Идея за златен подарък за кръщене

• 671
  • 10
  •   1
Отговори
  • Бургас
Здравейте, канени сме на кръщене на бебе и искам съвет за подарък. Насочили сме се към злато с бюджет около 500–700 евро, но ми се иска да е нещо стойностно, което да запази цената си във времето и едновременно с това да остане хубав спомен за детето.
Ще се радвам на идеи и препоръки.

# 1
  • София
Монета 1/10 унция, Годината на коня.

# 2
юрист,
Нещо което да запази максимално цената във времето , или монета , както те съветва Rockstar, или кюлче злато , или малко диамантче .

Всяко златно бижу , ще е неактуално и вероятно загубило от стойността си , докато детето порасне .

# 3
Може и златно кюлче.

https://tavex.bg/zlato/5-grama-zlatno-kulche-valcambi/

В Айголд може и да е малко по-евтино.

Иначе диамантче в никакъв случай, малките не са добра инвестиция.  Бижутата също, освен ако държиш не толкова на запазване на стойността, а на религиозния момент. Тогава има медальончета с Богородица и други такива. Но като инвестиция не струват.

# 4
  • Melmak
Кюлче злато, за да запази стойност във времето. Прекрасен подарък.

# 5
Моят съвет е малко да се съобразите със семейството и какво би било хубав спомен за детето. Не знам как златно кюлче може да е хубав спомен, но явно има хора го ценят. Трябва да си обмислите идеята какво точно искате да подарите: спомен, жест, инвестиция?
В нашето семейство не носим злато и нямаме инвестиции в кюлчета и злато. Детето получи за кръщенето златна гривничка - малка и детска и гравирано сребърно кръстче. Гривничка на бебе и малко дете ми е толкова нелепо, че съм я слагала броени пъти. Сега е малка и стои прибрана. Кръстчето също не е слагано. Обаче сега детето е голямо и си потърси кръстчето и го носи. И усещам наистина една сантименталност и радост, че това бижу е нейно и гравирано не нея.
Та наистина си съобразете посланието със семейството.
Дописвам и още една мисъл. Каква е идеята на златна монета и кюлче? Да знаеш, че имаш за 500-600 евро злато. И? Ще се предава през поколения? В случай на нужда ще се усвои?
В никакъв случай не искам да омаловажавам, но ако знам, че ей там в един шкаф имам едно кюлче нито ще му се радвам, нито ще може в криза да ме спаси (не говорим за десетки хиляди), ще го заменя/претопя за бижу? Имам едно кюлче от чичо Юрист.

Последна редакция: ср, 27 май 2026, 09:08 от Di Soleil

# 6
Хубав пост, обаче както сама казваш, златни бижута за бебе е нелепо. Кръстчето е класика, ама това бебе си има кръстница, баба... Все някой от първата ръка роднини ще е подарил кръстче, а после не му трябват няколко. Та да се съобразят и с това, че две или три кръстчета са излишни, докато и десет кюлчета не са Simple Smile Освен това авторката попита за нещо, което си запазва стойността, не за сантиментален подарък. Пък кюлчето винаги може да помогне за следване, за сватба, за кола...

# 7
Аз само разсъждавам. 600 евро не е нещо, което да може да помогне. Поне аз така си мисля. Пък и бижу не всеки носи, кръстче пък съвсем. Въпроса да си запази стойността и да остане хубав спомен.
Та за това казвам да се опитат да погледнат какво е семейството, на какво се радват, какво ценят и с какво разполагат.

# 8
Дали може или не зависи от много неща. Освен това може да се натрупат няколко кюлчета.

# 9
  • София
600 евро в момента не са нищо, но средно за около 2 г. едно златно кюлче си вдига цената с 90+%. Така в един момент детето ще има добра сума, която му е подарена по повода. И може да я използва за много неща.
Конкретно за кръщене банките предлагат инвестиционни медали или медальони (не бъркайте с бижута) с Богородица и с различни светци, което за мен е подходящ подарък за случая.

# 10
  • Melmak
Златните бижута са прекрасен подарък ако се носят. Обаче дете не знам как ще носи злато. Ако кръстникът подари кръстче, близки като бабите нещо друго златно, то защо други гости да не подарят нещо, което носи стойност във времето? Аз го намирам за прекрасен подарък и ако моето дете получи нещо такова ще се радвам. Също съм подарявала, защото като идем на кръщене и децата получават милион играчки, които на мен ми се струват излишни. Говоря за голямо кръщене, всеки подарява нещо, понякога и без да пита майката от какво имат нужда.

Общи условия

Активация на акаунт