Намаления за хора с ТЕЛК

• 1 671
  • 17
  •   1
Отговори
  • ВАРНА
Здравейте. Синът ми е на 20 години с 80%ТЕЛК с чужда помощ. При почивките ни забелязвам,че на все повече места има значителни отстъпки. В България си носим удостоверението от ТЕЛК и нямаме проблеми. Чудя се в чужбина как се доказва това. Купувала съм билети онлайн като пише че на място се удостоверяваме,но така и не са ни проверявали. Ако някой може да сподели ще се радвам. Може би има някаква карта?

# 1
А в България за какви отстъпки става въпрос? За първи път чувам за такива отстъпки да се правят в България. Ако се настанявате в хотел, несвързано с лечение и някакви здравни процедури, за какво точно се ползва тази отстъпка?

# 2
  • ВАРНА
Имах предвид отстъпки при посещения на туристически забележителности-музеи, паркове, зоологически градини и др.

# 3
Има отстъпки, да, за посещения на забележителности, БДЖ правят отстъпки,   паркирането.

По принцип е добре да се интересувате от европейската карта за хора с увреждания:
https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/european-disability-card/

# 4
  • Пловдив
Имах предвид отстъпки при посещения на туристически забележителности-музеи, паркове, зоологически градини и др.
  Членска   Карта от съюза на инвалидите.

# 5

Разбрах. Благодаря за информацията!
Мисля, че трябва да направите запитване в Съюза на инвалидите. Ако те могат да издадат карта, която да служи в чужбина. Защото е логично да има такива отстъпки поне за държавите от ЕС.
Питайте в офисите, където резервирате екскурзии или почивки. Там би трябвало да имат ценоразпис за места за посещение.

https://www.disability-bg.org/?go=contacts

# 6
Интересна тема , брат ми е с ТЕЛК и в Турция просто охраната ни е пускала. Предлагам да направим една обща тема с обобщена информация за местата в България с отстъпки.

# 7
В Истанбул ползвах отстъпки , носех решението на ТЕЛК , не беше преведено . 2023г. ползвах отстъпка в музея Мадам Тюсо, не помня колко беше ( не ми поискаха документ ), м.ноември 2024г. в музей Пера 100 турски лири беше билетът, редовен 200 лири, пак не ми поискаха документ. Само да отбележа заболяването ми е видимо.
Пример във Видин реставрираната Синагога сега културен център "Жул Паскин" е безплатно за лица с увреждания, показва се документ , например ТЕЛК.

# 8
  • Пловдив
Отивате в Съюза на инвалидите с копие на ТЕЛК, 2 снимки , 5 лв за членска карта и 10 лв за членски внос.  Издава се веднага.

# 9
И всяка година трябва да си плащате членския внос.

# 10
  • ВАРНА
Ние миналата година бяхме в Барселона. Когато разглеждах сайтовете на туристическите забележителности на много места имаше такива отстъпки,а някъде дори и за придружителя. Сещам се за парк Гюел и аквариума.

# 11
  • Русе
Потвърждавам за картата от Съюза на инвалидите.

Имам такава и доста успешно я ползвам.  В Париж платих само за АК и то с намаление. Навсякъде другаде аз и ММ минахме гратис, без да чакаме по опашките. Евала на французите за жеста.
В Турция на много места ми (Ефес, Памуккале, Дева Мария и разни други) я признаха, но по-скоро смятам, че е заради водача ни (турчин), от колкото заради картата.
В Румъния пък паркирахме по инвалидните места със синия талон. Питахме полицай-можело.
Позната спомена нещо за магистралите в Гърция, но не я слушах внимателно.

Отделно, за всеки концерт има спуснати такива места и след имейл към организатора издават пропуск.

# 12
  • София /Абсурдистан
Мисля и аз да си извадя такава. За концерти къде става дума?

# 13
  • Русе
В БГ със сигурност. На официалният сайт на продавача би трябвало да има описано. Това за чужбина.

# 14
Ползвах картата от Съюза на инвалидите при пътуване в Рим и Барселона. Спестихме доста пари и не се редихме на опашки. Предварително се интересувах на сайтовете на музеи и други обекти какви отстъпки можем да ползваме аз и придружителят, дали билетите могат да се закупят онлайн или само на каса. Писала съм подробно в темите за Рим и Барселона.

Общи условия

Активация на акаунт