Вегови или Оземпик?

• 2 300
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте,
От миналата година съм в преддиабетно състояние, като при изследванията ми Декември 2025 доста показатели бяха извън нормата - висока захар, високо кръвно, нисък хемоглобин и други. От Януари до края на Април спазвах хранителен режим и повече физическа активност. При изследванията началото на Май месец, всички кръвни показатели са в нормата, дори и захарта. Обаче за четири месеца съм качила 2 килограма и половина!   Показателите са се подобрили, но килограмите са се качили.  Сега съм 164 см, и 84,5 кг. Личният лекат и ендокринолога ми предлагат да вземам Вегови. Но прочетох доста разнопосочни мнение. Едни пишат, че действа и се отслабва, но други пишат че отслабва мускулатурата на тялото и после се получават по - големи проблеми. Чета и за Оземпик. Когато изрично попитах ендокринолога за страничните ефекти на Вегови, той не каза нищо, само някакви общи думи, че всички лекарства имат минимални странични ефекти.                   
   Бих се радвала да получа мнение от хора, които взимат Вегови или Оземпик повече от месец - как се чувствате, свалихте ли наистина килограми, някакви странични ефекти усещате ли?

# 1
  • София
Качили сте мускулна маса, тя тежи.

Не бих се хванала на това хоро, бих хванала треньор.

# 2
  • USA
Мускулната маса се губи от самия калориен дефицит и липса на движение, не самото лекарство - затова и няма да зависи специфично от него.
Не бих се хванала на това хоро, бих хванала треньор.
Туй не е "вегови или треньор" темата.

# 3
  • София
Та, като не е, помогнахте ли на авторката? Laughing

# 4
  • USA
Помогнах й, като й казах, че няма разлика в това колко мускулна маса ще загуби. Това е едно от опасанията й за Вегови. Те това ако не е по темата, не знам.

# 5
  • София
Така, де. Ако тренира ще я покачи, пък ако не ползва - няма да има никакви притеснения.

# 6
За оземпик вече се знае, че влошава инсулиновата резистентност - т.е когато го спрете (ако изобщо можете) ще сте по-зле от сега. Вегови не го знам, но вероятно и то е от същия калибър лекарства, бих се позаинтетесувала внимателно какви са им приликите и разликите.
Междувременно - качихте кг, това ясно, ами по дрехите има ли някаква промяна? Нещо да е отесняло, нещо да се е охлабило от обичайните Ви дрехи, докато бяхте на режим?
Аз лично бих бягала от инжекциите. Ама всеки си има глава.. да пати, ако не може друго.

# 7
Обикновено мнение за Оземпик и то отрицателно имат хората,  които никога не са го ползвали.

# 8
Вегови е един скъп Оземпик.

# 9
Имам роднина, който беше първо на Оземпик, но мина на Вегови заради неприятни странични ефекти. Имаше ефект от Вегови, но не особено дълготраен - не заради самото лекарство, а заради неправилно хранене.

# 10
Благодаря за мненията, дами.
Но търся коментар и съвет от хора, които лично са вземали едно от двете лекарства.

# 11
Благодаря за мненията, дами.
Но търся коментар и съвет от хора, които лично са вземали едно от двете лекарства.
Двете лекарства съдържат едно и също активно вещество - семаглутид. Оземпик е обикновено в дози до 1 мг, но по изключение може и до 2 мг; индикацията е диабет тип 2; Уегови е с максимална доза 2.4 мг., индикацията е намаляване на теглото. Ако двете лекарства се приемат в една и съща доза, няма причина да нямат идентичен ефект и странични ефекти. Ако Уегови се приема в максимална доза може да има повече странични ефекти, защото много са зависими от дозата.

По отношение на преддиабет: в момента на приемането подобряват показателите, но след спиране всичко се връща. Решението е промяна в начина на живот или поддържане с лекарства до живот.
Не съм приемала двете лекарства, но съм отлично запозната и с двете. Аз бих препоръчала Мунджаро. Във вашия случай, понеже става въпрос за относително малко кг, напълно е възможно да постигнете ефект. За да не загубите мускулна маса - приемате протеин, около 100  - 120 грама, плюс resistance training.

Това е съвсем накратко. Има още много важни подробности, но затова си имате лекар. Говорете с тях.

# 12
  • По света и у нас
Направете си 90 дневната диета и свикнете да се храните по нея, ще отслабнете натурално.

Последна редакция: сб, 30 май 2026, 12:39 от PriMadonna

# 13
abadjieva80, би ли обяснила с какво Мунджаро е по-добро или безопасно от Оземпик? На мен ми се струва по-тежка артилерия.

# 14
  • София
Аз съм на вегови от месец и малко, но първо искам да споделя за Саксенда. Бях на Саксенда около 10 месеца, бях свалила 14кг, но се държах много глупаво- никакъв спорт, никакъв хранителен режим. След като я спрях продължих по старому, все едно нищо ми няма  и за година си върнах килограмите. На всичкото отгоре сега април така се влоших, че се уплаших много. И сега с вегови: нямам никакви странични ефекти, внимавам какво ям, тренирам всеки ден ( не силово засега, купих си в нас пътека за ходене и бягане). 8кг съм надолу, мускулна маса бях загубила още със саксенда. Юни съм при моята ендокриноложка( по спешност април бягах при друго ендо, че моята няма часове), който всъщност ми изписа вегови. Та ще видим дали пак нови изследвания или трябва да минат още няколко месеца. Но извадих нома 14.2, доста се стреснах, имам и Хашимото и високо кръвно. В момента се чувствам чудесно, а намаляващата цифра на кантара ме кара да летя

Общи условия

Активация на акаунт