото кръстникът наистина е само един.

# 4
  • Melmak
Питайте в църквата, но кръстникът е само един. Дори да има вписани двама, то кръстникът пак е един. Като попа потопи детето във водата после кръстникът го поема, което символизира приемствеността. Не двама души, а един.

# 5
реално искаме да са вписани двамата в кръщелното,за да няма неудобство за нито един, иначе  сме наясно,че пред Бог кръстник е само един.

# 6
На ваше място бих избрала жената да е кръстницата и нейното име да е вписано, просто защото имате бебка. 🙂
Ако беше момченце, щях да кажа да е мъжът.
Иначе пред  детето ще ги наричате и двамата "кръстници", но понеже така или иначе при израстването детето има повече близост и доверие към кръстника от същия пол, по този начин ще имате още една фигура при възпитанието му.
Името, което фигурира в кръщелното, макар и да е нещо на пръв поглед не кой знае какво, свързва много силно двете фигури.
Аз така бих направила, но ако за вас е по-удачно обратното, пак е възможно.

Здраве и късмет на бебката 🌹

# 7
  • София/Севлиево
Моите синове са с кръстници жени-на големия кумата,на малкия сестра ми(същата с вписани имена в кръщелното на чичо и стринка).По принцип за големия исках да е кумът,но той ни сподели,че кумата много иска да кръсти детето,а на малкия още щом го родих ММ се обадил на сестра ми и ѝ казал да се стяга за кръстница(тя беше с мен на успешната ми инвитро процедура и решихме,че ни е на късмет).

# 8
  • Melmak
реално искаме да са вписани двамата в кръщелното,за да няма неудобство за нито един, иначе  сме наясно,че пред Бог кръстник е само един.

Няма от какво да има неудобство. Вярата и канона са това. Щом хората са вярващи, трябва да го знаят.

# 9
Впишете си един кръстник, нека детето да знае кой е... 
Няма как да обидите единия или другия, ако не го впишете. Обяснявате, че кръстникът е един и това е.

Общи условия

Активация на акаунт